Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciężka praca

IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.12, 21:25
    Cześc, nie wiem czy to dobre forum ale:
    musze to napisac żeby się od tego oderwac - zostalam bez pracy tzn. wypowiedziano mi miesiac temu - pracuje jeszcze do marca bez koniecznosci przychodzenia do pracy w banku

a wczesniej bylo tak po ciezkiej chorobie - nowotwór wrocilam do pracy, ten sam dział ale praca była już inna moje obowiązki to co znałam bardzo dobrze przekazano komus innemu tj. zastepcy szefa, a mnie powierzono o wiele trudniejsze zadania - no cóz zabrałam sie za to ale bylo mi bardzo cieżko- na nikogo nie moglam liczyc spotykalam się z głupimi uwagami albo złośliwościami osoby ktora przejela moje obowiązki na zasadzie " jak to ty tego nie wiesz" jak to mozliwe itp. i tak ciagle moje pytania o pomoc były zbywane potem juz nie pytałam szefowa mnie zbywala tez - nie wierzyła mi - straciłam siły do pracy nawet nie wiem kiedy - potem a trwało to ok roku nie byłam już w stanie wykonac najprostszych zadan - nie wiem co się stało - ale nie moglam i spac - ciagle budziłam sie o 3 w nocy a tez ciagle chcdzialam wczesnej spac - nie wiem ale nie poradzilam sobie z ta całą sytuacją teraz straciłam prace - po namowie męża złozyłam do sadu pracy o mobbing - po prostu wydaje mi się że mi to poprawi samopoczucie o ile wygram- nie wiem co jeszcze moge zrobic i jak - obawiam sie ze w pracy szefostowo będzie przeciw mnie - nic w czasie mojego powrotu do pracy nie zawaliłam - starałam sie i sobie nie poradziłam - w firmie tej pracowałam od kilku lat - nie wiem dlaczego tak sie stało - co ja jeszcze moge zrobic, nie chce tam wrocic ale po prostu wygrac te sprawe tylko nie wiem co dalej?
    1. Jesteś obciążany pracą w o wiele większym stopniu niż inni
    pracownicy,przeciwnie – nie powierza Ci się żadnych zadań.

2. Powierza się Tobie zadania przewyższające Twoje możliwości, choć są tacy,
    którzy wykonaliby te zadania bez trudu.

3. Wyznacza się Tobie nierealnie krótkie terminy wykonania zadania.

4. Jesteś publicznie (w obecności kolegów i koleżanek) krytykowany, poniżany lub
    ośmieszany przez dyrektora.

5. Dyrektor reaguje złością na prawie wszystkie uwagi, która kierujesz do niego.

6. Bez uzasadnionego powodu straszono Cię zwolnieniem z pracy.

7. Próbowano Cię szantażować zamknięciem drogi awansu zawodowego.

8. Ostrzegano Cię przed składaniem skarg na kolegów lub na dyrektora, grożąc, że
    Twoja sytuacja w pracy się pogorszy.

9. W imię lojalności wobec przełożonych zmuszano Cię do donoszenia na kolegów.

10. Dawano Ci do zrozumienia, że jesteś niekompetentny, nie nadajesz się do
    pracy w banku.

11. Mówiono, że jesteś osobą o trudnym konfliktowym charakterze lub wręcz
    patologicznej, zaburzonej osobowości, psychice.

12. Po wyjściu ze banku czujesz się, załamany, roztrzęsiony, wyczerpany
    znacznie bardziej panującą w nim a tmosferą niż wykonaną pracą.

13. Jesteś pomijany przy rozdzielaniu nagród i wyróżnień, choć obiektywnie na
    nie zasługujesz.

14. Masz wrażenie, że dyrektor „czepia się” Ciebie.

Można wykorzystać taką ankietę
    czuk1 09.09.09, 20:30 Odpowiedz
    Kwestionariusz A
    Czy kiedykolwiek w pracy doświadczyłaś/eś ze strony innych osób lub zdarzyło Ci
    się samej/samemu tak zachować?

Wybierz jedną odpowiedź spośród:

nigdy - rzadko - czasami - często - bardzo często

Lista zachowań, mogących mieć miejsce w pracy:

1. Ograniczanie lub utrudnianie przez przełożonego możliwości wypowiadania się.
    nigdy rzadko czasami często bardzo często
    Doświadczam/ doświadczałem (am) tego ze strony osób z pracy

Zdarza/ zdarzało mi się zachowywać tak wobec osób z pracy

2. Ograniczanie lub utrudnianie przez współpracowników możliwości wypowiadania się.
    nigdy rzadko czasami często bardzo często
    Doświadczam/ doświadczałem (am) tego ze strony osób z pracy

Zdarza/ zdarzało mi się zachowywać tak wobec osób z pracy

Obserwuj wątek
      • agulha Re: ciężka praca 05.02.12, 23:09
        Objawy, które opisujesz (ta część: nie byłam już w stanie wykonać najprostszych zadań, straciłam siły, nie mogłam i spać, budziłam się o 3 rano) - to typowe objawy depresji (zapewne reaktywnej). Marsz do lekarza psychiatry (dobrego), po pierwsze po leczenie, po drugie lekarz psychiatra może wystawić zwolnienie wsteczne (takie jest prawo), może nawet pozwoli to uznać wypowiedzenie za niebyłe. Jak dojdziesz do siebie, zawalczysz z nimi w sprawie tego mobbingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka