Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zaległy urlop

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 19:53
    Mam 70 dni zaległego urlopu.Wiem ,że to nie do uwierzenia ale tak jest, pracuję od kilku 3 lat bez urlopu.Wiele razy próbowałam rozmawiać z pracodawcą ale ciągle mi obiecuje,że za miesiąc bo musi kogoś znależć na moje zastępstwo,ale nikogo nie szuka.Bardzo mi zależy na pracy ale jestem już zmęczona i chciałabym choć na tydzień pójść na urlop.Nie chcę go straszyć PIP ,poradzcie jakich użyć argumentów żeby dostać urlop a nie stracić pracy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: majkaf Re: zaległy urlop IP: *.ip.netia.com.pl 05.03.12, 23:16
        Na Twoim miejscu zrobiłabym tak:

poszłabym do szefa i powiedziała, że od kilku lat pracuję bez urlopu i mam zaległego 70 dni. Jestem zmęczona i chciałabym choć na tydzień iść na urlop.

Co Ty na to?
        • Gość: xv Re: zaległy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 23:19
          dodatkowo, ze PRZYSLUGUJE ci urlop i MUSISZ go wykorzystac (po 3-ech latach przepada)., że wyczytałaś to w kodeksie pracy
      • snajper55 Re: zaległy urlop 05.03.12, 23:23
        Gość portalu: salma napisał(a):

> Mam 70 dni zaległego urlopu.Wiem ,że to nie do uwierzenia ale tak jest, pracuję
        > od kilku 3 lat bez urlopu.Wiele razy próbowałam rozmawiać z pracodawcą ale ci
        > ągle mi obiecuje,że za miesiąc bo musi kogoś znależć na moje zastępstwo,ale nik
        > ogo nie szuka.Bardzo mi zależy na pracy ale jestem już zmęczona i chciałabym ch
        > oć na tydzień pójść na urlop.Nie chcę go straszyć PIP ,poradzcie jakich użyć ar
        > gumentów żeby dostać urlop a nie stracić pracy.

Po co straszyć? Zgłoś to anonimowo w PIP. Długi urlop gwarantowany. :)

S.
      • Gość: urlop Re: zaległy urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 08:57
        Ach, czyli rozmowa nic nie daje. Wypisz wniosek urlopowy, podeślij szefowi i czekaj na odpowiedź. Poinformuj go, że wykupiłaś wycieczkę i podaj np. dwa terminy do wyboru. Zostaw mu tylko wybór terminu, nie decyzję o przyznaniu urlopu. Może zadziała.
      • Gość: Jaga Re: zaległy urlop IP: *.devs.futuro.pl 06.03.12, 09:07
        - idź na zwolnienie lekarskie
        - zgłoś sprawę do PIP
      • tomeczek_44 Re: zaległy urlop 06.03.12, 11:07
        - Ile ludzi tam pracuje? Naprawdę nie ma kto cię zastąpić?
        - Czy w firmie jest robiony plan urlopów?
        • Gość: salma Re: zaległy urlop IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 12:00
          Pracy którą wykonuję nikt nie potrafi zrobić, wiele razy mówiłam ,że gdybym zachorowała to co wtedy.Odpowiedz szefa " to wtedy będziemy się martwić" ja nawet jak wyprosiłam wcześniej jeden dzień to i tak miałam po kilka telefonów z pracy i musiałam np. zrobić przelewy z domu.
          Dziś znów prosiłam o urlop i dostałam odpowiedz,że wrócimy do tematu po niedzieli.
          Plan urlopów jest ale co z tego.
          • tomeczek_44 Obejrzyj listy obecności z poprzednich m-cy 06.03.12, 12:24

> Pracy którą wykonuję nikt nie potrafi zrobić, wiele razy mówiłam ,że gdybym
            > zachorowała to co wtedy.Odpowiedz szefa " to wtedy będziemy się martwić"

Może masz możliwość zachorować na parę dni? Umyj głowę i idź z mokrymi włosami na spacer, to powinno wystarczyć. :)

> jak wyprosiłam wcześniej jeden dzień to i tak miałam po kilka telefonów z
            > pracy i musiałam np. zrobić przelewy z domu.

Pozwól, że cię delikatnie uświadomię:
            - telefon komórkowy ma przycisk wyłączający go na amen; znajdź go, pewnie ma takie kółeczko z kreseczką w środku :)
            - telefon stacjonarny można nie tylko 'nie odbierać' (automatyczna sekretarka nie wystarcza w wypadku szczególnie namolnych szefów) ale po prostu wyłączyć z gniazdka; idź za kablem od aparatu tel. aż do ściany to znajdziesz gniazdko i wtyczkę :)

> Plan urlopów jest ale co z tego.

Podpisujecie listę obecności? Jeżeli to możliwe, obejrzyj listy z poprzednich lat (zwłaszcza z miesięcy letnich) i upewnij się, czy przypadkiem nie masz tam wpisanych jakimś "cudem" urlopów, na których nie byłaś (choć były w planie urlopów)?
            • ninananu Re: Obejrzyj listy obecności z poprzednich m-cy 06.03.12, 12:38
              o rany. idz do lekarza powiedz w czym rzecz, ze jestes przemeczona, szef nie chce dac ci urlopu i potrzebujesz tygodnia. jak lekarz sensowny to ci da zwolnienie. Wg mnie to nie z szefem jest problem, a z tym, ze nie masz sily by postawic na swoim
      • Gość: teżtakmiałam Re: zaległy urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 12:45

> Mam 70 dni zaległego urlopu.Wiem ,że to nie do uwierzenia ale tak jest, pracuję
        > od kilku 3 lat bez urlopu.
        > Nie chcę go straszyć PIP ,poradzcie jakich użyć argumentów żeby dostać urlop a nie stracić pracy.

70 dni to jakieś 2 lata plus ten obecny rok (jeśli przysługuje ci po 26 dni roboczych rocznie)? Wystąp o ekwiwalent za zaległy urlop z poprzednich lat, znaczy za 52 dni. Przedłóż szefowi wniosek o urlop i wniosek o wypłacenie kasy i spytaj które wybiera.
        U mnie to w zeszłym roku podziałało, tylko że miałam mniej zaległego :)
        • snajper55 Re: zaległy urlop 06.03.12, 13:08
          Gość portalu: teżtakmiałam napisał(a):

> 70 dni to jakieś 2 lata plus ten obecny rok (jeśli przysługuje ci po 26 dni rob
          > oczych rocznie)? Wystąp o ekwiwalent za zaległy urlop z poprzednich lat, znaczy
          > za 52 dni.

Pracownik nie może za urlop dostać ekwiwalentu za urlop jeśli nie odchodzi z pracy.

S.
          • Gość: tażtakmiałam Re: zaległy urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 16:25
            O kurcze. Nie wiedziałam o tym ale szef widać też nie wiedział. W każdym razie dostałam jednak wtedy urlop (a nie odprawę). To dobrze, że nie wiedział :)
      • Gość: Marcin [...] IP: *.centertel.pl 06.03.12, 19:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zawsze_shinylipsofangel Re: zaległy urlop - sposób 07.03.12, 12:20
          Szef autorki jest delikatnie mówiąc pazernym i kompletnie nie myślącym facetem.Sama jestem pracodawcą,ale do głowy by mi nie przyszło pozbawianie kogokolwiek urlopu.Patrząc na to nie od strony czysto ludzkiej,ale zwykłej ekonomii,pracownik wypoczęty jest o wiele bardziej wydajny .Każdy ma jakąś granicę wytrzymałości i odpoczynek nie tylko należy się ,ale jest konieczny.Snajper ma rację.Zgłoś to anonimowo do PIP.Rozumiem,że panicznie boisz się utraty pracy,ale jak długo jeszcze wytrzymasz?
          • tomeczek_44 Re: zaległy urlop - sposób 07.03.12, 13:11
            zawsze_shinylipsofangel napisała:

> Szef autorki jest delikatnie mówiąc pazernym i kompletnie nie myślącym facetem.

Oczywiście.

> Każdy ma jakąś granicę wytrzymałości i
            > odpoczynek nie tylko należy się ,ale jest konieczny.

Pracownik im bardziej zmęczony tym łatwiej popełnia błędy. Obojętnie czy w spawaniu czy w liczeniu pieniędzy - błędy mogą być dla firmy baaardzo kosztowne. Ten szef widocznie jeszcze tego nie wie.
        • tomeczek_44 Wypad spamerze! nt. 07.03.12, 13:06

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka