Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Technik weterynarii,technik farmacji,technik masaż

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 14:59
    Witam

Potrzebuje rady i opinio osób które znają się, lub mają doświadczenie w powyższych zawodach.
    Zacznę od tego, że jestem osobą bezrobotną, mam 26 lat i szukam od dłuższego czasu pracy, bez rewelacyjnych skutków. Niby skończywszy wyższa szkołę turystyczną, ale nie jestem z tego zadowolona i nie uśmiecha mi się cale życie pracować jako recepcjonistka czy też jak sprzedawca, przedstawiciel handlowy, konsultant itd, itp. Chce się przekwalifikować

Wymieniłam te trzy kierunki w tytule bo to jest to co najbardziej mnie interesuje. Bez zastanowienia poszłabym uczyć się na technika weterynarii, ale nie widziałam nigdy na portalach pracy, żeby osoby z takim wykształceniem były poszukiwane. Farmaceutki czy masażyści owszem, chociaż ta dziedzina trochę mniej mnie interesuje, ale wydaje się, że zapotrzebowanie na rynku pracy na takie osoby po prostu jest.

I tu pytanie. Jak się załapać do zawodu technika weterynarii? Czy trzeba chodzić po lecznicach i pytać, pytać i jeszcze raz pytać? Czy może w trakcie nauki i egzaminie zawodowym są możliwości zostania na stale tam gdzie się przyuczało? Czy zwyczajnie są po tym kierunku perspektywy pracy?

I pytanie odnośnie technika farmacji i technika masażysty. Który zawód tak na prawdę ma lepsze perspektywy i będzie w nim łatwiej znaleźć pracę.

Z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: tech. farm. Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.mlyniec.gda.pl 01.06.12, 15:58
        Z technikiem farmaceutycznym od stycznia (od kiedy weszła ustawa) jest trudno o staż, a żeby zostać samodzielnym pracownikiem musisz te 2 lata stażu odrobić. Zrobiło się już przesycenie na rynku, bo powstało dużo szkół prywatnych. W niektórych rejonach ludzie miesiącami szukają pracy.
      • leckowa Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 01.06.12, 20:19
        Ja pracuje w lecznicy dla zwierząt.Skonczylam studia zoologiczne,pracuje jako asystent lek.wet/recepcjonistka/sprzedawca w sklepie zoologicznym i...doswiadczenie mam bogate,kilkuletnie,rozne kursy zagraniczne,szkolenia,staze w lecznicach,praktyki i pracy nie ma!Szukalam,szukalam kilka lat w roznych wojewodztwach albo dawali mi w lecznicach umowy smieciowe albo umowe o prace i nie przedluzali mowiac,ze nie maja z czego mi placic pensji.Obecnie pracuje na umowe zlecenie,wynagrodzenie marne,jestem sama wiec jako tako sie utzrymuje ale jakbym miala wyzywic dziecko,zrobic oplaty,to nie da rady.Pracuje na tych stanowiskach co wyzej wymienilam,jak wracam do domu to padam ze zmeczenia(pracuje w tyg i w weekend-kazda sobota).Reasumując nie polecam(nie oplacalne zarobkowo,choc bardzo tą pracę lubię) :)
      • milalee Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 02.06.12, 08:19
        w tych czasach lekarze weterynarii, farmaceuci po studiach i fizjoterapeuci maja problem ze znalezieniem pracy... A co dopiero po technikum.
        • Gość: jolka0009 Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.12, 15:40
          No niby tak ale dla pracodawcy często bardziej opłaca się zatrudnić technika farmacji niż mgr bo taki pracownik mniej kosztuje. A z tego co mi wiadomo w aptece musi być tylko jeden mgr farmacji. Generalnie to moim zdaniem technik farmaceutyczny to dobry wybór, teraz są też takie oferty, że ucząc się we Wrocku w TEB możesz dostać za free tablet+ pakiet edukacyjny, tutaj jest więcej info www.teb.pl/oferta/dostep_do_wiedzy
          • kolonme Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 26.06.12, 14:08
            Gość portalu: jolka0009 napisał(a):

> No niby tak ale dla pracodawcy często bardziej opłaca się zatrudnić technika farmacji niż mgr bo taki pracownik mniej kosztuje. A z tego co mi wiadomo w aptece musi być tylko jeden mgr farmacji. Generalnie to moim zdaniem technik farmaceutyczny to dobry wybór, teraz są też takie oferty, że ucząc się we Wrocku w TEB możesz dostać za free tablet+ pakiet edukacyjny, tutaj jest więcej info www.teb.pl/oferta/dostep_do_wiedzy

Nie no okej wybór jest nawet bardzo opłacalny, wszystko super, tylko chyba jako technik farmacji właśnie musisz zatrudniać osobę po studiach, co nie? Tak przynajmniej ma moja ciotka, aptekę może oczywiście prowadzić i w niej normalnie pracować, ale jakiś mgr musi być. Apteka to też biznes, nie da się ukryć i prawdopodobnie zawsze będzie opłacalny, co może być też smutne...
          • Gość: qwerty Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 13:13
            czy po takich szkółkach typu TEB w aptekach chcą zatrudniać? małe szanse na pracę
            • iselle Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 14.11.12, 21:44
              Ja jestem technikiem farmacji, skończyłam szkołę już 10 lat temu kiedy nie było jeszcze prywatnych i muszę powiedzieć że niestety nie udało mi się dostać na staż. Musiałam się przekwalifikować na inny zawód w którym pracowałam kilka lat. Obecnie pracuję od prawie 4 lat w sklepie medycznym i pod tym kątem warto skończyć taką szkołę bo sklepów jest z kolei coraz więcej, muszą tam pracować osoby z uprawnieniami (technik farmacji, rehabilitant lub pielęgniarka) a nie są tak obwarowane przepisami i nie trzeba robić stażu.
          • kamila123412345 Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 29.01.13, 14:45
            czy może wiecie w których aptekach przyjmują na praktyki zawodowee w WARSZAWIE ?
            byłam w kilku i lipa nigdzie nie przyjmuja
      • Gość: Limonka Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 17:51
        Witam
        Z gory przepraszam za brak PL znakow......a wiec ja jestem technikiem weterrynarii po studium. Powiem tak:zawod ciekawy a co do pracy - dopiero teraz TW wchodzi w mode, technicy sa zapraszani na sympozjia, sa tygodniki i miesieczniki do technikow no a z praca to tak samo jak w iinych kierunkach trzeba sie nachodzic:(( nie odpowiem ci czy w miejscu w ktorym odbedziesz praktyki znajdzie sie dla Ciebie praca, bo to zalezy od weta u ktorego robisz. Ja jeszcze przed ukonczeniem szkoly zalatwialam sobie prace i sie udalo. Fakt nie w lecznicy ale w schronisku dla zwierzat ale i tu sie wiele dzieje. Do tego z doskoku jezdze pomagac w przychodni wet. i niby technikowi wielu rzeczy nie mozna - a jednak;) poza tym weterynarz predzej przyjmie mlodego technika niz weta ktory po kilku latach mu ucieknie i otworzy konkurencje obok. Takze mowie, ze dopiero TW staje sie modny a ja nim zaczelam szkole sprawdzalam ofert pracy - kiepsko bylo ale teraz stwierdzam ze jest ich coraz wiecej. Co do kierunku farmaceuta dos duzo osob sie na to napala a potem nie pracuja bo na ich miejsce zglasza sie kilkanascie chetnych do pracy osob, to samo masazystki - mam nawet kilka bezrobotnych kolezanek:( ale wybor nalezy do Ciebie po i po duzo powazniejszych studiach mozna siedziec w domu i nic nie miec
        pozdrawiam
        • Gość: porkisimo Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 14:04
          No dokładnie, można spędzić 5-6 lata na studiach i obudzić się z przekonaniem, że teraz będzie ciężko z pracą, chociaż kierunek w sam sobie może być dla wielu marzeniem. Ja tam nie krytykuję szkół policealnych. Sama syna chętnie bym do takiej wysłała, żeby szybciej zaczął zarabiać, a studia może skończyć np. zaocznie coś co będzie go interesowało...
      • Gość: sylwia Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 20:18
        Co do technika weterynarii..zależy. Obecnie jest największy popyt z tego co zauważyłam na Warszawę, Kraków, Poznań. I to tyle. Gdzie indziej trzeba jeździć po lecznicach albo po znajomości..
      • Gość: awa Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.toya.net.pl 10.09.12, 11:18
        Myślę, że nie warto, bo tego jest coraz więcej... ale rób jak chcesz, życzę powodzenia.
      • Gość: piotr Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.13, 19:42
        Jeżeli chodzi o technika weterynarii to wiem, że jeszcze rynek pracy nie jest tak przesycony, ważne żeby mieć odpowiednią praktykę, ja się zapisałem do krakowskiej szkoły innowacji i wiem że organizują praktyki w ramach zajęć i wiem że będzie szansa na odbycie stażu później. Jak jest w innych szkołach nie wiem, dla mnie osobiście ma to być furtka dalej do weterynarii na którą mnie obecnie nie stać, natomiast nie chce zmarnować lat i chce się jakoś do studiów i pracy przygotować.
      • maria1110 Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 24.12.13, 08:26
        Witam ! Mam w rodzinie kilka osob pracujących w aptekach. Jest coraz gorzej z pracą zwłaszcza dla tech. Wszystko to prawda co piszą wyżej. Ostatnio zwalnia się pomoce gdyż prace takie jak przynies -wynies -pozamiataj przejmują własnie tech. Mgry cały czas walczą z tech. poniżając ich i wykorzystując.. Zarobki rożnie -zdarza się ponad 2 tys. ale wolontariat też występuje. Tech. nie jest farmaceutą. jest nim mgr farmacji po 5.5 rocznych studiach (bardzo trudnych)

Teraz najłatwiej o pracę po technikach typu mechatronik. Syn jest b.zadowolony. Ma sporo propozycji pracy. Po kilku latach zarabia więcej niż niejeden po studiach. Ale ręce nieraz trzeba ubrudzic. Nie narzeka na zmęczenie.
        Pozdrawiam.
        • maria1110 Re: Technik weterynarii,technik farmacji,technik 24.12.13, 08:34
          pisałam że to prawda co piszą panstwo. Zapomniałam dodac ze oprocz tych reklam szkoł. Żadne tam Teby i podobne „kursy" ,zwłaszcza weekendowe. Takich ´pracodawcy nie lubią. Najwięcej nauczysz się w tradycyjnej dziennej.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka