Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv

IP: *.maverick.com.pl 07.07.12, 17:55
    Dzień dobry.

Kilkanaście dni temu mój syn zarejestrował się w Powiatowym Urzędzie Pracy. Na następne spotkanie w urzędzie, polecono mu przygotowanie CV. I to pojawia się pewien problem.

Mianowicie syn ma 29 lat i średnie wykształcenie. Formalnie jednak nigdy nie był u nikogo zatrudniony (nawet nigdy nie podpisywał z nikim umowy-zlecenia czy o dzieło). Niemniej syn pracował w tym czasie. Była to praca nierejestrowana. M.in. pracował w firmie wujka, prowadził małą firmę organizującą koncerty początkująch artystów, pisał prace na studia za opłatą, udzielał korepetycji, grał na zakładach bukmacherskich itp.

Czy może to wszystko wpisać w CV? Jeśli tak to w jaki sposób? Normalnie jako doświadczenie zawodowe? Czy nie przyniesie to mojemu synowi kłopotów ze strony urzędu (urzad skarbowy, podatki itd.)?

Inaczej bowiem mój syn zostanie uznany za osobę, która nigdy wcześniej nie pracowała, a to nieprawda.

Drugie pytanie: czy syn powinien wpisać w CV studia, które przerwał? Studiował na trzech kierunkach - na każdym pół roku i nie zaliczył żadnej sesji egzaminacyjnej. W jaki sposób ma to wpisać w cv? W "wykształcenie"?

Ostatnie zaś pytanie dotyczy postępowania w urzedzie pracy. Czy syn jest zobowiązany przyjąć każdą ofertę pracy? Jest to bardzo inteligentny człowiek z konkretnymi (ale nie udokumentowanymi nigdzie) umiejętnościami i po prostu nie będzie zainteresowany większością prostych prac. Ma bowiem z czego żyć (ma swoje oszczednosci, my jako rodzina w razie potrzeby wsparlibysmy go) i chce pracować, ale nie poniżej jego realnych kwalifikacji. Dlatego z trudem dał sie namowic na rejestracje w urzedzie. Wiem jednak, że urzedy pracy często wyrejestrowują takie osoby zakładając, że one nie chcą podjąć pracy.

Czy syn w urzedzie pracy może zadeklarować chęć stazu, szkolenia, wybrania się na studia/szkoły policealnej (i otrzymania za to pieniędzy z pupu)? Czy ma on tu dowolność czy też jej nie ma? Jakie możliwości ma mój syn do wybrania?

I ostatnie pytanie: co ma syn napisać w "umiejętności" w cv? Każda konkretną umiejętnośc, którą posiada? Główne umiejętności? Tylko te popularne czy również niszowe? Syn np. potrafi doskonale wymyślać tytuły nagłówków dla wiadomości e-mail w email-marketingu (wymyslone przez niego tytuły maili sa otwierane 10-20% częściej niż przeciętnego pracownika agencji reklamowej specjalizujacej sie w email marketingu). Czy coś takiego może wpisać w cv? Jesli tak - w jaki sposob?

Bede wdzieczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Anna
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 07.07.12, 22:47
        Jelsi pracowal na czarno, to nie moze sie do tego przyznac w urzedzie. Poprzerywane studia bym podala, bo przeciez musi udowodnic, ze cos robil.
        • snajper55 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 07.07.12, 22:57
          annajustyna napisała:

> Jelsi pracowal na czarno, to nie moze sie do tego przyznac w urzedzie.

A po co ma się przyznawać? Niech pisze, że pracował jako wolontariusz aby zdobyć doświadczenie.

> Poprzerywane studia bym podala, bo przeciez musi udowodnic, ze cos robil.

Nie tylko dlatego. Kawałek studiów to jednak kawałek wiedzy.

S.
          • annajustyna Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 08.07.12, 13:20
            Tylko ze legalny wolontariat dotyczy konkretnych dziedzin. Moze jako stazysta-praktykant?
            • snajper55 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 08.07.12, 21:51
              annajustyna napisała:

> Tylko ze legalny wolontariat dotyczy konkretnych dziedzin. Moze jako stazysta-p
              > raktykant?

Nie ma żadnych ograniczeń co do dziedzin.

wolontariat, woluntariat
              1. «dobrowolna, bezpłatna praca społeczna, zwłaszcza związana z opieką nad nieuleczalnie chorymi lub niepełnosprawnymi ludźmi»
              2. «bezpłatna forma stażu»

sjp.pwn.pl/szukaj_poczatek/wolontar
              S.
              • annajustyna Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 08:51
                Szukasz definicji prawnych w slowniku jezyka polskiego?! Wow! Juz jeden taki sie wyklocal ze mna, ze mgr to tytul, a nie stopien zawodowy, bo tak w slowniku wlasnie napisane. A ustawa przeciez niewazna :P.
                • snajper55 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 11:13
                  annajustyna napisała:

> Szukasz definicji prawnych w slowniku jezyka polskiego?! Wow! Juz jeden taki si
                  > e wyklocal ze mna, ze mgr to tytul, a nie stopien zawodowy, bo tak w slowniku w
                  > lasnie napisane. A ustawa przeciez niewazna :P.

Do pisania CV używa się języka polskiego więc znaczenie użytych tam wyrazów określa słownik języka polskiego.

S.
                  • annajustyna Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 11:48
                    Ale wolontariat jest pojeciem prawnym i w CV powinno sie uzywac takich pojec prawidlowo:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Wolontariat
      • agulha Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 08.07.12, 20:20
        To chyba jakiś troll napisał, prawda? Chyba nikt nie może być tak głupi? Oświadczenie na piśmie, że pisało się prace na studia za opłatą - to mniej więcej tak, jak ubieganie się o pracę ślusarza i napisanie, że ma się wprawę, bo świetnie kradnie się samochody. Przecież to nielegalne...
        Zamiłowanie do hazardu (zakłady bukmacherskie) - niezwykle pożądana cecha u pracownika, najlepiej do pracy w kontakcie z pieniędzmi klientów i firmy.
        Jakbym zobaczyła CV osoby, której w trzech podejściach nie udało się zaliczyć żadnego, ale to żadnego egzaminu na żadnym z dobrowolnie wybranych kierunków studiów, to oceniłabym, że na trzeci dzień już do pracy nie przyjdzie, bo się zmęczy.
        Synek z bogatej rodziny chciałby dostać trochę pieniędzy do rozpuszczenia na udawanie, że się chce czegoś nauczyć?
        No nie, to musi być podpucha :-))
        • plavi30 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 08.07.12, 23:27
          co za brednie... pisanie prac na studia jest może nieetyczne ale na pewno nie jest nielegalne (pomijajac ze ci co piszą nie płacą pewnie żadnych podatków). gdzie masz niby paragraf na to? nielegalne jest tylko dawanie cudzej pracy jako własnej

co do zakładów bukmacherskich to nie ruletka i jak ktoś się zna to spokojnie może na tym zarabiać i nie jest to żaden hazard.. chyba że w takim sensie jak hazardem jest np zus i emerytury lub wyjście po bułki do sklepu :)
          • agulha Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 00:26
            Nie wiem dokładnie, na czym polegają zakłady bukmacherskie, ale jest to, o ile wiem, forma hazardu. Nie słyszałam, żeby jakikolwiek pracodawca poszukiwał pracownika z kwalifikacjami w zakresie obstawiania koni na wyścigach lub tp. Jeżeli ktoś gra na giełdzie i to z powodzeniem, no to może jeszcze - może nadaje się do pracy jako makler.
            Dużo jest różnych zajęć w życiu człowieka, które nie kwalifikują go do jakiejkolwiek pracy zarobkowej (albo tylko w wyjątkowych przypadkach). Jak to wychodzenie po bułki do sklepu. Szukają osób z tą niezwykłą umiejętnością?
            Zresztą, jak mówię, sądzę, że to troll - albo toksyczna rodzina i socjopatyczny syn. Ilu znasz ludzi, którzy sami nie utrzymali się na żadnych studiach nawet przez 1 semestr (a próbowali trzy razy), a jednocześnie piszą innym prace na studia? To już z nudów sobie by napisali i machnęli jakiś licencjat w międzyczasie...Notabene prawnikiem nie jestem, ale chyba trzeba znaleźć dobrego adwokata, bo podejrzewam, że na współudział w oszustwie jednak jakiś paragraf jest. Trzeba udowodnić, że było się tak niezwykle naiwnym, że się nie wiedziało, po co klientowi taka praca. A policja być może zarekwiruje przedtem oba komputery z wymianą maili na dany temat...
            • plavi30 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 01:17
              mylisz się. jesli ktos potrafi regularnie ogrywac buków to może pracować np. jako analityk sportowy. ktoś w koncu ustala te wszystkie kursy u bukmacherow. to normalna praca jak kazda inna i ponoc calkiem ciekawa. inne sprawa ze jak ktos wie jak wygrywac to bedzie gral dalej, a nie pojdzie pracowac na etat do kogos u kogo wygrywa ani tym bardziej nie bedzie rejestrowal sie w urzedzie pracy. tak wiec tez smierdzi mi tu trollem

nie znam osobiscie ludzi ktorzy nie skonczyli studiow i pisza komus prace ale mysle ze jest to jak najbardziej mozliwe np. na prywatych uczelniach. przeciez machniecie takiego licencjata przez zdolnego dzieciaka z dobrego liceum to pryszcz...

znasz kogos kto dostal wyrok za pisanie prac studentom? ja nie i nawet nie slyszalem o takim przypadku. ktos cos wie?
      • professional_scoffer Dobre :) 08.07.12, 21:04
        To jak syn taki zdolniacha to zapisać do właściwej partii i w ministry pchać :) Cieszmy się, że taki zdolny wciąż chce służyc ojczyźnie, a nie wyemigrował.

A tak poważnie to pani oszukuje sama siebie, bo syn póki co większych zdolności nie przejawił. To są życiorysy ludzi niepoukładanych i raczej mało zdolnych. Na szczęście, takich są tysiące.

Co do studiów: niezaliczenie żadnej sesji egzaminacyjnej to nie żadne 'przerwanie nauki', a po prostu wywalenie z roku. Półrocznych pobytów na studiach nie ma sensu wpisywać w 'wykształcenie', bo tak krótkie pobyty są zaprzeczeniem inteligencji.

A w CV wpisałbym prace zarobkowe/dorywcze, taka i taka branża, itd. - w Polsce praca na czarno jest normą, więc nikt nie będzie się czepiał. Pominąłbym tylko pisanie prac dla studentów i zakłady bukmacherskie, bo to nielegalne.

Podsumowując: dla PUP syn nie ma większych kwalifikacji, a formalnie jest wieloletnim bezrobotnym. Skoro ma oszczędności oraz wsparcie rodziny to po co mu dofinansowanie do szkoły?

Proponuję wybrać się do doradcy zawodowego w PUP i zdać póżniej relację ze spotkania.
        • dziadek.zwehrmachtu pic na wodę, fotomontaż:P 08.07.12, 21:09
          a mamusia tylko chciala załatwić "obrotnemu" 29latkowi ubepieczenie zdrowotne. wysoki poziom kombinatorstwa, nie ma co:D
          • dziadek.zwehrmachtu Re: pic na wodę, fotomontaż:P 08.07.12, 21:12
            ew.kaskę na kolejny "pierwszy i jedyny" semsestr studiów. tylko to już tu chyba nie przejdzie, nawet panie UP tak durne nie są, żeby dać się nabrać;)
      • plavi30 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 08.07.12, 23:41
        na miejscu pani syna nie chwaliłbym się pisaniem prac dla studentów ani grą u bukmacherów choc nie jest to nielegalne jak pisza przedmówcy

reszte zajec spokojnie mozna pisac w cv... urzad pracy to nie skarbowka, tam pracuja ludzie ktorzy wiedza co to znaczy praca w szarej strefie bo maja z nia do czynienia na codzien

studia... ja wpisalbym jeden-dwa najlepsze kierunki ale to bez znaczenia bo z takimi kwalifikacjami pani syn i tak nie dostanie zadnej oferty poza najprostszymi pracami

mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest ubieganie sie o dotacje na otwarcie dzialalnosci gospodarczej. skoro syn juz prowadzil taka to i doswiadczenie jakies tam ma
      • Gość: taaa Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv IP: *.toya.net.pl 09.07.12, 10:23
        nie skończył żadnych studiów a pisał pracę na studia... ciekawe. Pewnie marnej jakości były te prace albo jakieś kopiuj-wklej wyszukane na necie.
      • lilith76 Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 09.07.12, 12:29
        Jak przystojny to może dobrze "wydać go za mąż"?
        Tylko nie za byle kogo, bo widać od razu, że wrażliwy i wszechstronny.
      • elegantzpociejowa Re: Urząd pracy, nierejestrowane zatrudnienie, cv 11.11.12, 18:08
        Myślę, że Pani synowi potrzebny jest specjalista w dziedzinie budowania własnego wizerunku, oraz pisania CV. Ja korzystałem z firmy Architekci Kariery i po kilku kolejnych próbach otrzymałem satysfakcjonującą posadę. Może i Pani synowi się poszczęści. Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka