Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz

IP: 195.245.213.* 19.09.12, 14:47
    Wszystko to jest mega pieprzenie. To o czym mowa, to nie jest żadna rekrutacja, tylko zorganizowany wyścig zdesperowanych szczurów! Będzie tak dopóki, na jedno stanowisko pracy aplikuje 400-500 desperatów. O rekrutacji można mówić, gdy o 1 miejsce ubiega się kilka osób, ale tego już chyba nie dożyjemy. Staliśmy się jako ludzie kłopotliwym dodatkiem do karty kredytowej.
    Obserwuj wątek
      • pawelekok Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz 19.09.12, 14:54
        Najlepiej gdyby taki kandydat mógł wykazać się podstawową wiedzą o branży, w której aplikuje. Ale obawiam się, że na to jedyną skuteczną metodą weryfikacji pozostanie rozmowa kwalifikacyjna bo podczas niej trudno korzystać z google'a. A żeby do takiej doszło to musi przejść inną preselekcję. W rezultacie wielu tych, którzy potrafią coś nigdy się takowej rozmowy nie doczeka, a większość zapraszanych na nią odpadnie z uwagi na brak podstawowych kwalifikacji. Najgorsze, że jedni żalą się, że nigdy nie są zapraszani, a inni, że większość aplikujących nie potwierdza przyjścia na rozmowę, a nawet jak potwierdzą, to i tak nie przychodzi. Wydaje mi się, że najgorszą robotę robią tu właśnie pośrednicy, czyli profesjonalni HR-owcy, którzy często nie potrafią zrozumieć zapotrzebowania pracodawcy ani ocenić, czy kandydat je spełnia. W rezultacie stosują sztampowe metody, które powodują, że większość potencjalnie najlepszych kandydatów nigdy do pracodawcy nie trafia, chociaż oni poszukują pracy wszędzie gdzie się da.
        • chamski_post Bardzo prosty sposób na zmniejszenie liczby CV 19.09.12, 15:39
          Najprostszym sposobem zmniejszenia liczby aplikacji na dane stanowisko jest podawanie widełek płacowych w ogłoszeniu.

Pracodawca od razu eliminuje tych z wygórowanymi wymaganiami, pracownik nie traci czasu na składanie ofert do pracodawców, którzy oferują zbyt małe wynagrodzenie.

Proste ?
          • pawelekok Re: Bardzo prosty sposób na zmniejszenie liczby C 19.09.12, 15:46
            To nie jest głupi pomysł, aczkolwiek w całości problemu nie rozwiąże
            • Gość: ffff uwaga podaje link do uniwersalnego formularza IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 15:53
              www.platforma.org/pl/platforma/dokumenty/deklaracja-czonkowska/

wystarczy wypelnic a praca sama cie znajdzie

zarobki do 100 000/mies
              • tomeczek_44 Re: uwaga podaje link do uniwersalnego formularza 19.09.12, 16:04
                Gość portalu: ffff napisał(a):

> wystarczy wypelnic a praca sama cie znajdzie

Chyba pomyliłeś/aś z tą stroną:

tiny.pl/hnxrv

Choć oczywiście pracy warto szukać wszędzie, gdzie się da :)
                • Gość: HR manager nic nie pomylilem, ale masz racje czesciowo IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 17:21
                  zapomnialem o alternatywnym formularzu

dzieki ze uzupelniles
                  • Gość: nkab Ja nie wiem, ale w PRLu... IP: *.toya.net.pl 20.09.12, 08:51
                    ...jak szukałem pracy to zawsze, powtarzam ZAWSZE byłem
                    przez kadrowca kierowany do kierownika działu, który miał wakat.
                    A ten (to była reguła) zadawał mi pytania związane z pracą na tym
                    stanowisku np w FONICA w Łodzi był wakat w dziale kontroli jakości i tam
                    kierownik działu pokazał mi kilka płytek i wskazywał elementy elektroniczne
                    i pytał się co to jest za element i co to w ogóle jest za układ.
                    Jeden to był zasilacz a drugi wzmacniacz mocy.

Ale mnie nie odpowiadała praca na 3 zmiany.

Andrzej.
                  • misio-kicio Formularze zwykłe,niezwykłe i preselekcyjne 20.09.12, 10:55
                    Najważniejszym pytaniem w formularzach będzie:
                    "W jakim stopniu jest Pan/Pani spokrewniony z prezesem/członkiem zarządu/inną szychą (właściwe podreślić)"
                    Uwaga: pokrewieństwo przez aktualną kochankę prezesa będzie wyżej punktowane niż pokrewieństwo poprzez jego nielubianą żonę.
                    Bo to jest polska właśnie.
                • Gość: Tom33 Oho, ORPO czuwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 22:29
                  j.w.
          • Gość: edek Re: Bardzo prosty sposób na zmniejszenie liczby ap IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.09.12, 00:14
            Dokładnie! Podawanie w ogłoszeniach o pracę wynagrodzenia - choćby w formie widełek (co jest zupełną normą w krajach za naszą zachodnią granicą, USA, Kanadzie, Australii itp) to super prosty sposób na ograniczenie liczby napływających aplikacji i fair podejście wobec potencjalnego pracownika. Bo musicie przyznać, szanowni managerowie i specjaliści HR, że przejrzystość polityki personalnej firmy, w dużym stopniu buduje zaufanie i lojalność pracownika wobec firmy! Ale ta polityka, aby była skuteczna, musi być konsekwentna, czyli zaczynać się już na etapie ogłoszenia o pracę. Nie zaś "smarowania" marketingowego szajsu, pozbawionego konkretów. A skutkiem tego jest brak szacunku do czasu zaproszonego na rozmowę rekrutacyjną kandydata, przed którym roztacza się aurę tajemniczości wokół... jak się potem okazuje gó...anej stawki. W zasadzie trudno się temu dziwić. Wszak jest to raczej powód do wstydu niźli dumy, którą próbuje się tylko niezdarnie odgrywać.
        • Gość: www Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.jmdi.pl 19.09.12, 17:28
          Zdarzyło mi się być po jednej i po drugiej stronie. Większość osób pracująca w Agencjach HR jest nie kompetentna, nie znają branży ani klienta dla którego pracują. Powoduje to że osoba nie bardzo potrafi się poruszać w osobach z danej branży. Inna jest rekrutacja na stanowisko inżyniera, czy handlowca od specyficznych branż. A inna od sekretarki, kadrowej, czy księgowej. To zupełnie inne osoby o innych predyspozycjach. Bo wcale handlowiec w niektórych branżach nie musi być mega komunikatywny, przeciwnie jest to nie mile widziane - kojarzy się z handlem obwoźnym. Co w konsekwencji powoduje że osoby z dobrym doświadczeniem unikają agencji. A jeżeli nawet znajdzie się osoba odpowiednia wg agencji, nie spełnia kryterium klienta. Większość ogłoszeń pisana jest z automatu, więc ludzie odpisują z automatu. Bo nie wiedzą co właściwie dotyczy dane ogłoszenie. Nie ma zakresu obowiązków itd. Druga sprawa co innego jest rekrutacja (nie ważne czy to mała firemka, duża korporacja) a co innego rzeczywista wykonywana praca
        • Gość: Piotr Mróz Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.centertel.pl 23.09.12, 20:16
          praca magazynier
      • Gość: pensja Podawajcie pensję IP: *.lot.pl 19.09.12, 15:04
        to zmniejszy Wam się ilość kandydatów. Kiedy w firmie jest etat za 3500PLN brutto to niech o tym piszą, bo pojawiają się kandydaci, którzy żądają 12k
        • Gość: jak to jest Wysokość pensji to wstyd dla pracodawcy? IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 22:12
          Jeżeli pracodawca jasno określi, ile oferuje za pracę to i będzie wiedział, kogo zatrudni. W Polsce utarło się tak, że wysokość wynagrodzenia to temat tabu... A dlaczego? - ano dlatego, że oferta będzie dotyczyła umowy śmieciowej albo pracy na czarno ! Te firmy, które wiedzą kogo szukają NIE WSTYDZĄ SIĘ, NIE BOJĄ SIĘ, WIEDZĄ ŻE GODZIWA PENSJA MA ŚCISŁE PRZEŁOŻENIE NA EFEKTYWNOŚĆ I WYNIKI pracy i oficjalnie informują ile można otrzymać. Pozostałe, jakże tajemnicze i trzymające w napięciu stawki u nieszczęśliwych potencjalnych pracodawców świadczyć może tylko o nieczystych intencjach owego przedsiębiorcy.
      • Gość: Andy Najskuteczniejsze narzędzie selekcji: znajmomy IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 15:29
        Nie ma bardziej skutecznej metody na otrzymanie pracy niż znajomy, dzięki któremu ten etat dostaniemy. Może być nawet bez matury, nie po studiach kierunkowych, spóźnialski, z nałogami, chamski, cuchnący i hałaśliwe, nic to, jeśli jest synem lub córką ewentualnie kochanką prezesa albo znajomego prezesa.
        • Gość: prezes Re: Najskuteczniejsze narzędzie selekcji: znajmom IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 07:21
          Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś Ty został prezesem. Wtedy będziesz zatrudniał kogo chcesz, na takich zasadach jak chcesz.
      • Gość: mobile-dev Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.12, 15:47
        Takie rozwiązanie w IT funkcjonuje już od jakiegoś czasu ale niemiłosiernie mnie ono wkurza. U mnie trochę się dzieje, stale się rozwijam i potem muszę pamiętać o 10-ciu serwisach (każdy należy do innej firmy HR) żeby aktualizować doświadczenie...

Od jakiegoś czasu zlewam propozycje uzupełniania takich formularzy. Czasem wydawało mi się, że headhunterzy chcieli tylko rozbudować sobie bazę kandydatów i nic więcej.

Z firm, dla których uzupełniałem te badziewia odzywa się do mnie tylko jedna (rekrutująca głównie na rynek zachodni).
        • Gość: bartek Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.static.chello.pl 19.09.12, 16:32
          Takie rozwiązanie będzie nieskuteczne, bo desperaci nadal będą w stanie wypełnić wszelkie możliwe formularze, a ludzie z doświadczeniem i mający więcej bieżących zajęć będą takie rekrutacje omijać z daleka. Czy w rezultacie headhunterzy dostaną to czego chcą? Wątpię.
          • Gość: mobile-dev Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.12, 17:36
            > Takie rozwiązanie będzie nieskuteczne, bo desperaci nadal będą w stanie wypełni
            > ć wszelkie możliwe formularze, a ludzie z doświadczeniem i mający więcej bieżąc
            > ych zajęć będą takie rekrutacje omijać z daleka. Czy w rezultacie headhunterzy
            > dostaną to czego chcą? Wątpię.

Nie wiem. Headhunterów też unikam. Zawracają po kilka razy dziennie nowymi ofertami ale o konkretach (lub pełniejszych informacjach o ofercie) nikt nie chce rozmawiać.

Najlepiej bezpośrednio rozmawiać z pracodawcami...
            • Gość: Tommkkii Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: 80.240.177.* 20.09.12, 08:11

Ja w liście motywacyjnym piszę ile oczekuję i jest od razo wszystko jasne co oferuję i ile oczekuję, proste.

Komuś komu nie pasuje liczba, nie odpisuje, mnie nie interesuje :)

Tak znalazłem aktualną pracę i tak będę szukał kiedyś, ale teraz jestem zadowolony :))
        • Gość: gość Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.4web.pl 20.09.12, 11:05
          Ja też sobie darowałem już te formularze.

Mam profil na [piiii] (żeby nie było, że reklama), gdzie pilnuję, aby wszystkie informacje były aktualne i tyle.

Bardzo dużo rekruterów korzysta z [piiii], więc na napływ ofert nie narzekam.
          A jak wysyłam aplikację na ofertę z ogłoszenia, to staram się odnaleźć maila do działu kadr/HR danej firmy i tam bezpośrednio wysyłam CV wraz z resztą dokumentów oraz z linkiem do profilu na [piiiii].

Jak firma jest zainteresowana, do gwarantuję, że odpowie, nieważne, że ominąłem ich formularz. :)

pozdrawiam,
      • tomeczek_44 Testomania przeszła z matur do HR :) 19.09.12, 16:01
        "Nie zwiększa to aplikującemu szansy na zdobycie zatrudnienia, a rekruterowi utrudnia znalezienie właściwego pracownika "

Chlip chlip... biedni rekruterzy... muszą przeczytać tyle aplikacji...

" Nowością mogą się okazać pytania otwarte, np. "Jak wyobrażasz sobie pracę na danym stanowisku?" lub "Która z wartości, jakimi kieruje się nasza firma, jest ci najbliższa i dlaczego?". "

Pod warunkiem, że w ogłoszeniu pracodawca będzie podany jawnie, a nie opisany jako "Nasz klient, wiodąca firma w swojej branży...".

" Każda z odpowiedzi jest punktowana, osoby, które nie osiągną progowego wyniku - odpadną "

Ale punktowana wg jakiej skali / wg czego? Jeśli np. ktoś przedstawi interesujące rozwiązanie problemu ale z błędami ortograficznymi, to co wtedy? (I nie mówcie mi, że obecne edytory i przeglądarki umożliwiają sprawdzenie pisowni - np. ci, którzy przysyłają CV do firmy, w której pracuję chyba o tym nie wiedzą...)
      • Gość: asd Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 17:24
        "Która z wartości, jakimi kieruje się nasza firma, jest ci najbliższa i dlaczego?". ... co za bełkot .....
        • Gość: ;) Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 21:16
          "Która z wartości, jakimi kieruje się nasza firma, jest ci najbliższa i dlaczego jest to nieuczciwość"
        • Gość: bbbbbb Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: 78.9.6.* 20.09.12, 14:48
          "Która z wartości, jakimi kieruje się nasza firma, jest ci najbliższa i dlaczego?"
          To jest pytanie sprawdzające kreatywność.
          Jeśli ktoś szczerze napisze, że interesuje go zarobienie jak największej ilości pieniędzy jak najmniejszym kosztem w jak najkrótszym czasie, to na ogół do kolejnego etapu nie przejdzie.

Jeśli ktoś napisze, że zatrudnianie jak najlepszych ludzi za jak najmniejsze pieniądze jest mu najbliższe, bowiem u każdego pracodawcy tego doświadczył, też nie powinien się spodziewać rychłego podpisania kontraktu.

Ale bełkot o satysfakcji z ciężkiej pracy zawsze ładnie wygląda (w końcu każdy woli wziąć nadgodziny, niż pograć z własnym dzieckiem w piłkę, ale tego głośno nie mówimy).

Pierwsze dwa wynikają wprost z zasad wolnego rynku, ostatnie z filozofii działania działu HR. Warto przy tym zauważyć, że zatrudnia nie rynek, ale dział HR ;)
      • Gość: . właśnie wysłałem CV, stara się o stanowisko 350 os IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 17:54
        szansa zerowa. Pozostaje uciekać z Polski Tuska.
        • Gość: bbbbbb Re: właśnie wysłałem CV, stara się o stanowisko 3 IP: 78.9.6.* 20.09.12, 14:49
          Za Kaczyńskiego była tu kraina mlekiem i miodem płynąca, nie?
          Co za bełkot oderwany od rzeczywistości i realiów.
          • Gość: Tom33 Re: właśnie wysłałem CV, stara się o stanowisko 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 22:32
            Gość portalu: bbbbbb napisał(a):

> Za Kaczyńskiego była tu kraina mlekiem i miodem płynąca, nie?
            > Co za bełkot oderwany od rzeczywistości i realiów.

Było dużo lepiej.
            I prawie nie było złodziejskich afer.
            Drobna różnica
      • Gość: j Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.unitymediagroup.de 19.09.12, 18:15
        Mają dziady wielkie wymagania, a potem zaproponują wam płacę równą dochodom bezdomnego żebraka na zachodzie Europy. Wyjeżdżajcie z Polski, szkoda życia.
      • sselrats Szczelne sito niczego nie oddziela 19.09.12, 18:53
        bo niczego nie przepuszcza. Jest szczelne.
      • Gość: buhaha Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 19:15
        Rekruterzy dostawaliby mniej ofert, gdyby zamiast pisać, czego oczekują od kandydatów, napisali również, co mogą zaoferować. Mogliby też podawać dokładne namiary na firmę, żeby potencjalny kandydat mógł wcześniej sprawdzić, czy odpowiada mu lokalizacja i sama firma. A tak biedak jedzie na drugi koniec miasta na rozmowę o pracę, w której oferują mu np. 1500 netto. Strata czasu dla obu stron.
        • Gość: dev Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.12, 18:59
          Rekruterzy czesto mają płacone/premie od ludzi, których wciągną w rozmowy rekrutacyjne, zaproszą na spotkania. Muszą też odbębnić trochę czasu na telefonie.
          Jeżeli nie dojdzie do zatrudnienia Ciebie, raczej nie osiągną takich wyników jakie by chcieli ale tak czy inaczej ściągając Cię na drugi koniec miasta (lub do innego miasta), zawracając głowę rekrutacją przez telefon, nabijają sobie jakoś wyniki pracy...
      • sselrats Pracodawcy powinni podawac w ogloszeniach 19.09.12, 19:36
        nizsze place od tych aktualnie oferowanych. To by ograniczylo pule kandydatow do tych naprawde zmotywowanych.
        • Gość: Jak_to_dziala W jaki sposób niektórzy dostają etaty? Powiedzcie! IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 20:39
          Może mi ktoś odpowiedzieć jak:
          - laska po ochronie środowiska może być kierownikiem projektów IT i ustalać coś informatykom?
          - laska po inżynierii środowiska może zajmować się obsługą polis w firmie ubezpieczeniowej?
          - koleś po AWF może być specjalistą SAP, gdy inny po informatyce z półrocznym doświadczeniem słyszy na starcie, że nawet na rozmowę go nie zaproszą, bo się nie zna?
          - laska 22 lata po wyższej szkole ch... wi czego w Józefowie pod Otwockiem, który jest pod Warszawą, może być starszą specjalistką HR w dużej firmie?
          - koleś po liceum może stać się specjalistą w instytucji finansowej, wygrywając z osobą, która jest na 5 roku ekonomii Uniwersytetu Warszawskiego i posiada roczne doświadczenie na podobnym stanowisku?

Dajcie mi odpowiedzi, bo nie wiem jak się szuka pracy? :(

Przykłady z życia, obserwacji, nie wszystkie.
          • sselrats Wiadomo - w Polsce prace dostaje sie po znajomosci 19.09.12, 22:00
            a ludzie wysylaja chore CV zamiast nauczyc sie zawierania znajomosci mogacych dac prace.
            • Gość: Jak_to_dziala Re: Wiadomo - w Polsce prace dostaje sie po znajo IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 22:32
              A lemingi i tak powiedzą, że jesteś debilem, frustratem oraz żebyś się wziął do roboty (co jest absurdem, bo mimo twego wykształcenia, itp. robotę dostają osoby, które wymieniłem - w sumie to lemingi, więc nie ma się co dziwić).
            • Gość: rafi Re: Wiadomo - w Polsce prace dostaje sie po znajo IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 07:18
              Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie pracę dostaje się "po znajomości". Po prostu zamiast siedzieć przed komputerem, trzeba zawiązywać znajomości, pielęgnować je i po kilku latach naprawdę dobrze zaowocują.
              • daga_1 Re: Wiadomo - w Polsce prace dostaje sie po znajo 20.09.12, 11:30
                To może zdradzisz tajemnicę jak poznać dyrektora banku, prezesa firmy, kierownika działu w Urzędzie a najlepiej kilku? Bo takie rady jak dałeś są niekompletne.
                • Gość: bbbbbbb Re: Wiadomo - w Polsce prace dostaje sie po znajo IP: 78.9.6.* 20.09.12, 14:53
                  Dyrektor banku?
                  Proszę, otóż należy studiować ekonomię na dobrej uczelni, osiągać ponadprzeciętne wyniki, otrzymywać stypendium naukowe, działać w organizacjach studenckich, pozarządowych, fundacjach i innych. Ty, albo ktoś z twoich znajomych zostanie dyrektorem i jeśli będzie potrzebował godnego zaufania, sprawdzonego współpracownika, z dużą dozą prawdopodobieństwa zwróci się do ciebie (albo ty kogoś do współpracy zaprosisz).
          • Gość: Kośmider Re: W jaki sposób niektórzy dostają etaty? Powied IP: 195.8.220.* 20.09.12, 08:37
            > - laska po ochronie środowiska może być kierownikiem projektów IT i ustalać coś
            > informatykom?

Bo np. projekt dotyczy ochrony środowiska, a informatycy często są ograniczeni i nie potrafią uwzględnić ergonomii np. strony internetowej.

> - laska po inżynierii środowiska może zajmować się obsługą polis w firmie ubezp
            > ieczeniowej?

bo zna dobrze klientów? Bo ma predyspozycje do kontaktów biznesowych?

> - koleś po AWF może być specjalistą SAP, gdy inny po informatyce z półrocznym d
            > oświadczeniem słyszy na starcie, że nawet na rozmowę go nie zaproszą, bo się ni
            > e zna?

Może zwyczajnie nie da się z nim gadać i śmierdzi?

> - laska 22 lata po wyższej szkole ch... wi czego w Józefowie pod Otwockiem, któ
            > ry jest pod Warszawą, może być starszą specjalistką HR w dużej firmie?

Może ma tym specjalistą być informatyk z Koziej Wólki pełen dumy z siebie, że jest magistrem popularnej specjalizacji?
            I wcale nie jestem przeciw przyjezdnym, ale prawda jest taka, że spora część - głównie właśnie informatyków - nie ma obycia. Kobiety maj tu ogromną przewagę nad facetami także te z zapadłej wsi.

> - koleś po liceum może stać się specjalistą w instytucji finansowej, wygrywając
            > z osobą, która jest na 5 roku ekonomii Uniwersytetu Warszawskiego i posiada ro
            > czne doświadczenie na podobnym stanowisku?

Różnie bywa. Wielu wykształconych specjalistów nie potrafi sama nic zrobi, dopóki ich się nie kopnie. Można wspomnieć Steve'a Jobsa, ale można zauważyć, że spora część ludzi zdobywa wykształcenie dla ciepłej posadki, a nie dla wyzwań. Oni nie powinni szefować.

Ja wiem, że bywa różnie, a kumoterstwo i korupcja w PL są także w prywatnych firmach. Warto jednak czasem spojrzeć z innej strony i nie trzymać się sztywno widełek "skończył AWF - ma być zawsze nauczycielem WF".
            • daga_1 Re: W jaki sposób niektórzy dostają etaty? Powied 20.09.12, 11:33
              na wszystkie pytania jest jedna odpowiedź Mieli znajomości. I tyle w tym temacie.
            • Gość: menel Matka wie że ćpiesz? IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 13:27

> Bo np. projekt dotyczy ochrony środowiska, a informatycy często są ograniczeni
              > i nie potrafią uwzględnić ergonomii np. strony internetowej.

że ku... co??????

to od tego jest konceptor jakiś, a kierownik IT jest jak majster na budowie - obojętnie co jest budowane czy garaże czy dom, czy biurowiec - ma ludzi i ma to zbudować - i koniec tematu

> Może zwyczajnie nie da się z nim gadać i śmierdzi?

nie oceniaj wszystkich po sobie

w dupie byłeś gó... widziałeś, takich bzdur dano nie czytałem
            • Gość: haha Re: W jaki sposób niektórzy dostają etaty? Powied IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 01:42
              pewnie skończyłeś AWF, zauważyłeś że nawet w podstawówce cię nie chcą na wuefistę i poszukałeś znajomości, które zaowocowały posadką, nie mając do tego kwalifikacji, ale kogo to interesuje prawda?
          • Gość: ku... na stos Re: W jaki sposób niektórzy dostają etaty? Powied IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 01:37
            Potem się dziwimy, że to osrany kraik z ciągłymi aferami i defraudacją pieniedzy...
        • Gość: lulu Re: Pracodawcy powinni podawac w ogloszeniach IP: 109.232.26.* 21.09.12, 13:03
          ...albo do tych naprawdę zdesperowanych.
        • lukasztoczek Re: Pracodawcy powinni podawac w ogloszeniach 22.09.12, 11:25
          sselrats napisał:

> nizsze place od tych aktualnie oferowanych. To by ograniczylo pule kandydatow d
          > o tych naprawde zmotywowanych.

Hmmm... mnie do podjęcia pracy motywuje raczej wynagrodzenie, niż perspektywa głodowej pensji
      • Gość: muzzyczny Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.adsl.wanadoo.nl 19.09.12, 20:41
        Kolejny bełkot mający zrobić z z aplikujących baranów. Praca jest po znajmości, rodzinnych, partyjnych, koleżeńskich. Większość stanowisk obsadzana ludźmi bez kompetencji, praca bezpośrednio gdzie liczą się umiejętności to mały procent.

Zrzucanie winy na bezrobotnych , którzy uczciwie bez nepotyzmu mają dawać z siebie siódme poty by zadowolic kaprysy aroganckich przedsiębiorców czy urzędników
        • Gość: afir Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 07:31
          Ale nikt ich nie zmusza, aby szukali pracy nie korzystając ze znajomości:-)

Każdy może mieć znajomości. Tylko zamiast siedzieć przed komputerem trzeba bywać między ludźmi.
          • Gość: menel Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 13:30
            > Każdy może mieć znajomości. Tylko zamiast siedzieć przed komputerem trzeba bywa
            > ć między ludźmi.

no tak samo jak kazdy może wygrać w lotto
            wystarczy wysłać kupon wygrać i mieć spokój z pracą do końca życua
            • Gość: ~~ Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.12, 22:33
              Nie wiem. Mój kolega ze studiów pracował w firmie w Niemczech. Powiedział mi tylko jej nazwę - to czasem wystarczy, żeby dostać pracę (wiedzieć, dokąd wysłać list). Następny - poznany w tej pierwszej - ściągnął mnie do drugiej (i dostał za to od niej kasę). Niebawem prawdopodobnie - dzięki poleceniu przez jeszcze innego kolegę - znów zmienię pracę. W międzyczasie jeszcze inny kolega - poznany w firmie w Pol - założył własną- a ponieważ ciągle utrzymujemy kontakt, być może kiedyś wrócę i popracuję u niego. Już nie mówię o kumplach podsyłających mi ogłoszenia.

Wcale nie uważam, że wygrałem w lotto, a na dodatek nie jestem specjalnie towarzyski.
              • Gość: homo Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 01:44
                Ale dodaj ze jestes homo
      • oldtime Twarda selekcja do pracy za 1500 19.09.12, 20:46
        A do pracy za 15000 wystarczą znajomości. Nic się nie zmienia.
        • Gość: bydlaki Re: Twarda selekcja do pracy za 1500 IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 01:45
          Niestety!
        • Gość: oldi Re: Twarda selekcja do pracy za 1500 IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 25.11.12, 20:14
          i to niestety prawda!!!! :((
      • Gość: elektroda przeciwny biegun IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 21:18
        Test to działanie zmierzające do ułatwienia pracy rekruterom, ale nie po to aby wychwycić talenty ale aby zaspokoić oczekiwania pracodawcy pod katem najniższego kosztu pracownika. I zapewne wybitni odpadną, jeśli uczciwie wycenia swoje umiejętności. Pozostaną zdesperowani, którzy nie mają wyjścia i podejmą się pracy za każde pieniądze. Takich będzie pewnie z 80%, więc jak odpadnie poprzednik to jest jeszcze w czym wybierać.
        W swojej karierze mam na koncie zmianę 8 pracodawców w przeciągu dwóch lat. Wynika z tego wprost, że nie zależało im na moich wysokich kwalifikacjach ale myśleli że oszukując mnie kupili mnie na własność. Negocjacje i żale oraz rozczarowania zaczynały się dopiero w przededniach końca okresu próbnego, jak informowałam że nie przedłużam umowy (oczywiście w międzyczasie uczestniczyłam w kolejnych rekrutacjach). Trafiłam w końcu na uczciwego pracodawcę i nie zamierzam zmieniać pracy. Jestem tutaj już niemal rok i ani mi w głowie przeglądać ogłoszenia o pracę. Rekrutacje prowadzone przez agencje to komedia - specjaliści korzystają chyba z jednego szymela, jakby w google ściągnęli tą samą pracę dyplomową na poziomie licencjata...
      • Gość: buraczana.lejdi Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.echostar.pl 19.09.12, 23:13
        czy mozecie przestac spamowac takimi wypocinami na stronie glownej??? jest tyle interesujacych tematow, problemow na swiecie, a wy na pierwsza strone wrzucacie takie cos; w ogole ta gazeta.praca.pl to jakas porazka; cytowanie non-stop tych pseudorekruterow, po wyzszych szkolach lansu i bansu jest na serio monotonne i glupawe
      • Gość: ~~ Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.12, 23:51
        Formularz? Jeśli to rodzaj egzaminu testowego, sprawdzającego wiedzę, to OK - ma sens - odsiewa ludzi przypadkowych. Ale jeśli to taki ogólny, czyli wybór umiejętności + esej na temat "dlaczego nasza FSPANIAŁA firma ma dać Pan(u/i) pracę"?
        Wypełniłem kilka takich. Sprowadzało się to do przepisywania CV, z dodatkowym utrudnieniem w postaci specyficznego poczucia humoru - w/g którego "nerkowce" znalazłyby się w menu pod "królestwo zwierząt->wielokomórkowce->strunowce->kostnoszkieletowe->stałocieplne->ssaki->naczelne->anatomia->układ wydalniczy". W rezultacie takiego kompletnego miszmaszu przejrzeć trzeba wszystko i zajmuje to nie 15 minut, tylko kilka godzin.
        Pół biedy, kiedy jest to dla czegoś monstero-podobnego, bo przynajmniej przyda się to jeszcze przy aplikowaniu do wielu firm. Ale przy jednej firmie? Chyba tylko w przypadku bezrobotnych desperatów.

Co to mówi o firmie? Ano - szukają ludzi nie ceniących własnego czasu, przyzwyczajonych do wykonywania nawet najgłupszych rozkazów i zachwyconych perspektywą pracy w ich "firmie". Takich epsilonów.
      • mieszkamnacieszkowskiego Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz 20.09.12, 08:39
        Mogę wypełniać 10 formularzy, jest jedno ale... Jeżeli jakiś pracodawca lub headhunter pyta mnie o wiek, rodzinę, o to gdzie mieszkam, szkołę, poprzednich pracodawców, kwalifikacje, doświadczenie i nie wiem co jeszcze to niech:
        1. Poda swoją nazwę - niektóre "wiodące firmy" mogą dla mnie być „do bani”
        2. Określi ile ma zamiar mi za moje szkoły, kursy, kwalifikacje i doświadczenie płacić. Stawka podstawowa i wysokość „premii zależnej od wyników”.
        Wszyscy będą zadowoleni – ja nie będę składać aplikacji do dziadowskich firm, płacących śmieszne pensje, hr nie będzie czytał „setek” aplikacji.
        • Gość: HeadHunter Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.home.aster.pl 21.09.12, 00:22
          Zgadzam się z powyższym.
          Firmy powinny informować o wynagrodzeniu w ofercie,
          oraz podawać swoje dane.

To znacząco ułatwiłoby pracę, po prostu byłoby mniej zgłoszeń,
          ale bardziej konkretnych.

A tak, pracodawca nie podaje danych, nie informuje o pensji...
          a my mamy więcej roboty...

W stanach od razu firmy informują w ofercie o wynagrodzeniu,
          w ujęciu rocznym. U nas powinno być podobnie.

pozdrawiam
        • Gość: M.M. Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 11:55
          Popieram! Jestem dokładnie tego samego zdania. O człowieku chcieliby wiedzieć wszystko, a my na dobrą sprawę ie wiemy nic konkretnego, po czym oddzwania ktoś i podaje nazwę firmę o której są same negatywne opinie, a rekrutacja trwa tam cały rok, bo jest ciągła rotacja pracowników (kto się dostanie ucieka jeśli tylko może sobie na to pozwolić)
      • Gość: Darek33 Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 09:03
        A czy przed przystąpieniem do wypełniania tego formularza będę wiedział:
        1. Do jakiej firmy się chcę zaangażować?
        2. Czy jest to umowa o pracę na czas określony ~ nieokreślony, czy też inna śmieciowa ?
        3. Jakie jest przewidywane dla tego stanowiska wynagrodzenie, wraz z określeniem wszystkich jego składników ?

Bo jeżeli będzie tak jak dotychczas, to jednak trzeba wypełniać i wysyłać dziesiątki formularzy, a może któryś wpadnie w ręce rekrutującego i zostanie przeczytany & zrozumiany.
        No i wprowadzić limit składanych elektronicznie formularzy, wystarczy 100 szt. a każdy następny powinien być automatycznie odrzucany i niszczony, z informacją do nadawcy że nie będzie rozpatrywany.
      • Gość: menelito Która z wartości, jakimi kieruje się nasza firma.. IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 09:07
        Najbliższe mi są następujące wartości, którymi kieruje się Państwa firma

bezwzględność
        cynizm
        cwaniactwo
        pycha
        buta
        obłuda

jest tak dlatego - ponieważ widzę, że dzięki temu można wygodnie sobie żyć na ciepłej posadzie, czego najlepszym przykładem jest Państwa dział kadr zwany dalej HR-em

a tak troszeczkę poważniej
        kto to wymyśla - to jest kurde tak głupie że aż śmieszne

"W jaki sposób rozwiązałbyś konflikt w zespole? "- tutaj trzeba będzie zdecydować się na jedno z zaproponowanych rozwiązań.

to jest tak samo mądre pytanie jak pytanie kandydata na fliziarza - jakie by pan płytki położył w łazience - i trzeba się zdecydować na kolor, a chłopek roztropek z kadr będzie rozkminiał czy seledynowy jest lepszy niż turkusowy, na podstawie nie wiadomo czego

ja rozumiem że pracy szuka bardzo dużo osób i aż kusi aby sobie z nich jaja robić - ale trzeba mieć w tym umiar jakiś
      • Gość: Harvester Uczciwa rekrutacja!!!!! IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 10:04
        Zgadzam się z kilkoma przedmówcami.

Po pierwsze chcecie formularza, dobrze - ja chętnie wypełnię.

Po drugie - takie ogłoszenie musi zawierać dokładną nazwę pracodawcy. Tak jak powyżej ktoś napisał, wszystkie oferty zawierające "Klient, lider branży", "klient -i tu nazwa rekrutera" powinny zniknąć. Ja nie mam nic do ukrycia, wysyłam swoje dokumenty pod własnym nazwiskiem a nie jako "Doświadczony doradca techniczno handlowy" czy też "Manager z wieloletnim doświadczeniem". Tłumaczenie, że firma nie chce się ujawnić dlatego że nie chce żeby konkurencja się o tym dowiedziała jest absurdem. Takie zabiegi są stosowane najczęściej na "strategiczne " stanowiska przedstawicieli, doradców itp. - w przypadku dyrektora, czy prezesa nazwa firmy jest zawsze jawna.

Po trzecie - obowiązkowe podanie branży. Opisy stanowisk często są bardzo zbliżone. I tak bez podania nazwy pracodawcy czy też branży często aplikuje się na ogłoszenia kt można wykluczyć już w fazie czytania. A człowiek zmieniający branżę aplikując umotywuje to w liście motywacyjnym.

Po czwarte - obowiązkowe podanie widełek płacowych!!! Ogłoszenia w których są wpisane bardzo rozbudowane wymagania i zakres obowiązków często okazują się już na rozmowie kwalifikacyjnej płatne np 2500 brutto/mc. Doświadczony pracownik mając taką wiedzę być może nie będzie aplikował na takie stanowisko, nie da argumentów rekrutującym, że ma na takie stanowisko kogoś z ogromnym doświadczeniem. Bo życie pokazuje - jedziesz na rozmowę nawet kilkaset km, rozmawiasz przez godzinę czy dwie, a na sam koniec okazuje się że za doświadczenie, wiedzę i kontakty nie jest w stanie zapłacić więcej niż minimalna krajowa, a reszta pod stołem. Przecież to strata czasu, pieniędzy i nerwów.

I po piąte - miło by było, żeby można w tak jawnej rekrutacji wystawić opinię firmie rekrutującej lub pracodawcy.

Podsumowując - Pracodawcy i rekrutujący chcecie mieć łatwiej to bądźcie uczciwi. Zaoszczędzicie dużo czasu i swoich pieniędzy. Poszukujący również nie stracą czasu, pieniędzy i nerwów. Nie będą dołowali się faktem, że na 200 wysłanych aplikacji odezwie się 5 firm.

Pozdrawiam wszystkich
        Harvester
      • Gość: Piotr Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 10:08
        Jedna wielka ściema, bo tak działa rekrutacja w 'Bolandzie'.
        Przede wszystkim należałoby wystawiać anonsy, które właściwie opisują dane stanowisko/posadę. W większości przypadków to jednak się nie stanie, bo anons jest tylko 'pro forma', gdyż zwycięzca jest już dawno znany.
        Zawsze łatwiej oskarżyć aplikantów. W akcie desperacji wysyła się bowiem aplikację na każde ogłoszenie, bo a nuż chodziło im o to, a nie o coś innego.
      • Gość: Tasia Kusk Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 12:58
        Takie rzeczy istnieją już od dawna w polskich serwisach z ofertami pracy. Problemem jest niekompetencja rekruterów oraz brak podstawowych informacji na temat branży do której rekrutują. Dotyczy się to głównie rekrutacji na stanowiska techniczne i inżynierskie.
        Pracodawca określa oczywiście kogo szuka na podstawie narzędzi, które są stosowane w jego firmie. Mający klapki na oczach rekruterzy nie wiedzą i nawet nie raczą sprawdzić, że do zrobienia tej samej rzeczy można wykorzystać różne narzędzia, programy. W zasadzie każda firma ma swój własny zasób narzędzi, które stosuje.
        Ptasiemu móżdżkowi z rekrutacji nie przyjdzie do głowy, że jak ktoś np napisał w formularzu, że potrafi projektować płytki PCB, to zrobi to w każdym programie; że jak potrafi programować procesory, to potrafi programować każdą rodzinę. Oczywiście niekumaty pracownik rekrutacyjny zobaczy, że nie ma danego skrótu w formularzu kandydata i od razu odrzuca.
        Nie każdy ma czas by ciągle siedzieć i aktualizować swoje dane w sieci.
        Poza tym jak ktoś zajmuje się rekrutowaniem na stanowiska techniczne, to powinien umieć coś więcej niż angielski na poziomie ogólnym - technicznego często nie zna na poziomie podstawowym. Normą też u takich rekruterów jest mylenie przedrostków przy jednostkach oraz samych jednostek (kto by się przejmował różnica między Watem a Voltem).
        Każdy kto pracował choć kilka miesięcy jako inżynier wie, że w takiej pracy posługuje się głównie pisanym angielskim i to głownie technicznym. Nikogo nie obchodzi czy mówię poprawnie gramatycznie o swoim hobby, pogodzie itp.
        • Gość: ~~ Re: Chcesz dostać pracę? Uzupełnij formularz IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.12, 22:12
          > Ptasiemu móżdżkowi z rekrutacji nie przyjdzie do głowy, że jak ktoś np napisał
          > w formularzu, że potrafi projektować płytki PCB, to zrobi to w każdym programie

Też tak chciałem napisać, ale jednak jest różnica, czy znasz git-a, czy Clear Case-a (ew. Protela czy np. Eagle-a) - to zależy, co rekrutujący chce sprawdzić.
          W moim obecnym kraiku wygląda to nieco lepiej - za sprawą pracodawców - nie piszą 'sh', tylko shell, zamiast 'perl' - języki skryptowe. Po czymś takim widać, że firma wie, czego szuka (albo przynajmniej wie, jak działa HR), i wtedy można zacząć rozmawiać.
          A przy porządnej rekrutacji i tak będzie rozmowa techniczna z kimś, kto ma pojęcie o czym mówi, i będzie miała decydujący wpływ na zatrudnienie.
      • tak.ale Polska dziki kraj 20.09.12, 13:25
        Nalezy pamietac, ze kazdy kraj ma swoje standardy tego, co moze byc na resume. Np.: w USA nie mozna dodawac do resume zdjecia, informacji o tym czy jest sie zonatym/zameznym, informacji o wieku, religii i przynaleznosci etnicznej.
      • Gość: janek Interesujące porównanie dotyczące IP: *.hertz.com.pl 20.09.12, 14:04
        bezrobocia w miastach wojewódzkich: praca miasta wojewódzkie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka