Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chce założyć działalność gospodarczą.

18.11.12, 09:46
    Witam.Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy.Od wiosny chce się starać o pieniądze na otwarcie działalności, a ma być to sklep.Rozważam jeszcze co chce sprzedawać.Proszę mi napisać jak to wszystko wygląda.Co muszę zrobić żeby wszystko było tak jak powinno być.Chodzi mi o zus, urząd skarbowy i o inne urzędy.I jeśli ktoś wie ile mniej więcej może kosztować kupno lokalu na własność w małym mieście ? czy lepiej wynająć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: :) Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.12, 12:22
        Na każde z twoich pytań odpowiedź zna wujek google.
        • andzia.99125 Re: Chce założyć działalność gospodarczą. 18.11.12, 14:11
          Każdy wie że internecie jest wszystko.Ale Ja chciałam żeby każdy napisał coś z własnych doświadczeń.Nie zajmuje to dużo czasu. A zastanawiam się nam sprzedażą butów i ubrań oryginalnych a słyszałam ze trzeba mieć na to pozwolenie i jest to płatne.A 2 sklep to sklep dziecięcy. Wózki,łozeczka, butelki , ubrania, zabawki.Jednym słowem wszystko dla dzieci, Jak uważacie która opcja jest lepsza ? i ile pieniędzy powinnam mieć na start?
          • Gość: Zbylut Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.12, 15:36
            Jeżeli myślisz, że ktoś się taka wiedzą będzie z Tobą dzielić, to znaczy ze Twoje predyspozycje do prowadzenia własnego biznesu są słabiutkie...
            • andzia.99125 Re: Chce założyć działalność gospodarczą. 18.11.12, 16:35
              Ludzie chodzi mi tylko w jakich urzędach muszę coś załatwić.Nie wiedziałam ze to taka wielka tajemnica.Dobra nie piszcie nic ,sama sobie poradzę. I jeszcze na koniec dodam ze chce po raz pierwszy chce założyć własną działalność więc nie mogę być geniuszem w tych sprawach. Ale wam biznesmenom gratuluje inteligencji:)
              • Gość: Zbylut Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.12, 17:14
                To dobrze, że chcesz założyć działalność i spróbować czegoś nowego... Ale jeżeli od samego początku chcesz polegać na tym co powiedzą inni... Lądowanie może być bardzo bolesne...
          • andzia.99125 Re: Chce założyć działalność gospodarczą. 18.11.12, 21:16
            Do "handlowiec"-dlaczego zakładasz z góry ze nie umiem napisać biznesplanu? tak się składa ze mam już napisany tylko muszę go jeszcze dopracować.
            • sundry Re: Chce założyć działalność gospodarczą. 19.11.12, 11:28
              Ciekawy to musi być biznesplan, skoro finansów nie objął i nawet przedmiotu działalności jeszcze nie masz pewnego:)
              • Gość: niezalogowany Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.leon.com.pl 20.11.12, 10:11
                Przecież napisała ze musi dopracować szczegółu. biznes plan jest taki: będę mieć sklep.
      • Gość: Handlowiec Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.12, 16:44
        Po twoim wpisie widać,że rzucasz się z motyką na słońce.Jeżeli sama lub z pomocą kogoś,kogo masz zawsze pod ręką,nie potrafisz zrobić prostego biznes planu to biada ci (nie wiem jakim cudem chcesz dostać pieniądze z UP,bo biznes plan to podstawa)Kolejna sprawa to lokal.Pytasz ile potrzebujesz kasy na działalność (to ty powinnaś to wiedzieć)Ile kosztuje taki lokal?Ile kosztuje wynajem?Te ubrania skąd będziesz brać i za ile?Do tego dojdzie ZUS (na początek niecałe 400zł m-cznie przez 2 lata,potem około 1000zł)Ile myślisz,że sprzedasz i z jaką marżą?To są pytania na które nikt ci nie odpowie,nawet jak jest doktorem nauk ekonomicznych.Sama musisz policzyć.
        Pocieszę cię,że otrzymanie kasy na handel jest prawie awykonalne obecnie, więc martwisz się mocno na zapas.Jeszcze jedno.Skoro liczysz na kasę z UP, to za co ty chcesz kupić lokal na własność?

W kwestii formalnej rejestracji firmy to:
        -Urząd Miasta/Gminy
        -US
        -ZUS
        -GUS
        -firmowe konto w banku
        Powodzenia,bo w obecnych czasach w handlu będzie ci baaardzo potrzebne.
        • Gość: biz Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.12, 19:12
          Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu, gdy pisałam biznesplan dla osoby ubiegającej się o dotacje na założenie sklepu, to dotacji nie wolno było wydać na towar. Środki należało wydać przed założeniem działalności, więc za zakupy płacisz kwoty brutto, tj. nie odliczasz podatku VAT. Chyba, że teraz można wziąć jakąś pożyczkę z programów UP na zatowarowanie sklepu.
          • Gość: Handlowiec Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.12, 21:17
            Gość portalu: biz napisał(a):

> Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu, gdy pisałam biznesplan dla osoby u
            > biegającej się o dotacje na założenie sklepu, to dotacji nie wolno było wydać n
            > a towar. Środki należało wydać przed założeniem działalności, więc za zakupy pł
            > acisz kwoty brutto, tj. nie odliczasz podatku VAT. Chyba, że teraz można wziąć
            > jakąś pożyczkę z programów UP na zatowarowanie sklepu.

Można przeznaczyć 10% dofinansowania na towar.Pzdr.
      • Gość: y Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.toya.net.pl 19.11.12, 11:09
        Każdy boi się konkurencji i nikt Ci nic nie napisze, no chyba że zapłacisz :)
        • Gość: Zuzza Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.opera-mini.net 19.11.12, 12:42
          W dzisiejszych czasach własny biznes to porażka. Lepiej wyjechać do Anglii. Tam jest spokojne życie,pracujesz sobie co tydzien 300 GBP na konto wpływa i masz spokój. A tak to nieprzespane noce, że Ci rano o 6 wejdą na chate bo zalegasz ze składką 2 dni i chcesz napewno wyłudzić. Pozatym mamy kryzys ludzi nie stać na nowe ubrania co najwyżej lumpex. Szukam pracy już ponad rok i nic.Jestem już załamana i nie wiem co robić....chyba......nie wiem sama...mam różne myśli... Znajomy niby wziął sprawy w swoje ręce i nie siedzi na bezrobociu ale kokosów z tego nie ma a tylko nerwy i nerwy. Spokój jest czasem ważniejszy niż kasa, choć brak kasy też dołuje i spędza sen z powiek bo za mało żeby żyć, za dużo żeby umrzeć. Jest bieda i tyle, nikt teraz o kupowaniu czegokolwiek innego jak najtańszego jedzenia nie myśli-popularne sa LE Klerki, Biedronki i inne Netto.Zapłacić rachunki i zjeść coklwiek tak to teraz wygląda.Pozdrawiam, mimo wszytko życzę powodzenia.
      • Gość: magda gelas Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.man.tk-internet.pl 19.11.12, 22:42
        Na początku proponuję troche poszperać w google i dowiedziec się co załatwić na poczatku. Jak założyć firmę można przeczytać na przykład tutaj:mojamalafirma.pl/jak-otworzyc-firme/ generalnie założenie działalności gospodarczej jest bardzo proste i szybkie. Polecam zainteresować się obniżonym zusem
      • Gość: magda gelas Re: Chce założyć działalność gospodarczą. IP: *.man.tk-internet.pl 19.11.12, 22:44
        Na początku proponuję troche poszperać w google i dowiedziec się co załatwić na poczatku. Jak założyć firmę można przeczytać na przykład tutaj:www.mojamalafirma.pl/jak-otworzyc-firme/ generalnie założenie działalności gospodarczej jest bardzo proste i szybkie. Polecam zainteresować się obniżonym zusem
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka