Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    01.02.13, 10:42
    Chciałem się zapytać ponieważ mam 2 letnia lukę w cv zaraz po szkole średniej i jest tak jak bym w tym czasie nic ne robił, natomiast teraz studiuje i jestem na 2 roku ale chciałbym wziąć sobie dziekanke i wyjechać zagranice i znów bym miał luke w czasie studiów lecz pózniej bym je skończył i teraz nie wiem czy warto wyjeżdzać.Czy potem będe miał problemy z pracodawcami przez tą 2 letnią luke i przez pózniejsze skończenie studiów
    Obserwuj wątek
      • Gość: kresjo Re: Luka w cv IP: *.30.5.173.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.02.13, 12:08
        O CV się nie martw. Nie bierz go pod uwagę decydując o wyjeździe. Inne kryteria są ważniejsze.

Nie wpisuj w CV szkoły średniej ani daty urodzenia, to nie będzie widać pierwszej luki.

Jeśli podczas wyjazdu za granicę będziesz robił coś, czym warto się pochwalić (praca, którą warto się pochwalić w CV, nauka, szkolenia), to wpisz to w CV. Wtedy ta przerwa w studiach będzie nie minusem, a plusem.

Jeśli wyjazd będzie polegał na nic nie robieniu albo na robieniu czegoś, czym nie warto się chwalić, to nie podawaj tej luki w CV. Wpisz po prostu np. "2011-2015 studia licencjackie".
        • Gość: tre Re: Luka w cv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 14:14
          1) Podanie wieku/daty urodzenia to standard - jeśli nie poda będzie wyglądało podejrzanie.
          2) Jeśli jest w trakcie studiów, to musi podać zdobyte wykształcenie, więc i okres uczęszczania do LO.
          2) Nikt nie patrzy na doświadczenie w przypadku 20-kilko latka, więc luka nie jest problemem (no chyba że aplikuje na jakieś ambitne stanowisko). Niech w miejsce luki wpisze, że zdobywał wtedy doświadczenie w ramach hobby czy prowadzenia gospodarstwa domowego itp. (bo chyba nie leżał przez 2 lata brzuchem do góry).
          • Gość: kresjo Re: Luka w cv IP: *.180.217.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.02.13, 20:13
            1) Nieraz nie podaje się daty urodzenia. Nawet na tym forum była na ten temat niedawno dyskusja.

2) Nikt nic w CV nie musi podawać. Pytanie jednak, co warto podać. Jeśli będzie się starał o pracę jeszcze przed ukończeniem studiów I stopnia, to rzeczywiści warto podać szkołę średnią. Jeśli już po ukończeniu, to szkoły nie musi podawać.
            I tu znowu pytanie, co mu się bardziej opłaca. Bo jeśli skończył np. technikum, gdzie zdobył konkretny zawód i umiejętności, to warto podać. Nawet gdyby to miało ujawnić lukę w dalszej edukacji.

3) Nieuzasadniona luka w aktywności zawodowo-edukacyjnej JEST problemem. Taki kandydat może już na starcie sprawić wrażenie obiboka. I właśnie dlatego, że młody człowiek nie ma doświadczenia, to oczekuje się przynajmniej, by miał pożądane cechy charakteru, jak pracowitość, sumienność, poczucie obowiązku.
            Absolutnie nie pisać, że przez dwa lata po maturze zajmowało się hobby czy domem! (Co innego, jeśli to było zajmowanie się nowo narodzonym dzieckiem.) Rekruterzy nie lubią obiboków, którzy w każdej chwili mogą porzucić pracę i wystarczy im, że będą żyć na garnuszku rodziny.
            Trzeba sobie przypomnieć, co się wtedy robiło. Może ktoś pracował dorywczo, nawet w byle jakim zawodzie, niezwiązanym ze stanowiskiem, o które się ubiega. Np. tylko po to, by zarobić na życie. Warto w wtedy wpisać, bo co prawda nie świadczy to o kwalifikacjach, ale pokazuje, że kandydat jest pracowity.
          • Gość: Q800 Re: Luka w cv IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 21:24
            Chłopie, "problemy z pracodawcami" to i tak będziesz miał, niezależnie od tego czy jest tam luka jakaś czy nie.
          • Gość: niebzdura bzdura IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 20:12
            1) podawanie daty urodzenia w cv jest zbedne, ma tez maly sens. Co niby bedzie wygladalo podejrzanie? Ze ich zaskarzysz o dyskryminacje jak cie nie zatrudnia podajac date urodzenia jako powod? Ja kazdemu radze, by tej daty nie podawac - pracodawca rzuci okiem na lata studiow i dotychczasowe doswiadczenie i tyle, co w tym podejrzanego?

Mam 7 lat doswiadczenia zawodowego i nigdy w zyciu nie wyslalem cv z data urodzenia (a z 2 praktykami pracowalem juz w 5 miejscach). Ba, nie umieszczalem nawet zdjecia, ale i tak coraz wiecej firm zamieszcza informacje, ze zdjecia nie chca (rowniez z powodu oskarzen o dyskryminacje).

Jesli aplikujesz na jakiekolwiek stanowisko, na ktorym potrzebne jest (z naciskiem na potrzebne) umieszczanie informacji o studiach - podawanie daty urodzenia jest bez sensu.

2) nie musi, byle tylko mial co wpisac do tego cv. I to nie w rubryce "zainteresowania".

3) co do luki - jesli bedzie niewygodna, mozna wpisac dowolna, wiarygodna i niesprawdzalna rzecz, ktora bedzie mozna latwo wytlumaczyc i przekuc na atut w czasie rozmowy. Np jesli jedzie do miasta X w UK, to praca przy sortowaniu przesylek dla agencji pracy w miescie X w UK. Praca ta polegala na... i nauczyla mnie ... . I juz. Czyli generalnie zgadzam się, ale jednak bardziej upiększyłbym naszą historię.
        • judyta1712 Re: Luka w cv 16.04.13, 11:50
          Ja będę mieć "lukę" w CV 7 letnią - po szkole średniej zaszłam w ciążę i teraz chcę znaleźć pracę - córka do szkoły ....ale jak to wygląda, wogóle nie pracowałam i nie uczyłam się , a w CV co napisać ?? ;pomyślą że jestem nierobem jakimś ....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka