Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praktyki letnie

27.07.04, 14:57
    Co sądzicie o letnich praktykach w firmach, może pracujecie w firmach, które
    takie praktyki prowadzą lub biorą pod uwagę udział w nich kandydatów do
    pracy. Ja poświęciłam lato na praktyki, całe 4 miesiące (zaczęłam jeszcze w
    czerwcu, gdy trwała sesja), trochę zmęczona jestem tą ciągłą pracą, ale mam
    nadzieję, że przyda mi się. Za rok kończe studia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: hey Re: Praktyki letnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 15:17
        przydadza ci sie w razie poszukiwania pracy , a moze po skonczeniu studiów ta
        firma cie zatrudni jak pozostawisz po sobie dobre wrazenie i beda wiedziec ze
        moga na ciebie liczyc. powodzenia i wytrwałosci
        • Gość: filstop_ Re: Praktyki letnie IP: *.motorola.com 27.07.04, 17:35
          Ale z drugiej strony nie warto tez przeginac. Na zmeczenie bedziesz miala czas
          po studiach.
          Ja sie bynajmniej nie przemeczam ;)
          • hillary23 Re: Praktyki letnie 27.07.04, 18:24
            Może masz rację, ale bardzo zależy mi na tym żeby coś osiągnąć, mam swój plan
            kariery zawodowej i realizuję to, może trochę przesadzam, ale chyba lepiej tak
            niż stać w kolejce po zasiłek albo mieć frustrującą pracę. Mam nadzieję
            odpocząć za 2 miesiące, lecę w ciepłe kraje 23 września!!! to bedzie moja
            nagroda.
        • Gość: canine Re: Praktyki letnie IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.07.04, 13:17
          elo!
          Ciesz się że udało Ci się wogóle nakręcić praktyki. Ja pochodze z Tarnowa,
          wydawać by się mogło że miasto średniej wielkości ale z jakimiś tam
          możliwościami ale ostatnie tygodnie delikatnie mówiąc wytrąciły mnie z tej
          mysli całkowicie. Studiuje Ekonomie, specjalność Gospodarka miejska i
          regionalna (fakt- mówi się ze ekonomia jest już kierunkiem nie przyszłościowym,
          wspomina się o nadprodukcji absolwentów tego kierunku.. ale skoro kazdego roku
          koło 300 ludzi jest przyjetych na same studia dzienne na mojej uczelni- a AE w
          kraju jest 5+ uniwerki na których tez mozna to studiowac to chyba swiadczy to
          ze jest jakies zapotrzebowanie na ekonomistów - nie utrzymuje sie sztucznej
          podazy absolwentów tej dziedziny) i chcialam odbyc praktyke BEZPŁATNA w te
          wakacje. Bezskutecznie!!!!! moge sobie szukac ale ewidentnie naderemno! w
          Urzedzie Miasta pani mi powiedziała ze jest zbedna rzecza zebym zlozyła podanie
          bo ... maja komplet . w Starostwie moje podanie lezy pod kupa innych papierków
          a z Urzedu Gminy otrzymałam odpowiedz negatywna. Nie wiem czy to ja robie coś
          nie tak, czy moje miasto jest tak niechetne praktykantom i stazystom czy bez
          znajomosci ani rusz!
          w kazdym razie wiedz ze na 100% sie to liczy i zazdroszcze Ci ze udało Ci sie!
          • hillary23 Re: Praktyki letnie 29.07.04, 13:34
            dziękuję bardz, ale nie ma co zazdrościć. naprawdę współczuję, że mimo prób nie
            znalazłaś nic; jeśli nie kończysz jeszcze studiów to może poszukasz czegoś na
            przyszłe lato, wejdź na stronę korba.pl, tam jest sporo ofert, a poza tym
            wchodź na strony dużych firm, w Twoim mieście napewno są przedstawicielstwa
            różnych koncernów, banków, czy firm ubezpieczeniowych. Zwykle mają oni na
            swojej stronie zakładki: praca, kariera, praktyki, coś tego typu. Można wtedy
            wysłać CV albo przygotowaną tam aplikacją. Jak tak właśnie robiłam, życzę
            powodzenia!!!!
      • Gość: szanujący się Re: Praktyki letnie IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 18:28
        Czy nie są to aby darmowe praktyki? Bo jeśli tak, to szkoda lata.
        • hillary23 Re: Praktyki letnie 28.07.04, 10:19
          Niestety większośc praktyk jest bezpłatna i moje też, na poczatku miałam opory
          ale stwierdziłam, że za naukę w szkole też mi nikt nie płaci a musze uczyć się
          róznych bzdur, a tu przynajmniej naucze sie tego co chcę robić w przyszłości.
          Chcę zająć się sprawami kadrowymi i jestem w działach, które tym właśnie się
          zajmują. Nie mam poczucia, że mnie wykorzystują a naprawdę już sporo się
          nauczyłam.
          • sknb Re: Praktyki letnie 28.07.04, 12:42
            Nie przejmuj się szanującym_się. To jakiś bezrobotny prowokator, który wpisuje
            się w każdy wątek z tekstem, że za 3 tysiące to on nawet z łóżka nie wstaje ;)
            • hillary23 Re: Praktyki letnie 28.07.04, 12:47
              Tak myślałam, dzięki za wsparcie. Słyszałam już takie głosy, ale długo się
              zastanawiałam nad tym i stwierdziłam, że na przyszłość to mi się bardzo przyda,
              a te kilka tygodni za darmo..... Przygotowałam się na to.
              • sknb Re: Praktyki letnie 28.07.04, 12:53
                Nie przejmuj się internetowymi wariatami. Ostatnio miałam
                nieprzyjemność "dyskusji" w necie z kimś, kto przedstawiał się jako Bóg wie
                kto, a okazał się pracownikiem punktu xero. Zaraz spadnie na Ciebie grad obelg
                ze strony nieudaczników, bo zabierasz pracę matkom dzieciom etc.
                A co do praktyk- to jest dobry pomysł, a Twoją decyzję zweryfikuje przyszłość.
                Nic nie tracisz, a zyskujesz doświadczenie i pewien pogląd na to, jak wygląda
                praca w danej instytucji/firmie.
                A jaka to branża, jeśli można spytać? Pozdr.
                • hillary23 Re: Praktyki letnie 28.07.04, 13:14
                  Chcę w przyszłości zająć się sprawami kadrowymi, głównie szkoleniami. Mam więc
                  praktyki w dużych firmach nie związanych z tym tematem (Bank, towarzystwo
                  ubezp.) ale w działach Rozwoju kadr, w tak dużych firmach polityka kadrowa jest
                  naprawdę rozbudowana i można sporo się nauczyć. zadowolona jestem.
                  • sknb Re: Praktyki letnie 28.07.04, 13:18
                    Jak jesteś zadowolona to super. Nie wszyscy tu zdają sobie sprawę z tego,że
                    ciekawa praca też jest wartością samą w sobie.
                    Pozdr.
      • altu Re: Praktyki letnie 30.07.04, 09:18
        juz kilka razy sie wypowiadalam...
        ale jeszcze raz.. :)

letnie praktyki to niezla sprawa, pomagaja znalezc prace w przyszlosci, i
        podejscie pracodawcy tez jest inne...

a teraz sama, jako potencjalny pracodawca, szukam kogos na letnia praktyke do
        biura.. i nic.. ogloszenia nie dzialają, mlodzi ludzie (studenci, lub po
        liceum, a przed studiami) dzwonią.. i jak slyszą, ze bezplatne, to: albo sie
        rozlaczają, nie dziekujac nawet za rozmowe, albo narzekają, ze ja wyzyskiwac
        ich chce..
        hm.. z takim podejsciem to ciezko znalezc cokolwiek ;)

ale letnie praktyki popieram..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka