Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:04
    co sądzicie? Firma handlowa - dystrybucja środków czystości (ale
    profesjonalnych). każdy przedstawiciel musi założyć działalność, z tym, że
    firma daje na ZUS i zawsze (nawet jeśli się nie wykona budżetu) to jest
    podstawa - 1500 netto. Oczywiście samochód na tę firmę nie na zakładającego,
    telefon, itd. Gdzie haczyk???
    Obserwuj wątek
      • Gość: jacek Re: haczyk??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:10
        Nie ufam takim ogłoszeniom, ale może po prostu porządna firma? Jeśli podasz
        nazwę, może odezwie się ktoś, kto tą firmę zna? Niestety, przy okazji podania
        nazwy firmy zrobisz sobie konkurencję. Jeśli warunki będą na piśmie, to
        prawdziwa perełka.
      • Gość: hej Re: haczyk??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:11
        to zbyt piekne, lepiej sie upewnij od osob tam juz pracujacych jak jest, moze
        na wstepie bo chca zyskac osoby z prow.dział. a potem moga zostawic na lodzie i
        co dalej? firme zamykac czy szukac innego partnera?do zastanowienia
        • Gość: kleo Re: haczyk??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:03
          pracuje juz tam mój znajomy. narazie na dwa miechy, zeby zapoznać się z
          asortymentem ma umowę, a potem działalność. z jednej strony wydaje mi się to
          ok, ale nauczona rynkiem pracy nie wiem czy do końca ufać.

PS. No, gdyby nie daj Bóg ta działalność nie wyszła, zawsze można zawiesić i
          wtedy chyba ZUSu i innych składek się nie płaci?
          • mike_mike Re: haczyk??? 28.07.04, 14:14
            Gość portalu: kleo napisał(a):

> pracuje juz tam mój znajomy. narazie na dwa miechy, zeby zapoznać się z
            > asortymentem ma umowę, a potem działalność. z jednej strony wydaje mi się to
            > ok, ale nauczona rynkiem pracy nie wiem czy do końca ufać.
            Jest tylko jeden problem. Jeśli będzie podwykonawca dla pracodawcy dla którego
            przedtem na umowę o prace pracował, nie będzie mógł się rozliczxać za pomoca
            podatku liniowego 19%.
            • Gość: kleo Re: haczyk??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:23
              ??? możesz mi to objaśnić?
              • mike_mike Re: haczyk??? 28.07.04, 14:28
                Gość portalu: kleo napisał(a):

> ??? możesz mi to objaśnić?

Chodzi o to, ze osoby prowadzące działalność mogą rozliczać się za pomocą
                podatku liniowego w wysokości 19% - to jest chyba jasne. Możliwości takiej nie
                mają osoby które prowadząc tę działalność mają przychody ze świadczenia usług
                swojemy byłemu pracodawcy - wtedy muszą się rozliczxać za pomocą normalnej
                skali podatkowej - 19-30-40
            • Gość: Tmp Re: haczyk??? IP: 195.117.30.* 28.07.04, 16:22
              > Jest tylko jeden problem. Jeśli będzie podwykonawca dla pracodawcy dla
              którego
              > przedtem na umowę o prace pracował, nie będzie mógł się rozliczxać za pomoca
              > podatku liniowego 19%.

Niezupełnie tak. Jeżeli ktoś pracował na umowę o pracę, to nie może potem w
              ogóle założyć dzialności polegającej na tym samym i świadczyć usług dla byłego
              już pracodawcy. To jest takie niby-zabezpieczenie przed zmuszaniem ludzi do
              samozatrudnienia, bo bez względu jak się to nazywa dalej wszystko ma być jakby
              to była umowa o pracę. Oczywiście takie coś jest banalnie łatwo obejść,
              wystarczy wpisać w rodzaju działalności cokolwiek różniącego się od
              dotychczasowych obowiązków, albo nawiązać współpracę z jakąś inną firmą i
              choćby jednorazowo wystawić fakturę na 10zł i już nie jest to samo.

A co do początkowego pytania gdzie haczyk:
              Na przykład:
              -brak urlopu
              -brak prawa do macierzyńskiego i wychowawczego gdy się trafi ciąża
              -brak chorobowego
              -brak odprawy gdy firma zechce się z tobą rozstać i może zrobić to z dnia na
              dzień
              i tak dalej
              Co z tego, że masz obietnicę 1500 netto + ZUS, tego na pewno nie będzie w
              umowie, a w każdej chwili może się okazać, że nic nie dostaniesz i obietnice na
              gębę guzik są warte. Nawet jak w umowie współpracy będzie coś takiego jak
              ryczałt i kwoty będą wymienione, to bez żadnych ceregieli mogą Ci umowę za
              chwilę zmienić i nic nie poradzisz, nie masz żadnej możliwości wyegzekwowania
              tego co Ci obiecano. Może Ci firma nie zapłacić, jesteś od razu na straconej
              pozycji bo nie będziesz miał kasy na życie, a co dopiero na prawnika, a
              dochodzić prawa możesz tylko w zwykłym sądzie, sprawa może się ciągnąć latami,
              nie masz przywilejów jakie ma pracownik w sądzie pracy (ponosisz opłaty). I
              wiele jest różnych takich uroków samozatrudnienia...
              • Gość: kleo Re: haczyk??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:20
                wczoraj oglądałam umowę jednej osoby, która już tę działalność założyła - jest
                punkt z sumą 1500 zł i o ZUSie!!!!
                Problem urlopu - handlowcy pod twoja nieobecnośc zajmują się najważniejszymi
                klientami (pomijam kwestię, że za urlop nie dostajesz kasy).
                Pracowac będzie facet, więc ciąża i te sprawy odpadają.
                a co do odprawy - u mnie w firmie, gdzie jest poniżej 20 osób, pracodawca nie
                ma obowiązku dania ci odprawy... niestety te czasy już minęły...
              • Gość: kleo Re: c.d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:21
                aha, jeszcze jedno: usługi świadczy się nie dla byłego pracodawcy - w papierach
                jest wpisany inny człowiek, tzn. świadczy się na rzecz kompletnie innej firmy...
        • aneta.d-g Re: haczyk??? 28.07.04, 15:57
          O rany!!!!!!!!!! Od kiedy w Polsce jest podatek liniowy??? Uświadomcie mnie, bo
          oszaleję. O projekcie wprowadzenia słyszałam, ale jest to tylko projekt.

A propos haczyka, to ewidentnie jest on tutaj, że w każdej chwili firma może
          zakończyć z Tobą współpracę...
          Pozdr.
          • mike_mike Re: haczyk??? 28.07.04, 16:03
            aneta.d-g napisała:

> O rany!!!!!!!!!! Od kiedy w Polsce jest podatek liniowy??? Uświadomcie mnie,
            bo
            >
            > oszaleję. O projekcie wprowadzenia słyszałam, ale jest to tylko projekt.
            >
            > A propos haczyka, to ewidentnie jest on tutaj, że w każdej chwili firma może
            > zakończyć z Tobą współpracę...
            > Pozdr.

Dla osób prowadzących działalnośc gosp.

• aneta.d-g Re: haczyk??? 28.07.04, 16:16
              Obawiam się, że także jeszcze nie ma...
              • mike_mike Re: haczyk??? 28.07.04, 16:23
                aneta.d-g napisała:

> Obawiam się, że także jeszcze nie ma...

Cóż, moja wiedza w tym zakresie pochodzi z mediów, więc może być niezgodna z
                prawdą....
                • Gość: rock Re: haczyk??? IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 19:28
                  Jest 19% od początku tego roku. Trzeba było w styczniu złożyć oświadczenie, że
                  się chce liniowy 19% i nie będzie korzystało z odliczeń.
          • Gość: debilek Re: haczyk??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:11
            jak pracujesz na umowę też moga ci jutro podziekować, także słaby argument...
            • tropiciel_blednego_aha Re: haczyk??? 29.07.04, 16:14
              Gość portalu: debilek napisał(a):

> jak pracujesz na umowę też moga ci jutro podziekować, także słaby argument...

mocny argument, bo masz terminy wypowiedzen...
      • Gość: Rolis Re: haczyk??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 22:21
        Żaden haczyk, standard, przy środkach czytości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka