Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca po pięćdziesiątce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 23:59
    Mam pytanko a mianowicie czy w wieku lat po pięćdziesiątce jest jeszcze szansa na legalne zatrudnienie??

Tu gdzie mieszkam jest dramat a jak jest u was drodzy czytelnicy?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gość Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.13, 01:10
        Może zabrzmi to cynicznie, ale wasze pokolenie może być zadowolone, że w ogóle dożyło i ma jeszcze jako taką swobodę samostanowienia. W przypadku mojego pokolenia być może w tym wieku będzie już obowiązywała przymusowa eutanazja dla osobników o niedostatecznie wysokim "statusie społecznym".
        • Gość: J Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 08:47

Coś w tym jest i oby to się nie sprawdziło inaczej ten naród wyginie gdyż młodzi ci co będą mogli wyjadą za granicę choć podobno z tego co słyszę od moich znajomych i tam już zaczyna się robić nieciekawie.A reszta za wyjątkiem elity będzie wegetować.

Dzięki za odpowiedź czekam na inne wasze opinie.
      • Gość: wujek kiszczak Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 09:05
        Jak najbardziej możliwe!

Możesz się sam legalnie zatrudnić!
        • Gość: Józef Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 09:30

Jeśli masz na myśli własną firmę to bez kasy będzie to raczej trudne.A na Urząd Pracy raczej nie ma co liczyć niestety. ;-(
        • truten.zenobi nieprawda! 24.09.13, 18:17
          pamiętaj o wielu obowiązkach formalino prawnych które by być legalnym trzeba dopełnić.
          i np. wystarczy by nie maił kasy na zus i o legalności mowy być nie może.

czyli możliwość samozatrudnienia nie wszędzie i nie zawsze jest możliwa, a ponieważ nie znasz jego i sytuacji czyli nie możesz mówić że to możliwe

Q.E.D.
          ;)
      • Gość: juzia Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 14:03
        nie wazne ile ma sie lat tylko co sie potrafi i jakie kwalifikacje predyspozycje zawod wyuczony
        itd...
        • truten.zenobi podoba mi się Twój młodzieńczy optymizm 24.09.13, 18:09
          jednakowoż miej na względzie że większe znaczenie ma sposób postrzegania potencjalnego kandydata niż jego rzeczywiste walory.
          raz że zwykle polisy pracodawcy nie mają kasy ani chęci by stosować porządną rekrutację a dwa ze taka jest natura ludzka.

z drugiej strony pamiętaj że po 30 zaczyna się równia pochyła... nie te zdrowie, nie ten umysł a i wiedza potrafi się dość szybko zestarzeć...

czyli nie ma co się nadymać ze dla osoby wybitnej praca zawsze się znajdzie... a co z pozostałymi?

poza tym pamiętaj że jeśli jest 1 miejsce pracy to ze 100 kandydatów 99 musi odpaść - chociażby nie wiem jak dobre kwalifikacje mieli to i tak prace będzie miał tylko 1.
          • Gość: Józef Re: podoba mi się Twój młodzieńczy optymizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 18:34
            Coś w tym jest ale jak sobie z tym poradzić może kto wie bo na państwo nie ma co liczyć niestety.
            Smutne ale prawdziwe ;-(
            • truten.zenobi Re: podoba mi się Twój młodzieńczy optymizm 25.09.13, 17:30
              no cóż pewnie mleko się już rozlało... 20 lat rozwalania gospodarki przynosi efekty i nie ma dobrych recept... trzeba liczyć że wkońcu się uda...

z drugiej strony skoro sytuację w jakiej się znajdujemy zawdzięczamy temu... państwu prawa to jak najbardziej powinniśmy od niego wymagać

jeśli wprowadzając wysoki VAT rozwala gospodarkę i podnosi znacząco wydatki związane z zatrudnieniem, podnosi wiek emerytalny itp. to niech QJM bierze na siebie obowiązek utrzymania tych któzy pracy znaleźć nie mogą!
        • Gość: J Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 18:31
          Cytat:
          nie wazne ile ma sie lat tylko co sie potrafi i jakie kwalifikacje predyspozycj
          > e zawod wyuczony
          > itd...

Nie zawsze to się sprawdza nie wiem jak jest w dużych miastach ale tu gdzie mieszkam jak widzą mnie pierwsze pytanie ile mam lat a jak słyszą 50 to dziękujemy dziadków nie potrzebujemy i nikt już nie pyta co potrafisz itd.
          • truten.zenobi Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej 25.09.13, 17:13
            > nie wazne ile ma sie lat tylko co sie potrafi i jakie kwalifikacje predyspozycj
            > > e zawod wyuczony
            > > itd...
            >
            > Nie zawsze to się sprawdza nie wiem jak jest w dużych miastach ...
            a poza tym do wykonywania czynności prostych kompetencje nie są potrzebne a motywacja i może ogólne ogarnięcie...
            do przykręcania śrubek nie jest potrzebny inż....

i taka anegdotka z moich doświadczeń z rekrutacji... jedna z pierwszych rozmów zaraz po studiach..
            Ogłoszeni typu wiek 25, wykształcenie wyższe, doświadczenie, komputer itp.

rodzaj pracy (przynajmniej z nazwy) mi pasuje, oczekiwania spełniam i... widzę jak w trakcie rozmowy każda kolejna odpowiedź potwierdzająca moje kwalifikacje powoduje spadek zainteresowania.. na koniec gdy już nie było do czego się przypie...ć gościu coś tam zaczął marudzić że nazwa uczelni w CV jest nieprawidłowa bo chociaż to co napisałem było zgodne z oficjalną nazwą to wg. pana rekrutującego powinno pisać się inaczej...

czyli zwykle z tymi wymaganiami to ściema. pracodawcy mogą stroić fochy bo przy wysokim bezrobociu nie muszą się specjalnie starać. a co więcej często wysokie kwalifikacje stanowią barierę gdyż, i słusznie, pracodawcy postrzegają taką osobę jako kogoś o "troszkę" większych oczekiwaniach i ambicjach. czasem jeszcze do tego dochodzą kompleksy i inne obawy hmmm.. nazwijmy je interpersonalne.

tak więc wysokie wysokie kwalifikacje są dobre ale tylko wtedy gdy są firmy które ich potrzebują i szefowie na odpowiednim poziomie...
            • Gość: J Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 17:56

truten.zenobi

Ty sie zajmujesz rekrutacją czy mi się wydaje??

• Gość: JanKran Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej IP: *.opole.hypnet.pl 25.09.13, 20:00
                > truten.zenobi
                >
                > Ty sie zajmujesz rekrutacją czy mi się wydaje??

a czy Truteń wygląda na idiotę?
              • truten.zenobi Re: Praca po pięćdziesiątce jak najbardziej 25.09.13, 22:01
                nie, skąd takie przypuszczenie?
      • nick_do_komentarzy Re: Praca po pięćdziesiątce 25.09.13, 18:03
        Jeżeli ktoś ma jakieś kwalifikacje i jest MOBILNY, tzn. gotowy wyjechać na drugi koniec kraju to jest możliwe znaleźć legalne zatrudnienie.

Młodzi ludzie nawet z wyższym wykształceniem konkurują między sobą o bezpłatne staże przy pełnej aprobacie rządzących tym państwem, także nie zapowiada się na to, że będzie lepiej.
        • Gość: Józef Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 18:37
          cytat:
          Jeżeli ktoś ma jakieś kwalifikacje i jest MOBILNY, tzn. gotowy wyjechać na drugi koniec kraju to jest możliwe znaleźć legalne zatrudnienie.

Tak o ile taki wyjazd jest opłacalny bo nie sztuka wyjechać sztuka jest znalezienie takiego zajęcia co by za place tam otrzymana utrzymać się w tym nowym miejscu inaczej taki wyjazd nie ma sensu.
          • Gość: JanKran Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.opole.hypnet.pl 25.09.13, 20:03
            Gość portalu: Józef napisał(a):

> Tak o ile taki wyjazd jest opłacalny bo nie sztuka wyjechać sztuka jest znalezi
            > enie takiego zajęcia co by za place tam otrzymana utrzymać się w tym nowym miej
            > scu inaczej taki wyjazd nie ma sensu.

ej, a rodzice nie dołożą ci do stancji ?

no widzisz widzisz i z kim ty chcesz konkurować?
            • Gość: Józef Re: Praca po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 20:19
              cytat:
              ej, a rodzice nie dołożą ci do stancji ?

Jeśli to do mnie to Moi rodzice już nie żyją ;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka