Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    11.08.04, 15:55
    Mam taką sytuację: mam umowę o pracę do końca miesiąca. Chciałabym od
    października zacząć własną działalność gospodarczą, ale jednocześnie
    chciałabym zachować ciągłość składek zusowskich.
    Czy mogę we wrześniu zapłacić tylko indywidualną składkę na ZUS czy powinnam
    coś jeszcze?
    dzięki z góry za podpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tmp Re: ZUS? IP: 195.117.30.* 11.08.04, 18:10
        Nie ma czegoś takiego jak "indywidulna składka ZUS". Nie możesz sobie sama
        opłacać ZUSu jak nie prowadzisz działalności. Tak więc zarejestruj działalność
        od września i od września już płać ZUS jako przedsiębiorca, nikogo nie obchodzi
        że jeszcze nie zaczęłaś zarabiać, bo tak naprawdę jeszcze nie prowadzisz tej
        działalności.
        A tak nawiasem mówiąc po Ci ciągłość? Czy masz jakąś polisę, kredyt czy coś
        podobnego gdzie wpisano taki warunek? Bo jak nie, to miesiąc przerwy na nic w
        zasadzie nie wpływa, oczywiście przez ten miesiąc musisz być zarejestrowana
        jako bezrobotna żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne.
      • lenka_style Re: ZUS? 12.08.04, 09:24
        Jestem młodą mężatką i jakoś tak niedługo planujemy dzidziusia, a wiem, że jeśi
        nie mam ciągłości we wpłatach na ZUS przez 6 miesięcy, to ZUS mi potem nie
        wypłaci swojego zakichanego zasiłku w śmiesznej kwocie, ale zawsze..
        czy mam rację, że w takim razie powinnam jednak odpuścić i zarejestrować
        działalność?
        Zniechęca mnie to o tyle, że wtedy we wrześniu musiałabym na wszystkie opłaty
        wyrzucić w błoto jakieś 650 zł, czy mam rację?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka