Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Własna firma - przygoda dla pracowitych

IP: 212.243.89.* 19.02.14, 13:27
    "Ilu z nich założyło firmy, bo chcieli, a ilu zmusił do tego pracodawca? Tego nie wiadomo. Nie wiadomo też, ilu Polaków pracuje na etacie i jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą. Dlatego trudno jednoznacznie określić, ilu z nas zarabia, prowadząc swoje firmy."
    XXI wiek mamy, bazy danych CEIDG, komputery, ankiety, GUS - a nic nie wiadomo...
    Obserwuj wątek
      • Gość: lodovik Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 19.02.14, 13:38
        > XXI wiek mamy, bazy danych CEIDG, komputery, ankiety, GUS - a nic nie wiadomo..
        > .
        No właśnie. jak 200 lat temu urzędnik w zarękawkach gęsim piórem coś zapisał to to przetrwało do dziś a zapis zawsze był pod ręką do wglądu. Obecnie mamy ochronę danych i dlatego nikt nic nie wie. Nie wie nawet gdzie szukać w której to bazie na jakim kompie. Dobrze że przynajmniej login admin i hasło admin.
        • Gość: 3f3f3f32f43g j*bac te propagande DG = ZUS na SBckich emerytow IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.14, 16:58
          jak nic nie zarobisz to ci wychodzi na to ze dopłacasz do intersu na ten chamski haracz
      • Gość: mors Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.02.14, 13:45
        w ciagu ostatniego miesiąca na dwóch rozmowach o pracę zostałem zapytany czy jestem gotowy założyć działalność gospodarczą i że innego wyboru nie ma pomimo tego, że w ogłoszeniach napisano o możliwości podjęcia decyzji o formie zatrudnienia. to nie tak, że chcemy pracować na własny rachunek, ale pracodawcy tego wymagają...
        • Gość: lodovik Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 19.02.14, 13:57
          Dojdzie do sytuacji że pracodawca ograniczy się tylko do udostępnienia placu a halę samozatrudnieni sobie sami wybudują, kupią sobie własne narzędzia i maszyny a produkcję oddadzą gratis pracodawcy w dowód wdzięczności za udostępnienie placu.
          • ka-mi-la789 Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 14:27
            Optymista z ciebie. Moim zdaniem plac trzeba będzie mieć własny, bo domaganie się od pracodawcy narzędzi pracy to obrzydliwa roszczeniowość.
            • Gość: moe Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.homenett.pl 19.02.14, 16:56
              Tak było i moze jest ;0 Przedstawiciel handlowy powinien miec własny samochód i własną komórkę :)
              • simon_r Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 17:03
                ot ... odkryli Amerykę... to się nazywa OUTSOURCING!!!
                • Gość: lodovik Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 19.02.14, 17:05
                  simon_r napisał:

> ot ... odkryli Amerykę... to się nazywa OUTSOURCING!!!

Nie. To się nazywa wyoutowanie ludzi.
                  • simon_r Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 20.02.14, 11:02
                    wyoutowanie ludzi jest faktycznie wtedy gdy zatrudnia się ich do wykonywania roboty w oparciu o ich działalność gospodarczą założoną tylko i wyłącznie w celu świadczenia usług temu jednemu konkretnemu pracodawcy..
                    Ale gdy mówimy już o posiadaniu własnych narzędzi pracy, hali, samochodu itd... to niestety ale wasz sarkazm jest kompletnie nietrafiony. Ktoś kto takie aktywa posiada jest w stanie świadczyć usługi dla więcej niż jednego KLIENTA (juz nie pracodawcy) a to już jest Outsourcing (z punktu widzenia klienta)..
            • Gość: alpepe Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.static.chello.pl 20.02.14, 06:47
              Pracodawca to, pracodawca tamto, pracodawca da, pracodawca zabierze itp. Wszystko uzależniasz od pracodawcy? Nie jesteś w stanie samodzielnie poprowadzić swojej działalności zawodowej? Ponoć na firmach tak świetnie się zarabia, ni c się nie robi - wybór więc jest chyba jasny! Zostań prywaciarzem, może nawet prywaciarzem - pracodawcą!
      • ka-mi-la789 Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 14:28
        > XXI wiek mamy, bazy danych CEIDG, komputery, ankiety, GUS - a nic nie wiadomo..

Wszystko, co wymieniłeś, nie służy temu, żeby było coś wiadomo, tylko ogłaszaniu przetargów, które wygrywają ci, co mają wygrać.
        • Gość: Tusek Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.e-wro.net.pl 19.02.14, 14:40
          PO 7 latach rządzenia Tusk mówi, że idziemy dobrą drogą, tylko trzeba odsunąć PiS od władzy...Jak PO dostanie następnych 7 lat od narodu, to tak z 80% Polaków zostanie...biznesmenami, założą jednoosobowe firmy jako ciecie, sprzątacze, kasjerzy, nauczyciele.
          Bez urlopu, chorobowego, macierzyńskiego, bo jak jesteś biznesmenem, to ty decydujesz o wszystkim. Poza podatkami, bo POdatki PO sukcesywnie podnosi, aby...żyło się lepiej!
          • Gość: le Ming Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.jmdi.pl 19.02.14, 15:04
            Ach, ten Tusk... Potwór istny. Gdyby nie on, Polska byłaby krajem miodem i mlekiem płynącym. Korupcja by zniknęła, przedsiębiorcy byliby uczciwi, urzędnicy kompetentni, wymiar sprawiedliwości sprawny, policja skora do pomocy, ale i stanowcza, kiedy trzeba... Tak. Trzeba odsunąć Tuska od władzy. To wszystko zmieni.
            • Gość: ff Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.15-1.cable.virginm.net 19.02.14, 18:04
              jest szefem partii rzadzacej, majacej wiekszosc w sejmie, wiec tak... on posrednio jest wspolodpowiedzialny za stan panstwowych urzedow i instytucji... zmienilo sie cos? czy on tam do tego parlamentu tylko na wystepy i kabaret przychodzi a krajem rzadzi jakas inna tajna grupa?
      • Gość: MUR Firma to imię i nazwisko, nie da się jej założyć. IP: 192.162.147.* 19.02.14, 15:13
        maczeta.net/2011/05/15/edg/
      • Gość: xxl Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.31.37.119.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.02.14, 15:13
        załoźone firmy - wymuszone przez bandyckie rządy , firmy nic nie produkujące , dające tylko przetrwanie - patologia , dziękujemy panie Tusk
      • Gość: jot Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 16:07
        1. 90% polskich firm to samozatrudnieni, którzy musieli założyć firmę, bo nie mieli innego wyjścia

2. Coraz więcej samozatrudnionych przechodzi do szarej strefy ze względu na horrendalne haracze (ZUS 1050 PLN niezależnie od dochodów) i coraz większe szykany ze strony rządu Tuska. Na przykład od niedawna jeśli ktoś ma firmę jednoosobową zarejestrowaną w domu, i w tym domu ma piec węglowy, to od części węgla przypadającej na pokój, w którym oficjalnie prowadzi działalność, musi płacić akcyzę, zarejestrować się jako płatnik akcyzy i prowadzić odpowiednią ewidencję (za czas stracony na te procedury nikt mu oczywiście nie zapłaci, to czysta strata).

3. Rząd Tuska chce obłożyć haraczem umowy cywilnoprawne, żeby zmusić tych ludzi do założenia firm i płacenia 1050 złotych miesięcznie nawet wtedy, gdy nie osiągają żadnego dochodu. Bo Tuskowi potrzebna jest kasa na olimpiadę zimową.

4. Z 1., 2. i 3. wynika, że rząd Tuska należy jak najszybciej powywieszać na latarniach .
        • Gość: normalny Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.02.14, 16:51

Z jednej strony trochę racji,z drugiej bzdury do kwadratu.

"1. 90% polskich firm to samozatrudnieni, którzy musieli założyć firmę, bo nie mieli innego wyjścia"

pokaż mi źródło danych

"2. Coraz więcej samozatrudnionych przechodzi do szarej strefy ze względu na hor
          > rendalne haracze (ZUS 1050 PLN niezależnie od dochodów) ...."

niby tak,jednak z drugiej strony jak masz small biznes i nie umiesz zarobić tak,żeby ten 1000zł tak nie bolał,to daj sobie spokój.Z tego 270zł składki zdrowotnej odliczasz w całości od podatku.Pozostałą cześć w koszty przychodu i zaczyna wyglądać,że aż tak strasznie nie jest.Kolejna sprawa,przez pierwsze 2 lata ZUS masz mniej jak połowę tej kwoty.

Nie piszę,że jest cudownie ale ja nie narzekam jak większość Polaków.
          • Gość: d3f4g4g ty sk***8synu pi****lony bolszewicki IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.14, 17:00
            ale jak ktos nie potrafi zarobic 5000 tylko potrafi 1000 to nalezy mu to zabrac ?

czy lepiej niech nic nie robi i zdycha z głodu

oj doczekacie sie sk***syny panicze jeszcze troche
            zobaczymy jak bedziecie zorganizowanie dyndac na gałęziach

• ankhar Re: ty sk***8synu pi****lony bolszewicki 19.02.14, 17:13
              I jak już pracodawców powiesicie to co dalej? Kto wam jedzenie i jabole wyprodukuje?
              • Gość: lodovik Re: ty sk***8synu pi****lony bolszewicki IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 19.02.14, 17:20
                To najmniejszy problem. Jedzenie lata mi po placu a jaboli sam sobie napędzę.
                • Gość: ze wsi Re: ty sk***8synu pi****lony bolszewicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 07:50
                  te rakotwórcze śmieci na półkach w marketach to nie jest jedzenie !
          • Gość: paweł Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 21:39
            "jak masz small biznes i nie umiesz zarobić tak
            > ,żeby ten 1000zł tak nie bolał,to daj sobie spokój"

Kretynie, tu jest mowa o samozatrudnieniu, czyli działalności jednoosobowej, nie o "biznesie". Na przykład sprzątaczka, która sprząta dwa biura, czasem trzy, w zależności od koniunktury, i zarabia od tysiąca kilkuset do (czasem) trzech tysięcy. Albo krawcowa na osiedlu, która nigdy nie wie, ile klientów do niej przyjdzie.

Te mikroprzedsiębiorstwa powinny działać na innych zasadach niż duże firmy, a działają na takich samych. ZUS powinien być proporcjonalny do zarobków, z minimum na poziomie maksymalnie 100 złotych (w UK jest to ok. 60 złotych).

Co do liczby firm, to jest ich w Polsce ok 1 milion 800 tysięcy, a samozatrudnionych milion dwieście, czyli nie 90%, ale 60%. Też dużo. Tu masz źródło:
            pierwszymilion.forbes.pl/ile-jest-w-polsce-malych-firm-,artykuly,169463,1,1.html
            • Gość: moe Dobrze powiedziałeś IP: *.homenett.pl 20.02.14, 01:08
              Ci ludzie nie są firmami,tylko samozatrudnieni
            • Gość: normalny Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.02.14, 22:03
              Mam nadzieję,że ulżyło tym co się powyżywali na mnie, aczkolwiek nauczyłem się nie brać do bani takich rzeczy.
              Sam byłem 12 lat na samozatrudnieniu.Tyle,że logicznym jest (było),że pracodawca-firma,płaci mi tyle,że nie zostaje mi po opłatach 1000zł.Jeżeli mam mieć po odliczeniu kosztów mniej jak 4-5tys. to wolę iść na etat do łopaty za 2tys. (obecnie płacą minimum 10zł za godzinę,więc da rade)
              P/S Mając sklep spożywczy,tez nie wiesz ilu klientów przyjdzie w m-cu.Jeżdżąc Taxi też nie wiesz ile będziesz miał kursów w m-cu i o ile podrożeje paliwo i co zj....bie się w aucie itd. więc te argumenty są z d...y wzięte.Klientów trzeba szukać w każdej branży,samo ie przyjdzie.
              Co do sprzątaczek,to znam dziwczynę,która właśnie sprzątała 2-3 biura/domy.Teraz też sprząta ale ma już 2 dziewczyny zatrudnione (umowa o pracę!!) i sama nadal tez sprząta.Wierz mi.Nie zarabia 2-3 tys.Zdecydowanie więcej.Tyle w temacie.
          • Gość: paweł Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 21:44
            I jeszcze jedno, kretynie - po pierwsze, składkę zdrowotną odlicza się od podatku nie w całości, a po drugie, żeby ją od podatku odliczyć, to trzeba zarobić tyle, żeby zapłacić podatek co najmniej równy tej składce.
          • lifetripper Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 22:18
            " jak masz small biznes i nie umiesz zarobić tak ,żeby ten 1000zł tak nie bolał,to daj sobie spokój."
            Jeden na dwudziestu zarobi 20, 30 czy nawet 50 tys. i dla niego ten 1000 zł w tą czy w tą nie zrobi różnicy. Reszta siedzi na samozatrudnieniu bo wymaga tego pracodawca, albo prowadzi jak to nazwałeś small biznes, ale zarabia powiedzmy 3000-5000 zł. Jak masz 3 koła na miesiąc i z tego tysiąc masz wrzucić w worek bez dna, to się odechciewa. To co, lepiej niech zamkną small biznesy i pójdą na bezrobocie, niech sobie dadzą spokój i wysysają budżet?
      • nieudocznik Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 17:30
        stanowczo tak tylko zalozcie sobie micro dzilalnosc lub Ltd. w UK taniej urzednika nie ogladasz i pewna emerytura!
        • ankhar Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 17:39
          Podatki wyższe - u nas 19% liniowy.
          • Gość: ff Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.15-1.cable.virginm.net 19.02.14, 18:08
            wyzsze? serio?

bo kwota wolna w UK to juz 10tys funtow a w pl 600funtow.

Tacy jak ty lykaja propagande na porzadku dziennym.

Jakbysmy jeszcze dodali koszty biurokracji w PL i ZUS to wyjdzie na to ze podatek 20% w UK jest 2 razy nizszy od 19% w PL.
          • nieudocznik Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 19.02.14, 21:14
            CIT 15% zalozenie z.o.o. (Ltd) do £30 funtow rocznie a i realny PIT dzieki £10K wolnym od podatku od angielskiej sredniej krajowej £26,5K realny podatek to jakies 13% - i fakt szybko wpada sie w 40% z roku na rok szybciej obecnie £35K ale mozna szukac kosztow poza tym jak ktos zarabia tyle i wiecej to lepiej przejsc na Ltd i placic CIT - nikt tez nie neka maluczkich zgodnie z zasada ze niech sobie radza zamiast wisiec na garnuszku panstwa poza tym ta organizacja panstwa ktorego nie widzac - urzednik ci pomaga i wszystko mozna zalatwic telefonicznie lub mailem
            • ankhar Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 20.02.14, 10:18
              Ltd. jest odrębnym bytem prawnym, więc aby 'wyciągnąć' pieniądze na własne potrzeby musisz albo dywidendę albo pensję sobie wypłacić - a to oznacza 13% CIT + normalny podatek dochodowy.
              • Gość: ff Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.15-1.cable.virginm.net 20.02.14, 10:37
                Po co sie wypowiadasz jak pojecia nie masz?

Ltd. w UK to zaden problem nawet dla firmy jednoosobowej z malymi dochodami.
                Wyplacasz sobie pensje tak aby wykorzystac kwote wolna od podatku ktora jest jednoczesnie kosztem firmy. Reszte wyplacasz w dywidendach. Podatek placisz tylko raz CIT 20% od dochodow firmy. Jako osoba nie placisz zadnego podatku i 'zusu'.

Mowa oczywiscie o malej firmie. Nie gadaj wiec glupot jak nie masz pojecia.
          • Gość: paweł Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 21:42
            W przypadku ponad miliona mikroprzedsiębiorstw lub samozatrudnionych, którzy rzadko przekraczają średnią krajową brutto, największym obciążeniem jest ZUS i kwota wolna od podatku. I tak nie osiągają progu podatkowego.
      • Gość: loser Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.play-internet.pl 20.02.14, 01:25
        Nie wiem o co ten płacz. Ja w grudniu sam poszedłem do szefa z propozycją przejścia na działalność. Przy pensji 6000 brutto ( 4200 netto) na umowie o pracę na działalności zarabiam 1000 zł więcej. I mam niebywałą radoche, że nie dokładam zbyt dużo do tego zlodziejskiego państwa. :)
        • snajper55 Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 20.02.14, 02:14
          Gość portalu: loser napisał(a):

> Nie wiem o co ten płacz. Ja w grudniu sam poszedłem do szefa z propozycją przej
          > ścia na działalność. Przy pensji 6000 brutto ( 4200 netto) na umowie o pracę na
          > działalności zarabiam 1000 zł więcej. I mam niebywałą radoche, że nie dokładam
          > zbyt dużo do tego zlodziejskiego państwa. :)

A na DG to niby ZUS i innych ubezpieczeń nie płacisz?

S.
          • Gość: paweł Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 14:06
            Płaci, ale przy takich zarobkach brutto ZUS na DG jest mniejszy niż na etacie.
      • kotek.filemon Polska to ciekawy kraj 20.02.14, 12:43
        Ma najwięcej na świecie niesamowicie przedsiębiorczych i dynamicznych sprzątaczek.
        • Gość: lodovik Re: Polska to ciekawy kraj IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 20.02.14, 12:57
          kotek.filemon napisał:

> Ma najwięcej na świecie niesamowicie przedsiębiorczych i dynamicznych sprzątacz
          > ek.
          >
          Pracujących w młodym rozwijającym się zespole.
          • sacharynek Re: Polska to ciekawy kraj 20.02.14, 15:04
            W dynamicznie rozwijającej się organizacji ;)
      • Gość: wiedzak Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.14, 15:04
        Z dniem 17 stycznia 2013 r. na mocy ustawy o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2013 r. poz. 2) uchylony został art. 209 oraz pkt 1 w art. 283 § 2 Kodeksu pracy. W związku z tym nie ma już obowiązku zgłaszania pracownika do PIP i Sanepidu
        PIP, jak i PIS informacje będą uzyskiwać z danych gromadzonych w rejestrze podmiotów prowadzonym przez GUS i danych gromadzonych przez ZUS na kontach płatników.
      • Gość: Bogdan Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.ennet.pl 21.02.14, 11:44
        W UK opłaty na ubezpieczenie to ok 33 funty na trzy miesiące i z tego jest również emerytura państwowa
        • Gość: Czesław Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.14, 14:31
          Wszyscy narzekają jak to źle zakładać w Polsce firme a robic nie ma komu. Ja dwa lata temu otworzyłem
        • snajper55 Re: Własna firma - przygoda dla pracowitych 29.04.14, 14:52
          Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> W UK opłaty na ubezpieczenie to ok 33 funty na trzy miesiące i z tego jest równ
          > ież emerytura państwowa

Kto ci takich głupot naopowiadał? Samo ubezpieczenie emerytalne to 12% zarobków plus 2% od nadwyżki ponad 797 funtów tygodniowo.

optymalizacja-zus.org/brytyjskie-skladki-na-ubezpieczenie-spoleczne

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka