Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

FB a szukanie pracy

23.10.14, 16:48
    Uważacie , że jak ktoś nie ma konta na FB czyli potocznie nie istnieje to ogranicza tym sobie szansę na znalezienie pracy?
    Ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat.
    Nawet tak zwane poradniki jak pisać skuteczne cv czy jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej są w większości na FB i jeśli ktoś tam nie istnieje nie może w pełni z tego skorzystać.
    Obserwuj wątek
      • white_viper Re: FB a szukanie pracy 24.10.14, 18:49
        Znajoma opowiadała, że jej szef zanim zaprosił kogoś na rozmowę, zawsze sprawdzał czy ma "fejsa".

Ja osobiście nie posiadam konta na FB. Poza tym według mnie trochę dziwnie wygląda, jak ktoś wstawia zdjęcia z jakiejś imprezy, a jest szefem firmy i pracownicy o tym plotkują.
        • rojb.erek Re: FB a szukanie pracy 25.10.14, 18:55
          też jestem tego zdania i podobnie jak Ty nie istnieje bo nie mam konta na FB, ale czy to czynnik decydujący dla potencjalnego kandydata do pracy jeśli przyszły pracodawca nie może go sprawdzić na "fejsie"
      • ewa.kawecka Re: FB a szukanie pracy 26.10.14, 22:19
        WItam,
        konto na FB nie jest konieczne przy poszukiwaniu pracy, warto za to je mieć w LinkedIn i Goldenline. Jeżeli mamy konto na FB, to patrzmy, jakie informacje tam umieszczamy - na to często zwracają uwagę rekruterzy, a także pracodawcy.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka
        • inocom Szukają pracowników przez Li czy Go? 05.11.14, 23:06
          ewa.kawecka napisała:

> WItam,
          > konto na FB nie jest konieczne przy poszukiwaniu pracy, warto za to je mieć w L
          > inkedIn i Goldenline. Jeżeli mamy konto na FB, to patrzmy, jakie informacje tam
          > umieszczamy - na to często zwracają uwagę rekruterzy, a także pracodawcy.
          > Pozdrawiam,
          > Ewa Kawecka

Mi to się przydało do jednego. Do odnalezienia kumpli sprzed lat, by umówić się na piwo z okazji ukończenia LO.
          Do niczego więcej.
      • ak-69 Re: FB a szukanie pracy 27.10.14, 11:01
        Ja myślę, że lepiej mieć swoje sensowne mini CV umieszczone w formie profilu Golden Line i na niewielkiej stronie www.
        Takie profile Facebook-owe mogą, i pewnie często są bardzo zdradliwe. Co z tego jak kandydat prześle CV z danymi jak laureata Oxfordu, jak na FB widać takie teksty i obrazki, że rekruter z miejsca klika na następnego kandydata nie wnikając w szczegóły poprzedniego wykształconego "luzaka".
      • jeannein86 Re: FB a szukanie pracy 05.11.14, 14:57
        Najlepiej jest konto na Fb mieć, ale tak, żeby osoba spoza znajomych nie mogła zobaczyć na nim nic poza neutralnym profilowym zdjęciem i podstawowymi informacjami. Bardziej chyba warto skupić się na uzupełnieniu profilu na Linkedin i Goldenline
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka