Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zostać kopirajterem?

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 20:16
    No właśnie kto mmnie "kopi"? Jak zostać copywriterem bez posiadania pleców,
    doświadczenia, bez mieszkania, bez pieniędzy, bez znajomych w Warszawie, z
    nieukończonym doktoratem, bez łokciowania w życiu, bez wycigu szczurów za to
    z głową co chmurom sie kłania i stopami co ni jak nie chca twardo stać na
    ziemi?
    A teraz na poważnie ,,, hm hmm .. Chciałbym pisać i "kreować". Nęcić dusze
    lub kaptować.
    Liczyć głowy pozyskane, gdzie robotę tę dostanę?
    Czy kto zechce podać rękę? Komu wyśle swą podziękę?

Kto ma jakieś doswiadczenia w pracy Cpr? Prosiłbym o ew wskazówki

Obserwuj wątek
      • Gość: ~kiwi Re: Jak zostać kopirajterem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 20:32
        Trzeba mieć pomysł na siebie i dobre pomysły na kreacje. Dobre a nie taką
        żenadę, którą tu zaprezentowałeś...
        • Gość: reno Re: Jak zostać kopirajterem? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 21:07
          Gut, tego mi było trza. Kiedyś Gothe spotkał swego wielkiego krytyka na wąskim
          chodniku. Staneli twarzą w twarz , oko w oko i co tam jeszcze . No i krytyk
          wypalił:
          - Idiotom nie będę schodził z drogi.
          -A ja wprost przeciwnie - rzekł rezolutnie Goethe stąpając po trawniku.
          Tak więc polecam ci tę anegdotę drogie Kiwi jako jedno rozwiazanie swych
          problemów. A z drugiej strony to nie bierz tak na serio tego co czytasz na tym
          forum. Nie składam podania do pracy na stanowisku plantatora rzodkiewki
          amsterdamskiej tylko pytam się o to czy ktoś ma jakieś doświadczenia w
          poszukiwaniu tego typu pracy, aj jeśli powyższy, niezbyt mądry przyznaję tekst
          mocno cię zasmucił to mogę tylko ubolewać nad twym poczuciem humoru.
          • Gość: ~kiwi Re: Jak zostać kopirajterem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 21:19
            Chciałam Ci zaoszczędzić fatygi... Szkoda kasy na znaczki, jeśli zamierzasz
            udowadniać swój talent w dziedzinie kreacji za pomocą tego typu tekstów i
            skojarzeń etc. Ale zawsze mozesz próbować. Przecież każdy z tej branży też
            kiedys musiał zrobić pierwszy krok.
            • zaq28 Re: Jak zostać kopirajterem? 07.09.04, 08:39
              I znow Polska cecha wylazla :( po co pomoc skoro mozna kogos "zgnoic" prawda
              kiwi
              • Gość: Mirka Do Reno IP: 81.219.167.* 07.09.04, 10:14
                ~kiwi, nie potrafisz, nie chcesz, nie możesz pomóc - to nie dołuj czlowieka, bo
                przecież nic o nim nie wiesz (dla mnie jego post jest w porządku).
                Do Remo - przypadkiem znalazłam dzisiaj ofertę w branzy, ktora Cię interesuje:
                www.telepraca.net/ofpr.php?oferta=99&PHPSESSID=e4c8416f434447d05ce81fda6b16f793

Pozdrawiam i powodzenia
                Mirka
          • jop Re: Jak zostać kopirajterem? 07.09.04, 11:25
            Drogi reno,

pierwszym krokiem na drodze do zostania copywriterem powinna być umiejętność
            poprawnego wyrażania prostych myśli w języku ojczystym - ortografia,
            interpunkcja, te sprawy. Długa droga przed Tobą. Powodzenia.
      • Gość: kasia Re: Jak zostać kopirajterem? IP: 81.210.119.* 07.09.04, 12:22
        Proponuję zwrócić się w tym celu do Agencji reklamowej. Napisz ciekawe Cv +
        list i wyślij, potem zadzwoń... Agencje non stop oszukują dobrych copy.. Jeśli
        nie masz doświiadczenia najpierw uderz do małych, polskich .. POtem możesz
        spróbowac do sieciówek..
        ja copy nie jestem, ale niestety mam z nimi do czynienia, bo pracuję właśnei w
        jednej z takich agencji ... :-)
        • Gość: reKŁAMA Copywriter IP: 62.29.253.* 07.09.04, 15:57
          Witam wszystkich, a szczegolnie Reno.
          Czytam Twojego (Reno) posta i usmiecham sie ale nie zlosliwie :) bo podobnie zaczynalem.

Jestem copywriterem, pracowalem w agencjach duzych i mniejszych. Sieciowkach i polskich.
          Zaczynalem dobrych klika lat temu. Tez przyjechalem do W-wy wlasnie po to zeby zostac
          copywriterem.
          Generalnie copywriter to:
          a) fajna praca bo mozesz w niej materializowac swoje pomysly, mysli, wizje itp
          b) trudna praca, bo w reklamie brak miejsca (najczęściej) na wesola tworczosc. Za kazdym
          razem musisz pisac cos, co i tak bedzie niemilosiernie pokreslone przez klienta.

Ja zanim zostalem copywr., pisalem, pisalem i jeszcze raz pisalem. Ile z tych moich wypocin
          wykorzystalem w pozniejszej realnej pracy? (prawie) NIC. Ale warto pisac, bo trening czyni
          mistrza.
          Generalnie praca i wyobrazenia to czesto 2 rozne swiaty.
          Chcesz byc copywriterem? OK, na pewno warto, bo to zawod ciekawy. Płaca tez z reguly
          przekracza sirednią krajową (mam na myśłi sieciowe agencje reklamowe). Uwaga ? jest to
          również praca wbrew pozorom wcale nie taka łatwa, jak by się wydawać mogło.
          Zanim wymyślisz hasło / tekst / scenariusz itp, musisz zapoznać się z założeniami, wytycznymi
          ? słowem z briefem. Twoje projekty MUSZĄ być zgodne ze światem marki / produktu / klienta.

Do tego momentu wszystko jest OK. Jazda zaczyna się po przedstawieniu klientowi lub
          wcześniej Twojemu dyrektorowi kreatywnemu propozycji. Z reguły możesz usłyszeć komentarz:
          ?fajne, ale wymyśl coś jeszcze... jeszcze... jeszcze...?

Generalnie myślę, że gra jest na pewno warta świeczki. Tym bardziej, że chcesz.
          Ja też wymarzyłem sobie kiedyś, że będę WŁAŚNIE copywriterem i udało się.

Teraz kolejna sprawa: JAK dostać się do agencji.

PO PIERWSZE: agencje preferują osoby z doświadczeniem w pracy agencyjnej. Jeśli go nie
          masz, rozglądaj się po rynku i staraj się współpracować z agencjami jako freelancer (wolny
          strzelec).

PO DRUGIE: MUSISZ wyrobić swoje PORTFOLIO czyli udokumentowany dorobek. Przykłady
          Twoich prac, projektów, pomysły (uważaj na pomysły dotąd jeszcze nigdzie nie zrealizowane ?
          żeby ktoś Ci ich nie ?podprowadził). Uważam, że dobrym pomysłem będzie założenie również
          swojej strony www z portfolio.

PO TRZECIE: przygotuj się na takie ostre uwagi, jakie przeczytałeś o sobie na forum. Rób swoje
          i nie przejmuj się. Cieszę się, że nie zraziłeś się. Jest takie przysłowie hiszpańskie: JEŚLI
          CHCESZ BYĆ TORREADOREM, NAJPIERW MUSISZ NAUCZYĆ SIĘ GRAĆ ROLĘ BYKA.

Jeśli chcesz, możesz do mnie napisać na adres dobremiejsce@op.pl
          Mogę powiedzieć więcej o tej profesji i branży, ale chyba już nie tu, bo zabrakłoby miejsca.

Pozdrawiam Cię i wszystkich forumowiczów.
          Senior Copywriter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka