Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kiedy na l4

17.01.15, 22:17
    Witam! Obecnie przebywam trzeci rok na urlopie wychowawczym płatnym ( bliźniaki). 31 stycznia 2015 kończy mi się ten urlop. Napisałam a raczej napisałam pod presją bo dostałam taki warunek przy udzieleniu urlopu wypowiedzenie z pracy za porozumieniem stron które konczy umowe o prace także z dniem 31 styczeń czyli równo z urlopem wychowawczym. Moje pytanie to czy w tym momencie mogę przejść na l4? ( problem z kręgosłupem czeka mnie rehabilitacja) i jak to jest z l4 na wychowawczym. Proszę o poradę bo nie wiem od ktorego dnia przejść na l4 czy jeszcze 30 stycznia czy już 2 luty. 31 styczeń i 1 luty to weekend i w te dni nie dostanę zwolnienia od lekarza. Jak to z tym jest i jaka jest najlepsza opcja.
    Obserwuj wątek
      • daniel_wisniewski Re: kiedy na l4 18.01.15, 22:37
        Witam, w czasie urlopu wychowawczego oczywiście można wziąć l4. Inną kwestią jest, że w okresie urlopu wychowawczego nie przysługuje zasiłek chorobowy [art. 12 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa]. Z tego powodu, moim zdaniem istnieje ryzyko że ZUS odmówi wypłaty zasiłku chorobowego po zakończeniu zatrudnienia i zakończeniu zasiłku chorobowego. Argumentacja ZUS może być analogiczna jak w następującym przypadku: Świadczenie - w postaci zasiłku chorobowego wypłacanego po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego - przewidziane w art. 7 komentowanej ustawy macharakter wyjątkowy. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z 12 czerwca 2002 r. (III UZP 4/02, LexPolonica nr 355807, OSNAPiUS 2002, nr 24, poz. 601), jest to świadczenie udzielane ?po ustaniu okresu objętego składką na ubezpieczenie, bez ekwiwalentu w tej składce, przysługujące z tytułu spełnienia się ryzyka określonego ogólnie jako ?niezdolność do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia??. Sąd Najwyższy w przedmiotowej uchwale stwierdził, że ?pracownik, który w ostatnim miesiącu zatrudnienia przebywał na urlopie bezpłatnym, a niezdolnym do pracy stał się przed upływem 14 dni od ustania stosunku pracy, nie nabywa prawa do zasiłku chorobowego na podstawie art. 7 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa?.
        Dlatego, moim zdaniem ważne jest aby urlop wychowawczy skończył się przed zakończeniem stosunku pracy (wówczas powstanie tytuł do ubezpieczenia). Następnie natomiast, pracownik powinien przejść na l4. Wówczas - w przypadku urlopu wychowawczego - będzie mógł skorzystać z art. 4 ww. ustawy, który pozwala wypłacić zasiłek bez oczekiwania 30 dni ubezpieczenia (w stosunku do osób które pracowały i przeszły na urlop wychowawczy). Z kolei art. 7 ww. ustawy, pozwoli pobierać zasiłek po ustaniu zatrudnienia jeżeli niezdolność do pracy będzie trwała co najmniej 30 dni i powstanie w ciągu 14 dni od ustania tytułu do ubezpieczenia chorobowego.
        • mysssia1984 Re: kiedy na l4 19.01.15, 13:50
          ale to wszystko skomplikowane. Czy można tak na " chłopski rozum"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka