Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Matka wraca do pracy

20.07.15, 19:11
    I znowu artykuł, który rzekomo ma opisać jakieś zjawisko poprzez pytanie przypadkowych ludzi o to co im się wydaje. Równie dobrze możecie wykazać, że dyskryminowani są rudzi, ludzie po zawale, itd. i tak samo nie mają "możliwości rozwoju", bo większość ludzi wykonuje proste prace, a do tego każdy ten "rozwój" inaczej rozumie.

Poza tym w typowej dyskusji dyskryminacja to wszędzie tam gdzie podział nie jest po 50%.

Ja akurat też pracuję w "korpo" i tutaj młode matki są pod szczególną ochroną z powodu poprawności politycznej, ale fakty są takie, że ich wydajność często po powrocie z urlopu jest niższa, w końcu są do tyłu o co najmniej 1,5 roku i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie zmieni.

Także powtarzam: dyskryminację i brak "możliwości rozwoju" odzuwaja wszyscy zarówno młode matki jak i bezdzietni, a to z prostego powodu, że o awansach, rozwoju, itp. nie decydują wyłącznie pracowitość, intelekt, itp., ale szereg czynników, nazwę to: towarzysko-społecznych.
    Obserwuj wątek
      • domo2000 Re: Matka wraca do pracy 20.07.15, 21:03
        Świetny komentarz, nic dodać nic ująć :-)
      • ltte Dyskryminowani są inni pracownicy. 21.07.15, 08:01
        Zależy, jak się na to spojrzy. Jeżeli weźmiemy wypłacone pensje i premie za ostatnie 2-3 lata po powrocie matki do pracy i podzielimy przez liczbę przepracowanych godzin, to wyjdzie, że zwykły pracownik za godzinę pracy otrzymuje ok. 30 zł, a matce za godzinę pracy wychodzi 120 zł.
        Radziłbym spojrzeć na tzw. dyskryminację przez pryzmat pieniędzy. W końcu dla pieniędzy matki pracują, a nie zajmują się dzieckiem.
      • earl.grey Matka wraca do pracy 21.07.15, 13:00
        a mnie znowu na rozmowie o pracę zapytano, czy mam dzieci i w jakim wieku.
      • pytlarro Matka wraca do pracy 21.07.15, 16:00
        znow kolejny artykul o problemach "przecietnego" polaka, zatrudnionego w warszawskim korpo. Absolutna wiekszosc rodakow nie robi zadnej kariery, ledwo zarabia na bierzace wydatki, nie odkladajac niczego z pensji, bo im nie zostaje.

Po za tym, za duzo w samym artykule nie bylo o samych matkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka