Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o MLM?

19.09.04, 15:53
    Osobiście pracyje w firmie MLM i jestem zadowolony.
    Wiem że pracuje dla siebie i realizuje swoje plany. Dla mnie praca u kogoś to
    jest czyste niewolnictwo , Realizowac plany i cele swojego szefa brrrrr nie
    dlamnie.
    Czekam na konstruktywne wypowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dawid Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.localnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 23:05
        witam
        mam wielka prosbe,azebys blizej opisal w jaki sposob pracujesz,w jakiej
        firmie,jak mozna zaczac.
        chcialbym sie zajac taka praca,bo mam dosyc juz tego niewolnictwa i wyzysku!
        z gory dziekuje
        pozdrawiam
        • Gość: Smok Dawidzie, dobrą propozycję IP: *.net-serwis.pl 23.09.04, 22:23
          mam ja, skad jestes?
      • Gość: DAWID Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:34
      • Gość: sorka Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.gdynia.mm.pl 23.09.04, 15:52
        Ja także jestem związana z pewną firmą MLM i bardzo sobie chwalę.Jestem
        dyrektorem i pracownikiem w jednej osobie.Nikt mi nic nie karze,nieoszukuje i
        wszystko zawdzięczam tylko sobie.Mam już doświadczenie i wiem że dla
        początkujących jest ważne ,aby zastanowili się co chcą osiągnąć,bo to nie jest
        tak ,że jak się zwiążesz z firmą to pieniądze z nieba lecą.To jest praca jak
        każda inna tylko trzeba wiedzieć jak to się robi i co chce się osiągnąć.No i
        trzeba znależć dobrą firmę .To podstawa.
      • Gość: dawid Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 16:28
        a moze polecisz mi jakas firme?
        z gory wielkie dzieki
        pozdrawiam
        • Gość: sorka Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.gdynia.mm.pl 23.09.04, 16:40
          To zależy czym ogólnie jesteś zainteresowany.Tylko sprzedawaniem ..czy też na
          poważnie budową sieci?Jakie są Twoje zainteresowania ? czy miałeś już kontakt z
          jakimiś firmami i czy wiesz na czym tak naprawdąę MLM polega??
        • Gość: adasd Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.aexp.com.pl 11.10.04, 21:18
          IMO
          radze przeczytac 2 ksiazki na poczatek :
          1. Kwadrant przeplywu pieniedzy
          2. Szkola biznesu... dla ludzi ktorzy lubia pomagac innym
          Ta pierwsza otwiera oczy na "wspaniala" prace etatowa
          Ta druga obiektywnie w miare opisuje MLM
          obie sa ogolnie dostepne na allegro i w mpikach...
          PS
          Chocby dla ksiazek warto wejsc do MLM, potem znacznie latwiej prowadzic wlasna
          firme :)
          Pozdro adasd
      • Gość: dawid Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 17:03
        jestem dobryn doswiadczonym handlowcem,obecnie jestem kierownikiem grupy
        handlowcow,ale mam juz dosyc orania dla kogos,chcialbym zaczac dzialac na
        wlasny rachunek,byc sam swoim szefem.
        Do niedawna prowadzilem swoja dzialalnosc,ale nadszedl chyba juz koniec tej
        branzy.
        Co nie co slyszalem o MLM i bardzo mnie to zaciekawilo.Tak wiec chcialbym sie
        dowiedziec czegos wiecej o MLM,czy to dziala,na jakich zasadach,czy da sie na
        tym zarobic no i o pozadnych firmach dzialajacych w MLM.
        bardzo dziekuje za wszystkie informacje.
        pozdrawiam
        • Gość: Gabi Re: Co sądzicie o MLM? IP: 80.51.192.* 27.10.04, 23:03
          dużo na temat można pisać i opowiadać,ale jeżeli chcesz lub szukasz dobrego mlm
          mam propozycję podaję nr telefonu 698973387 jeśli chcesz zadzwoń .Pozdrawiam
      • losiu4 Re: Co sądzicie o MLM? 23.09.04, 17:26
        niezbyt pochlebnie sądzimy. Zbyt wiele znanych mi osób wtopiło w to pieniadze.

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: sorka Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.gdynia.mm.pl 23.09.04, 17:40
          losiu
          w porządnej dobrze stojącej na rynku firmie nie trzeba topić pieniędzy.Dlatego
          właśnie pytam Dawida ,czy zna się choć trochę na tym.Wiadomo że pieniądze nie
          przychodzą same,aby je zarobić trzeba się napracować tak jak wszędzie.Nie można
          też nagle rzucić pracy i nagle wziąć się za MLM ,,aby zarobić trzeba trochę
          czasu włożyć w to , i nauki niestety.Nic nie ma za darmo.
          • losiu4 Re: Co sądzicie o MLM? 23.09.04, 17:45
            a która z firm MLM jest porzadna?

Pozdrawiam

Losiu
            • Gość: sorka Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.gdynia.mm.pl 23.09.04, 20:33
              Uwierz mi losiu ,są takie firmy,ale ja nigdy nie rozmawiam o tym na forum ,bo
              to nie jest miejsce na takie sprawy.Poważnie traktuję to co robię i nie szukam
              na forum jakichś tam 15 letnich konsultantek
              • Gość: 2004 Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 10:25
                A co to jest właściwie to MLM?
                • wdzielonagora Wyjaśnienie co to jest MLM 25.09.04, 00:03
                  Działam z kilkuletnia przerwa w MLM od 1992 roku (czyli praktycznie od
                  początków MLMu w Polsce) i conieco wiem na ten temat.
                  MLM jest niskonakładowym biznesem który polega na budowaniu sieci dystrybutorów
                  i pomaganiu im rozbudowywać własne sieci (które są częścią Twojej sieci).
                  Korzystasz także z wiedzy pomocy tzw linii sponsorowania czyli osób które są
                  dłużej od Ciebie w MLMie i współpracują z tą samą co Ty firmą.
                  Otrzymujesz prowizje od zakupów Twojej sieci według klucza który się zwie
                  planem marketingowym. Istnieje kilka rodzajów planów marketingowych (każda
                  firma działająca w MLMie ma swój plan a niektóre z nich działają wg takich
                  samych bądź podobnych planów). Są np plany marketingowe wypłacające prowizje od
                  ogólnej ilości zakupów w Twojej grupie według tzw różnic procentowych pomiędzy
                  Tobą a osobami bezpośrednio przez Ciebie wprowadzonymi do Twojej sieci. Na
                  jakim jesteś "procencie" zależy od ogolnej ilości zakupów Twojej grupy w danym
                  miesiącu (im wyższy obrót tym wyższy masz procent - wg odpowiednich tabel). I
                  tak np jeśli masz obrót grupy 100 000 zł i jesteś np na 15% a bezpośrednio
                  wprowadzona przez Ciebie osoba ma obrót swojej grupy np 50 000 zł i jest np na
                  10% to Ty z tego masz 15% - 10% = 5% od jego obrotu czyli 5% z 50 000 zł = 2500
                  zł prowizji. A jesli grupa tej osoby ma obrót np 95 000 zł i też jest na 15% to
                  Ty masz z tego 0% czyli nic. Więc dobrze jest mieć kilka grup żebyś zawsze był
                  na wyższym procencie od osób bezpośrednio przez Ciebie wprowadzonych. To jest
                  wzorzec planu który wykorzystuje najwięcej szczególnie długo już działających
                  firm (np Amway czy Oriflame)
                  Innym rodzajem planu marketingowego jest plan dający odpowiednie prowizje od
                  zakupów osób na danym poziomie. Np masz płacone powiedzmy 5% od zakupów osób
                  bezpośrednio przez Ciebie wprowadzonych (czyli z 1 poziomu), 5% od zakupów osób
                  które one wprowadziły (czyli z 2 poziomu), np 10% od następnego poziomu w dół
                  itp. W tym przypadku zawsze masz płacone za zakupy osób do któregoś poziomu -
                  np do 6 poziomu - wtedy za zakupy osób z 7 poziomu w dół do nieskończoności nie
                  masz nic. Czyli dla przykładu według powyższych procentów jesli osoby z 1
                  poziomu zrobiły zakupy za 3 000 zł Ty z tego masz 5% x 3000 = 150 zł, jesli z
                  drugiego zrobiły np na 10 000 zł masz z tego 5% x 10 000 = 500 zł, z trzeciego
                  np na 20 000 masz z tego 10% x 20 000 = 2 000 zł. I tak do pewnego określonego
                  poziomu w dół.
                  Istnieje tez wiele rodzajów innych planów ale te dwa które podałem są
                  najbardziej rozpowszechnione.
                  Jeśli uzyskasz w którymś miesiącu odpowiednio wysoki poziom obrotu swojej grupy
                  (wg warunków danej firmy) uzyskujesz jakiś "tytuł" (powiedzmy "kierownik
                  sprzedaży") i otrzymujesz dodatkową premię - np 4% od całego obrotu grupy. Te
                  dodatkowe premie otrzymujesz tak długo jak długo Twoja grupa osiąga obrót
                  powyżej odpowiednio określonego minimalnego pułapu.
                  Każda firma ma kilka "tytułów" do zdobycia zależnych od coraz to większych
                  obrotów Twojej grupy oraz od tytułów uzyskanych np przez osoby bezpośrednio
                  przez Ciebie wprowadzone i za każdy kolejny tytuł masz odpowiednio wyższe
                  premie - np za kolejny poziom wyższy od od np dwukrotnego minimalnego
                  pułapu "kierownika sprzedaży" uzyskujesz tytuł np Dyrektora sprzedaży i oprócz
                  w.w. 4% otrzymasz np dodatkowo 2% z całego obrotu Twojej grupy.
                  Twoim głównym zadaniem (a także osoby która Ciebie wprowadziła i osób powyżej)
                  jest POMOC (to jest bardzo ważne) osobom z Twojej grupy (szczególnie osobom
                  które Ty bezpośrednio wprowadziłeś) w osiąganiu jak najwyższego poziomu - wtedy
                  one uzyskują coraz wyższe dochody i Ty także - osoby które osiągnęły wysoki
                  poziom organizują w tym celu np spotkania szkoleniowe gdzie dzielą się swoją
                  wiedzą podpowiadając co robić a co nie. Plany marketingowe są tak sprytnie
                  opracowane że każdy niezależnie kiedy rozpocznie tą dzialalność może osiągnąć o
                  wiele większe dochody od osób które rozpoczęły tą działalność wcześniej.
                  Pieniądze na bonusy (prowizje) biorą się stąd, że firma z ceny każdego
                  sprzedanego produktu przeznacza odpowiedni procent na wypłaty dla
                  dystrybutorów.
                  Część firm za osiągniecie danego tytułu przez dystrybutorów także nagradza ich
                  wycieczkami w całosci pokrywając ich koszt.
                  Wynagrodzenia za dany miesiąc są obliczane i wypłacane przez firmę "matkę"
                  czyli tą która organizuje dany MLM.
                  W niektórych firmach jest wymagany jakiś minimalny zakup przez Ciebie abyś mógł
                  otzrymać wypłatę za zakupy Twojej grupy, w niektórych nie jest wymagany.
                  Rozpoczęcie działalności jest związane z wykupieniem tzw "startera" czyli
                  niezbędnych materiałów i jest to związane z jakimś stosunkowo niewielkim
                  kosztem najczęściej kilkuset zł. Firmy "matki" nie są zbyt "pazerne" na wysoki
                  koszt "tsratowy" gdyz wiąże się to też m. in. z tym czy chcą mieć dużo czy mało
                  dystrybutorów.
                  To by było (przynajmniej na razie) na tyle tytułem wyjaśnienia w dużym skrócie.
                  (można o MLMie pisać tomy:) Jakby były jakieś dodatkowe pytania chętnie
                  odpowiem. Dziękuję za uwagę:)
              • losiu4 Re: Co sądzicie o MLM? 24.09.04, 20:11
                widzisz, problem w tym, że _wszystkie_ twierdza, iż są porządne :) tylko
                dziwnym trafem co najmniej na 90% z nich ludzie narzekają

Pozdrawiam

Losiu
                • Gość: sorka Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.gdynia.mm.pl 24.09.04, 21:50
                  Narzekają zawsze lenie i nieroby.A zresztą zobacz sobie na tym forum jak ludzie
                  zabiegają o pracę,jak narzekają i płaczą,jak czekają tygodniami na telefon albo
                  znak od pana i władcy pracodawcy.Co Ty myślisz że,Jest tak słodko i nie trzeba
                  dorobić ,choćby na sprzedaży czegoś? komu to tak przeszkadza ,,zawistnym tępym
                  zakutym łbom ,które płaczą i błagają o jałmużmę a nie zarobią uczciwie.Może te
                  10 pozostałych procent z twojego wyliczenia właśnie utrzymuje rodzinę i
                  zarabia.I nie ustawia się w kolejce po zasiłe,nie pomyślałeś o tym? Ja
                  utrzymuję dzieci i z tego co zarobię ,płacę podatki i jestwem niezależna od
                  takiego forum na przykład i nie szukam byle jakiej pracy a wykształcenie mam
                  bardzo dobre i co?? będę czekać ??na godota chyba.
                  • losiu4 Re: Co sądzicie o MLM? 24.09.04, 22:47
                    nikomu nie przeszkadza :) natomiast nie każdemu pasuje. Szczególnie gdy
                    człowiek zdaje sobie sprawę z tego, ze musi oszukać bliźniego by samemu zarobić

Pozdrawiam

Losiu
                    • Gość: Gabi Re: Co sądzicie o MLM? IP: 80.51.192.* 27.10.04, 23:11
                      A fe!!! oszukiwać!! to może produkt do niczego!!!
        • Gość: Gabi Re: Co sądzicie o MLM? IP: 80.51.192.* 27.10.04, 23:08
          Wtopiło???? Dlaczego???? stracili chęć do pracy ,motywacje czy może poprostu
          rozsądek??? bo w mlm o to nir trudno-i wtedy się wtapia!!!!
      • Gość: dawid Re: Co sądzicie o MLM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 09:25
        losiu przy MLMie nie oszukujesz, mozesz przesadzic co zreszta niektorzy robia z
        obiecaniem osiagniecia wyniku osobie zaczynajacej.
        tu trzeba duzo wytrwalosci i samo zaparcia,byc moze jeden dorobi sie fortuny a
        drugi nic bo nie ma i nie umie w ten sposob sprzedawac.
        pozdrawiam
        • yvona73pol Re: Co sądzicie o MLM? 25.09.04, 16:24
          nie dlatego, ze nie umie, choc to bywa przyczyna...
          ale na przyklad w miescie o b wysokim bezrobociu (skrot myslowy) jak sprzedasz
          lepszej klasy kosmetyki, skoro osoby dookola oszczedzaja na czym moga,
          priorytet, wiadomo, dzieci i ich potrzeby, a sami sobie od wielkiego dzwonu
          zaszaleja i raz na pol roku krem kupia w hurtowni za 2,50 pln....
          po prostu rynek....
          • vitalia Re: Yvona 25.09.04, 18:27
            Myślisz trochę skrótowo..Przecież nie musisz akurat uderzać tam gdzie ludzie
            nie mają pieniędzy,a pozatym są też firmy ,gdzie naprawdę są bardzo tanie
            produkty nie tylko kosmetyki.Każdy jak chce to zarobi i nikt nie mówi że
            pieniądz spada jak kaszka manna z nieba.Nie można myśleć tylko
            negatywnie.Jeżeli dziewczyny ,które znam dorabiają w skali miesiąca tylko 300
            czy 400 zł na samej sprzedaży a nie są jakimiś supersprzedawczyniami to mają
            więcej jak zasiłku czy zapomogi i to dla nich jest jakieś rozwiązanie.
            • wdzielonagora Re: Yvona 26.09.04, 00:43
              Oczywiście. Zresztą jest jeszcze kilka spraw dotyczących tej kwestii. Przede
              wszystkim w MLMie sprzedaż jest sprawą marginalną. Wielu dystrybutorów nawet
              nie ma sprzedaży w ogóle, wystarczy jak sami są klientami własnego biznesu.
              Całą sprawa polega na budowaniu sieci dystrybutorów. Ponadto możesz działać na
              terenie całej Polski a także już w większości MLmów na terenie wielu krajów
              świata - tu bardzo pomocnym narzędziem jest internet.
              Co do miast o wysokim bezrobociu - czy w tych miastach nie istnieją sklepy z
              drogimi np kosmetykami? Na pewno istnieją i na pewno skoro istnieją mają jakąś
              tam sprzedaż. Więc trzeba sie kierować przede wszystkim do ludzi z jako takimi
              zarobkami. Wiem że np w wielu zakładach pracy pracują osoby które są
              dystrybutorami np Avonu czy Oriflame i mają zamówienia od współpracowniczek
              (szczególnie w Avonie nie bedącym MLMem). Poza tym jakby tak każdy jak Yvona
              myślał to w takich miastach nie istniałyby sklepy w ogóle.
              • yvona73pol Re: Yvona 26.09.04, 04:05
                wcale tak nie mysle, po prostu podalam przyklad,
                poza tym sa tez ludzie, ktorzy nie sa stworzeni do sprzedazy, albo bo prostu
                maja za duzo na glowie, bo to dzialalo; piszac poprzedni post myslalam o
                osobie, ktora jest zabiegana, MLM to marginalna jej dzialalnosc (zabieganie
                wybitnie wspomaga fakt, ze maz mial udar i jest inwalida - niewiele moze
                zrobic);
                ale nie jest tak, ze nic z tego nie ma, po prostu kokosy to nie sa, choc nie
                powiem, budzet wspomaga...
                • Gość: agnieszka Re: Yvona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:22
                  Prosba o osoby zajmujące się marketingiem sieciowym prosba o info na temat
                  współpracy, agnieszeeek@gazeta.pl
                  • wdzielonagora do agnieszki 28.09.04, 17:01
                    Gość portalu: agnieszka napisał(a):

> Prosba o osoby zajmujące się marketingiem sieciowym prosba o info na temat
                    > współpracy, agnieszeeek@gazeta.pl

Możesz jaśniej określić o co Ci chodzi? Czy Ty masz jakąś propozycję? Czy
                    szukasz czegoś czym chciałabyś sie zająć?
                    • agnieszeeek Re: do agnieszki 29.09.04, 10:29
                      szukam czegoś, gdzie mogłabym zarabiać większe niż na etacie :) pieniądze.
                      • Gość: Magda Re: do agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 00:48
                        czesc , napisalam do ciebie maila ale nie odpisalas, mam taka propozycje
                        czy dalej jestes zainteresowana?
                        • wdzielonagora Re: do agnieszki 03.10.04, 22:07
                          Też napisałem i cisza. To pewnie zwykła podpucha :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka