Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy sprzed 5 lat

31.07.16, 13:45
    Dzień dobry,

Po ukończeniu szkoły średniej pracowałem przez 3 miesiące na umowie o pracę, z czego ostatni miesiąc byłem na L4. Następnie rozpocząłem studia dzienne pięcioletnie. Podczas studiów pracowałem tylko na umowach zlecenie (płatne praktyki). Niebawem mam podjąć pracę w której mam otrzymać umowę o pracę, czy mam obowiązek pokazać świadectwo pracy (sprzed 5 lat) nowemu pracodawcy? Nie ukrywam, że nie zależy mi na chwaleniu się tamtym świadectwem pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Świadectwo pracy sprzed 5 lat 01.08.16, 14:05
        Zgodnie z Kodeksem Pracy, pracodawca ma prawo żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie podania między innymi informacji o dotychczasowym przebiegu zatrudnienia. Ma również prawo w tym zakresie żądać od pracownika, aby udokumentował ten przebieg zatrudnienia - a w przypadku byłych umów o pracę takim dokumentem najpowszechniej stosowanym jest właśnie świadectwo pracy. Nie ma przy tym znaczenia, czy od zakończenia poprzedniego zatrudnienia upłynęły 2 lata, 5 lat czy 10 lat. Oczywiście można się nie przyznać do tego zatrudnienia sprzed 5 lat, jeśli jest to pracownikowi nie na rękę, ale może to z kolei wpływać na ustalenie przysługujących pracownikowi uprawnień zależnych od stażu pracy, np. na wymiar urlopu wypoczynkowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka