Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dyskryminacja płacowa

31.03.17, 21:11
    Witam pracuje w mojej firmie od 5 lat dostałem stawkę 2300 brutto ok jak na tamte czasy w ciągu roku firma przyjęła na to samo stanowisko 3 osoby i dostają one od razu 3000 brutto. Dodam że robimy to samo,a nawet ja robię więcej jako doświadczony pracownik. Szef twierdzi,że nie ma dyskryminacji płacowej bo są widełki i ja i ten nowy pracownik mieści się w tych widełkach czy ma rację??? Czy mogę starać się u "góry" o dostosowanie moich zarobków do nowych pracowników, bo szef twierdzi,że nie:(
    Obserwuj wątek
      • truten.zenobi Re: dyskryminacja płacowa 01.04.17, 16:24
        jak masz złego szefa to go zmień.
      • truten.zenobi Re: dyskryminacja płacowa 01.04.17, 16:25
        jak masz złego szefa to go zmień.
      • leda16 Re: dyskryminacja płacowa 27.06.17, 17:45
        Uważam, że jest to dyskryminacja. Za taką samą pracę na identycznym stanowisku należy się identyczne wynagrodzenie Możesz dodatkowo zasięgnąć porady w terenowej jednostce Państwowej Inspekcji Pracy. Możesz też wnieść skargę do PIP ale wówczas, gdy będziesz miał już nagraną nową pracę :)
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: dyskryminacja płacowa 28.06.17, 19:16
        Dzień dobry, z tego co Pan pisze, to jak najbardziej może Pan żądać podwyższenia Pana wynagrodzenia do poziomu wynagrodzenia Pana kolegów/ koleżanek wykonujących jednakową pracę. Może Pan również domagać się odszkodowania z tytułu naruszenia przez pracodawcę zasady równego traktowania - Kodeks pracy przewiduje taką możliwość.
        • agulha Re: dyskryminacja płacowa 03.07.17, 01:54
          Czy rzeczywiście obowiązuje zasada "jednakowa praca-jednakowa płaca", w sensie formalnego stanowiska? Zasada równego traktowania - jak mi się wydaje - odnosiłaby się do sytuacji, że dwie osoby pracują na tym samym stanowisku, tak samo dobrze i z podobnym doświadczeniem, ale jedna z nich zarabia mniej, bo np. jest kobietą, ma małe dziecko, jest świadkiem Jehowy, ma ponad 50 lat, jest Mulatem, jest gejem - czyli dyskryminacja z powodu płci, stanu rodzinnego, religii, wieku, rasy, orientacji seksualnej.
          Jeżeli są dwie asystentki: jedna z entuzjazmem podejmuje zadania specjalisty i dobrze się z nich wywiązuje, pracuje sprawnie, szybko, skutecznie i z uśmiechem, a druga baczy pilnie, żeby nie zrobić nic, co mogłoby wykraczać poza jej standardowe obowiązki, po otrzymaniu polecenia służbowego przewraca oczami i boleśnie wzdycha, stara się tak spaprać robotę, żeby na drugi raz jej nie poproszono, i ogólnie pracuje wolniej i gorzej - to faktycznie muszą zarobić tyle samo, co do grosza?
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: dyskryminacja płacowa 27.09.17, 14:51
            Tak, jest właśnie tak, że zasada jednakowa płaca za jednakową pracę obowiązuje (art. 18 z indeksem 3c Kodeksu pracy) i nie chodzi tu o to, by nie dyskryminować danej osoby co do wysokości wynagrodzenia ze względu np. na stan rodzinny czy wyznanie - to zupełnie inna kwestia. Nie ma również znaczenia, że druga asystentka przewraca oczami i boleśnie wzdycha przy wykonywaniu swojej pracy - należy jej się takie samo wynagrodzenie za wykonanie takiej samej pracy jak asystentce, która z uśmiechem wykonuje te same obowiązki. Co najwyżej można rozważać i szukać jakiejś drogi do zwolnienia asystentki, która z bolesną miną wykonuje swoje obowiązki. Ale to już inna sprawa.
            • pandaber Re: dyskryminacja płacowa 27.09.17, 19:21
              katarzyna_ksiezniak.kosmala napisała:

Nie ma również znaczenia, że druga asyst
              > entka przewraca oczami i boleśnie wzdycha przy wykonywaniu swojej pracy - należ
              > y jej się takie samo wynagrodzenie za wykonanie takiej samej pracy jak asystent
              > ce, która z uśmiechem wykonuje te same obowiązki.

Tylko problem w tym że ta co przewraca oczami ma duży biust, długie nogi i pracuje po godzinach pod stołem i to jej się należy więcej. Tak to niestety działa.
      • ferdynand_007 Re: dyskryminacja płacowa 04.12.17, 21:31
        To mi przypomina sytuację pracowników w winnicy. Tylko, że w tamtym przypadku nie było różnicy płacowej, była różnica czasowa. jedni pracowali cały dzień a inni tylko parę godzin. A wypłaty dostali takie same. Ciąg dalszy zacytuję:

<12 „Jak to? Ci ostatni pracowali tylko godzinę, a dałeś im tyle samo co nam, którzy przez cały dzień ciężko pracowaliśmy w upale!”. 13 „Przyjacielu, przecież cię nie skrzywdziłem”—zwrócił się do jednego z nich właściciel. „Czy nie umówiliśmy się na dniówkę? 14 Weź swoje pieniądze i wracaj do domu! Chcę temu ostatniemu pracownikowi dać tyle samo, co tobie. 15 Czy nie mam prawa wydawać swoich pieniędzy tak, jak chcę? Nie podoba ci się, że jestem dobry?”.>
      • skorpions3 Re: dyskryminacja płacowa 03.02.24, 10:23
        Dzień dobry
        Temat ,,dyskryminacja płacowa'',sformułowanie;,, ze względu na pochodzenie etniczne'', potrzebna dokładna wykładnia dla tego sformułowania.
        Zarys sytuacji: Duża sieć handlowa ,ponad 100 sklepów w Polsce, średnio ok 100 pracowników na sklep(dokładnie chodzi o stanowisko doradcy klienta), nie franczyzna -wszyscy pracownicy mają podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony z jedną i tą samą firmą z jedną siedzibą główną i jednakowym dla wszystkich systemem płacowym(dotyczy doradców-nie administracji i menagementu- inny wątek i forma zatrudnienia), jednolita forma prawna przedsiębiorstwa.
        Dyskryminacja płacowa polega na tym ze w każdym z tych sklepów doradcy mają na tym samym stanowisku ,z tym samym stażem, doświadczeniem i zakresem obowiązków różne wynagrodzenia-w dwóch sklepach w odległości zaledwie 40 km ta różnica sięga 1000 zł brutto na tym samym stanowisku.W tej sytuacji nowy, bez jakiegokolwiek doświadczenia pracownik otrzymuje na start w sklepie A np 5300 brutto i jest to tyle samo,ile zarabia w sklepie B pracownik z najwyższym stopniem wtajemniczenia-Expert i stażem w tej samej firmie 10 lat! . Nieformalnie chodzi tu o strefy ekonomiczne kraju -duże miasto/małe miasto ale wciąż ten sam pracodawca.
        Pytanie brzmi czy mamy tu do czynienia z dyskryminacją etniczną biorąc pod uwagę czysto podręcznikowe rozumienie słowa,,etniczne czyli lokalne''.
        Czy bycie mieszkańcem tego nie innego miasta jest według prawa pracy etniczne czy dotyczy większego obszaru kulturowego? :)
        W innych krajach nawet mieszkańcy maleńkich osad miewają odrębne prawnie pochodzenie etniczne.
        Podsumowując-czy można wystąpić do pracodawcy o wyrównanie wynagrodzenia ze względu na dyskryminacją płacową na tle etnicznym?
        Dziękuję za odpowiedzi,Pozdrawiam s3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka