agnieszka0033 25.06.18, 22:20 Witam czy osoba która jest na l4 z powodu kontuzji ponad miesiąc ma prawo po zakaczeniu leczenia przejść odrazu na planowany wypoczynkowy urlop? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulha Re: L4 a urlop 26.06.18, 01:20 Ciekawa sprawa. Jeżeli zwolnienie chorobowe trwa ponad 30 dni, to pracownik musi przejść kontrolne badania lekarskie. Z punktu widzenia pracodawcy (nie jestem nim), wolałabym chyba wiedzieć, czy pracownik na pewno jest teraz zdolny do pracy i wykorzystuje urlop wypoczynkowy, czy się potem okaże, że to jednak zwolnienie było. Inaczej także nalicza się przecież wtedy wynagrodzenie lub zasiłek chorobowy. Druga rzecz, to co to znaczy "planowany urlop wypoczynkowy"? Podpisany, czy wpisany w plan urlopów? W pierwszym przypadku, o ile nie został wyraźnie cofnięty przez przełożonego (a to można zrobić tylko w szczególnych przypadkach i trzeba oddać pracownikowi koszty) - pracownik ma do niego prawo (tylko trzeba wyjaśnić sprawę tego badania lekarskiego). W drugim - moim zdaniem, rzecz jest uznaniowa. Szef zechce, to puści na urlop, ale jeżeli na przykład plany urlopowe innych osób zostały pokrzyżowane Twoją chorobą, to moim zdaniem - nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka0033 Re: L4 a urlop 26.06.18, 23:18 Moja była kadrowa stwierdziła że mogę z automatu iść na urlop. Przed powrotem do pracy koniecznie badania. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczek_44 Re: L4 a urlop 29.06.18, 11:38 agulha napisała: > Jeżeli zwolnienie chorobowe trwa ponad 30 dni, to pracownik musi > przejść kontrolne badania lekarskie. Ale musi je przejść bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy. Zatem wg mnie może bezpośrednio po zwolnieniu iść na urlop (bezpośrednio = następnego dnia roboczego), a na badania - pierwszego dnia po urlopie i dopiero potem dopuszczenie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś