Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    04.08.20, 15:16
    Witam. Zatrudniłam się jako pracownik stoiska sezonowego nad morzem. Czy według kodeksu pracy legalnym jest, abym pracowała 7 dni w tygodniu po 10 godzin przez całe dwa miesiące. Dodam, że to umowa zlecenie. Pracodawca twierdzi, iż nie może dać
    mi wolnego dłuższego niż jeden dzień, bo to niezgodne z KP. Dodatkowo jestem uczennicą i moja stawka godzinowa wynosi 10zł na godzinę. Co w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Praca 05.08.20, 06:22
        nataliapriv napisała:

> Witam. Zatrudniłam się jako pracownik stoiska sezonowego nad morzem. Czy według
        > kodeksu pracy legalnym jest, abym pracowała 7 dni w tygodniu po 10 godzin prze
        > z całe dwa miesiące. Dodam, że to umowa zlecenie. Pracodawca twierdzi, iż nie m
        > oże dać
        > mi wolnego dłuższego niż jeden dzień, bo to niezgodne z KP. Dodatkowo jestem uc
        > zennicą i moja stawka godzinowa wynosi 10zł na godzinę. Co w takiej sytuacji?

Skoro jest to umowa zlecenie, to Kodeks Pracy nie ma tu zastosowania. Kodeks Pracy reguluje sprawy umów o pracę a nie umów zlecenia czy umów o dzieło.

Tak więc możesz pracować tyle na ile się zgodziłaś i zarabiać tyle, na ile się zgodziłaś a zleceniodawca może dać Ci tyle urlopu, na ile się umówicie.

Co w takiej sytuacji? Negocjuj inne warunki - wyższą stawkę, 5 dni pracy w tygodniu itp. Albo niech zleceniodawca szuka sobie innego niewolnika. Podobno nad morzem brakuje wszędzie pracowników i mogą oni przebierać w ofertach. Nie daj się robić w... Wiesz w co.

S.
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Praca 26.10.20, 17:59
        Dzień dobry, do umowy zlecenia nie stosuje się przepisów Kodeksu pracy. Strony umowy zlecenia dowolnie kształtują zatem treść tej umowy, można się umówić zatem także na 7 dni pracy w tygodniu po 10 godzin, jakkolwiek wygląda to nieciekawie. Pracodawca wprowadził Panią w błąd co do rzekomej niemożności dania Pani wolnego dłużej niż jeden dzień z powodu brzmienia Kodeksu pracy - a właściwie oszukał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka