Gość: alenna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:48 Jak jeszcze raz usłysze CHCEM z ust mojej tzw. szefowej to padnę. Jak wykształcony człowiek może nie wiedzieć jak się mówi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
login_niedostepny Re: Chcem... 15.12.04, 01:13 a ja padne jak jeszcze raz uslysze ze zrobilam cos czego nie zrobilam, albo nie zrobilam czegos co zrobilam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Chcem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:32 Myślę,żę są ważniejsze kwestie; jak wynagrodzenie i warunki pracy w sensie fizycznym, a nie emocjonalnym Moja Szefowa mówi-" Wziąść" i nie robie z rego p [roblemu, a sam skończyłem 2 fakultety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexis Re: Chcem... IP: *.softpro2.pl 23.07.05, 19:22 Alenna ja Cię rozumiem, mnie też tej mojej "chcem" i "nie mogem" wyprowadza z równowagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lejla Re: Chcem... IP: *.aster.pl 24.07.05, 17:30 CHCEM, ROZUMIĘ, WYŁONCZAĆ, WZIĄŚĆ i klasyka już - POSZŁEM... Standard. A wydawać by się mogło, że przeciętny maturzysta powinien umieć wyrażać się poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koni70 Re: Chcem... 25.07.05, 12:25 Gość portalu: Lejla napisał(a): Boże jak dobrze że przynajmniej wysławiam sie poprawnie...i w takim otoczeniu pracuję..."centusiów" albo ładniej Krakusów... > CHCEM, ROZUMIĘ, WYŁONCZAĆ, WZIĄŚĆ i klasyka już - POSZŁEM... > Standard. A wydawać by się mogło, że przeciętny maturzysta powinien umieć > wyrażać się poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.special Re: Chcem... 30.07.05, 23:18 Czy "wyłączać" wymawia się inaczej, niż gdyby pisało się "wyłonczać"? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep Re: Chcem... 15.08.05, 18:32 Tez to chcialem napisac. Na pewno nie wymawia sie nosowo!! Odpowiedz Link Zgłoś
mizzi1 Re: Chcem... 03.08.05, 11:32 Ostatnio byłam na szkoleniu, którego prowadząca nie dość, że mówiła rozumiĘ, to jeszcze tak to napisała na slajdach:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Chcem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:26 Język jest żywy i ciągle ewoluuje. Pojawiają się innowacje językowe, a jeśli jesteście tacy wykształceni to wiecie, że uzans językowy (czyli zwyczaj), często staje się normą językową (czyli zasadą) i odwrotnie. A tak swoją drogą jakoś nie wierzę, że nigdy nie popełniacie żadnych błędów językowych. Nawet najbardziej wykształceni ludzie na świecie powiedzą sobie czasem "se". trochę luzu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chcem... IP: *.igik.edu.pl 31.07.05, 11:41 ktory z tych: "CHCEM, ROZUMIĘ, WYŁONCZAĆ, WZIĄŚĆ i klasyka już - POSZŁEM" jest wedlug Ciebie norma jezykowa? Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.special Re: Chcem... 31.07.05, 18:06 A ja dalej nie wiem, co Wam nie pasuje w wymowie /wyłonczać/ czasownika "wyłączać". Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep Re: Chcem... 15.08.05, 18:34 'wyłonczać' jest akurat POPRAWNA forma. 'wyłączać' (z ą nosowym nie jest uwazane za poprawne). Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiassss Re: Chcem... 28.07.05, 09:51 mój szef też jest nielepszy: inwidualnie, jesteśmy już w juni Odpowiedz Link Zgłoś
anima Re: Chcem... 31.07.05, 18:07 moja szefowa mowila i pisala: rozumie (l.pojedyncza, 1 os.) Rozumie, ze ten raport juz masz? Rozumie, ze ta reklama jest juz wyslana? itd. Odpowiedz Link Zgłoś
koni70 Re: Chcem... 02.08.05, 10:07 anima napisała: > moja szefowa mowila i pisala: rozumie (l.pojedyncza, 1 os.) > Rozumie, ze ten raport juz masz? > Rozumie, ze ta reklama jest juz wyslana? > itd. No a szefowa to pewnie z domu Dyzma... Odpowiedz Link Zgłoś
emtyl Re: Chcem... 02.08.05, 16:41 A mój DYR. Handlowy gdziekolwiek się śpieszy to zawsze zdanża. Ma dobry samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaabbbb Re: Chcem... IP: *.umk / *.um.krakow.pl 09.08.05, 09:05 buahahahahaha "zdanża" - dobre Ja też dostaje szału od wyżej wymienionych słów będących w użyciu przez przełożonych, a do tego ( to już pracownicy ) : mogę SIĘ POŻYCZYĆ korektora od Ciebie?Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgh Re: Chcem... IP: *.its.it 09.08.05, 12:33 a właśnie, z tym się.. dużo ludzi mam w pracy ludzi ze Śląska i Zagłębia (nie wiem, czy to ma jakiś związek..) i oni mówią "spojrzał się" bardzo mnie to zastanawia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep Re: Chcem... 15.08.05, 18:40 Nie jestem ze Slaska ani a Zaglebia (ani nikt z rodziny) ale nie widze w tym nic zlego. Jest w slowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Chcem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:11 Ale jak usłyszysz "Chcem... dadź ci potwyszke" to nie zaprotestujesz? :)) Odpowiedz Link Zgłoś