Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co jest dla Was ważniejsze?

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.01.05, 18:06
    Co jest dla Was ważniejsze, czy to dla jakiej firmy pracujecie (dosłownie
    przez jaką jestescie zatrudnieni) czy jakie macie zarobki?
    Pytam z ciekawosci kiedy zaczyna sie liczyc prestiz firmy i czy jednak nie
    wazniejsze jest jak wiecej wplywa do porfela. Nie chodzi mi o skrajne zawody
    ale to samo stanowisko tylko w innej firmy (jedna mala druga koncern) i
    zarobki (w malej duze a w duzej firmie male relatywnie).
    Obserwuj wątek
      • Gość: darek Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.chello.pl 06.01.05, 20:03
        Wybieram lepsza kase.
        • Gość: Piotrek Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: 195.85.209.* 06.01.05, 21:08
          Liczy się też atmosfera, to czy jesteś tak traktowany jak ktoś czy
          jak nikt, czy jest duża rotacja. W małej firmie nieraz możesz czuć
          że współtworzysz ją .
          • Gość: Gosia Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.01.05, 22:07
            To prawda, ze atmosfera sie liczy. Ale jesli teoretycznie te 2 osoby pracuja
            nawet razem ale zatrudnione sa na wymienionych przez mnie warunkach (inna
            firma - mniejsza i lepsze zarobki, wieksza i prestizowa - gorsze) to czy jednak
            ma dla kogos znaczenie PAPIER tzn. zastanawiam sie jakie to ma znaczenie
            wpisanie do CV firmy znanej i tej nie. Mam wrazenie ze teraz czesto sie liczy
            papier i wpisane stanowisko (najlepiej w duzej znanej firmie) a nie co sie
            robilo bo to trudno zweryfikowac.
            • Gość: Magda Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 12.01.05, 18:58
              Oczywiście zgadzam się z Darkiem przede wszystkim. Ale skoro zawęziłaś kryteria
              to liczą się zarobki. Bardzo długo pracowałam w firmie, której prestiż między
              innymi ja wypracowałam. Niestety za sławą podązyła kasa. Moi szefowie bardzo
              brzydko się ze mną rozstali zatrudniając na moje miejse swoją kuzynkę.
              Zatrudniła mnie kolejna "prestiżowa" firma, widząc gdzie poprzednio pracowałam.
              Niestety trafiłam na takie same układy, więc sama zrezygnowałam. Teraz pracuję
              w młodziutkiej firmie bez renomy na podobnych warunkach ale w wyśmienitej
              atmosferze. Jeżeli moim obecnym szefom uderzy sława do głowy to chyba też sama
              zrezygnuję.
      • losiu4 Re: Co jest dla Was ważniejsze? 06.01.05, 21:08
        zależy od współczynników :) bo zazwyczaj stosuję tzw. średnią ważona (wagi wg
        mojego uznania)

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: szopen Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: 206.73.209.* 07.01.05, 13:24
          Wazne sa obie rzeczy.
          Ktora aktualnie wazniejsza zalezy od okolicznosci.

Przykaldowo:
          - z duzej firmy do malej latwiej sie przeniesc niz w druga strone
          - po stazu pracy w duzej, znanej firmie to CV jenak lepiej wyglada
          - w duzych firmach mozna zobaczyc zupelnie inny punk widzenia na swiat wynika
          to ze skali jak i z tego ze duze firmy sa zwykle notowane na gieldzie
          - granice mozliwosci szersze

- w malej firmie na takim samym stanowisku zwykle (nie zawsze) mozna wiecej
          zarobic, jakos musza ludzi przyciagnac
          - w malej firmie rzadko sie zdarza ze "centrala" zanjdujaca sie o kilka tysiecy
          km dalej nagle zdecydowala sie zlikwidowac dzialnosc w naszym akurat miejscu
          pracy
          - w malej firmie mozna sie w zasadzie poznac ze wszystkimi

itd itp.....
          • Gość: szopen Zapomnialem dodac ze... IP: 206.73.209.* 07.01.05, 13:26
            Najlepiej chyba pracowac w duzej firmie za duze pieniadze.
      • Gość: realista Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:52
        Kombinacja następujących czynnikow:
        - rodzaj i "ciekawość" wykonywanej pracy
        - czas pracy i wynagrodzenie
        - atmosfera panująca w firmie czytaj uśmiech na codzień ( współpracowników, przełożonych )
        - elastyczność firmy do zainteresowań lub potrzeb pracownika ( możliwość realizacji ciekawych projektów zaproponowanych przez pracowników lub elastyczny czas pracy)
        - możliwość prawdziwie samodzielnego wykonywania pracy

Nie ma znaczenia
        - nazwa i "elitarność" firmy
      • gosialska Re: Co jest dla Was ważniejsze? 08.01.05, 21:28
        Wyciagam watek bo zalezy mi na Waszych opiniach. Chyba sama się pogubilam co
        jest wazniejsze, owszem pieniądze są ważne ale praca w znanej firmie czesto
        może przynieść korzysci pozniej.
        • Gość: znawca Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: 80.241.130.* 12.01.05, 17:38
          Zależy na jakim etapie życia jesteś. W mojej opinii pracę w dużej firmie można
          potraktować w kategorii inwestycji, bo to jednak lepiej wygląda w papierach i
          następni pracodawcy patrząjakoś lepiej na prestiżowe firmy. Ale i tutaj uwaga.
          Warto przed podjęciem pracy zrobić rekonesans w branży, bo duże firmy też mają
          swoją segmentację i trzeba uważać, żeby nie trafić do takiej, która ma
          stosunkowo mały udział w rynku, słabą opinię w swojej branży itd.

Z perspektywy czasu jednak stwierdzam, że duże firmy sa bardziej przewidywalne
          i stabilne chociażby z tego względu, że każda większa organizacja ma większą
          siłę inercji i siłą rzeczy łatwiej jest zauważyć pewne symptomy zmian itp,
          itd...
      • skreem Wątek jakby dla mnie założony... 12.01.05, 20:40
        Właśnie stoję przed takim wyborem... Pracuję w firmie mało znanej, za to mam
        bardzo dobre warunki (niezla kasa, telefon, komputer, opieka medyczna itp.),
        szczegolnie biorąc pod uwage fakt, że jeszcze studiuję. W grudniu odrzuciłem
        ofertę z baaaardzo znanej na całym świecie firmy, bo niby stanowisko dość
        prestiżowe ale kasa nie ta, a i atmosfera jakaś taka dziwna mi się wydawała...

Na razie nie żałuję ale dziś odebrałem telefon z kolejnej (również jest to
        duży, międzynarodowy koncern) i nie wiem czy w ogóle iść na rozmowę -
        spodziewam się, że dostanę kasę zbliżoną do tej którą mam teraz, czyli również
        niezłą, ale będę musiał zapier... od rana do nocy bo w tej branży full
        eksploatacja póki jestem młody i mam na to energię to norma. Czy warto tylko
        dla prestiżu...?

Bo ja powoli zaczynam dochodzić do takiego wniosku jak trener Janusz Wójcik,
        gdy z dnia na dzień zostawiał Legię i wyjeżdżał gdzieś do Emiratów. Na pytanie
        piłkarza Wojtka Kowalczyka: "Dlaczego?" opowiedział krótko: "Kasa misiu,
        kasa"... Bo przecież, mimo tych górnolotnych bzdur o "spełnianiu się" itp., w
        gruncie rzeczy pracujemy dla kasy. Dzięki niej możemy realizować swoje
        prawdziwe pasje. Prawda?
        • Gość: Luka Re: Wątek jakby dla mnie założony... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 23:47
          Z ciekawosci moglbys podac nazwy firm, o ktore chodzi?Bo mam pewne
          przypuszczenia...
          • skreem Re: Wątek jakby dla mnie założony... 13.01.05, 09:29
            > Z ciekawosci moglbys podac nazwy firm, o ktore chodzi?Bo mam pewne
            > przypuszczenia...

No raczej nie. :) Mogę powiedzieć tylko, że chodzi o konsulting.
        • Gość: Gregor Re: Wątek jakby dla mnie założony... IP: 213.17.168.* 13.01.05, 10:49
          Dobrze zrobiłeś, że nie zdecydowałeś się na zmianę pracy. W baaaardzo dużej
          firmie szybko Ciebie "ustawią" i to co uzyskałeś na tzw. wejściu będzie musiało
          wystarczyć na długo. Dodatkowo - takie drobiazgi jak studia stają się
          problemem; co zrobisz jeżeli dostaniesz zlecenie i będziesz musiał wyjechać na
          np. 3 tygodnie?
          Do pracy w dużej korporacji musisz być dobrze przygotowany, nie tylko
          merytorycznie, ale również psychicznie - znać swoje możliwości, być pewnym
          swoich umiejętności oraz kontaktów ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ), nie
          mieć na karku potężnych kredytów ( wtedy stajesz się niewolnikiem ) i nigdy nie
          rzucaj pracy. Satysfakcja trwa krótko. Zdecydowanie lepiej szukać roboty jeżeli
          aktualnie pracujesz.
          pozdrawiam

Gregor
      • Gość: Fan Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.plusgsm.pl 12.01.05, 21:29
        Tak naprawde musisz sama rozwazyc co ci sie bardziej oplaca. Pracuje w sporej
        firmie w sektorze uslug finansowych i co jakis czas otrzymuje propozycje pracy
        z bankow. Ostatnia byla bardzo atrakcyjna! Dobry bank, duzo lepsza kasa,
        komorka, samochod oraz opieka medyczna lecz mimo tych "atrakcji" zostalem w
        dotychczasowej firmie bo jest normalna atmosfera i wiem na czym stoje. Kiedys
        pracowalem w malej firmie i gdy przyszedl kryzys zostalem zwolniony. Zwolniono
        wtedy 60% zalogi. Duze firmy sa bardziej stabilne i gwarantuja rozwoj. Moim
        zdaniem lepiej jest pracowac w duzej firmie lecz tak naprawde w twoim przypadku
        sugerowalbym zainteresowanie sie i jedna i druga oraz podjecie perspektywicznej
        decyzji ktora zaprocentuje w przyszlosci.
        • Gość: ostrów Jest jeszcze jeden aspekt... IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 12.01.05, 22:18
          Witam, poza pieniedzmi i renomą firmy liczy się także atmosfera w firmie... 4
          lata pracowalem w malej firmie, 15 pracownikow, kazdy sie znal, pomagalismy
          sobie rozwiazywac problemy, wspolnie je przezwyciezalismy i to nie tylko te
          zawodowe. Przenioslem sie - dla pieniedzy - do duzego koncernu i, owszem siano
          2 czasami 3 x wieksze, ale atmosfera w pracy jest duzo gorsza... pracuje tam
          juz pol roku a praktycznie nie znam sie blizej z nikim, mało tego kazdy sukces
          w firmie jeden osoby powoduje zawisc - nieskrywana - innych. Ale takie chyba są
          uroki takich firm... pozdrawiam forumowiczow
          • Gość: Pallo Re: Jest jeszcze jeden aspekt... IP: *.bmj.net.pl / 193.25.186.* 13.01.05, 22:24
            Niestety mam podobne doswiadczenia. Pracowalem w sredniej firmie (w biurze 15
            osob) i dla kasy przenioslem sie do amerykanskiej korporacji! Wytrzymalem tam
            pol roku i sie zwolnilem. Atmosfera w biurze nie do wytrzymania a siedzialem w
            pracy 10-12 godzin, wiec mialo to duze dla mnie znaczenie. Bylem prawie 3
            miesiace bez pracy i dzis zaproponowano mi bardzo ciekawa prace w rozwojowej,
            sredniej wielkosci firmie!
      • Gość: SMG Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:05
        Trudno powiedziec zależy ile sie zarabia i jak dzialaja firmy. Prestiż możne
        mieć nawet mała firma. To zależy od nas czy zaczniemy go budować, czy bedziemy
        go podtrzymywać jeżeli mamy do czynienia z korporacją o dlugiej tradycji i
        remonie wśród klientów i konkurencji.
      • Gość: Ja Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:23
        Dla mnie ważniejszy jest prestiż firmy, ponieważ ostatnio doświadczyłam tego
        osobiście. Opłaciło się. Jestem w wyższej kadrze zarządzającej. Warto dobrze
        pracować i zbierać doświadczenie. Pieniądze są dobre na krótko i lekko się je
        wydaje a prestiż firmy pomaga w znalezieniu nowej pracy. I jeśli dodamy
        referencje z firmy,to może być ciekawie.
      • aqwert kasa, kasa, kasa 13.01.05, 11:42
        Kurde nie wiedziałem, że ze mnie taki materialista. Oczywiście przy niewielkiej
        różnicy zarobków lepiej iść do prestiżowej[cokolwiek by to nieznaczyło ;)] firmy.

Jaki koń jest każdy widzi.

• Gość: IRA Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: 194.125.220.* 13.01.05, 12:12
        Pamiętajcie jedno w życiu najważniejsze jest twoje zadowolenie z wykonywanej
        pracy. Liczy się wszystko pieniądze, atmosfera, inni pracownicy, prestiż firmy
        w której pracujesz, co sądzą inni o waszej pracy, czy jesteście szanowani przez
        pracodawcę. Pracuję w firmie którą budowałem od podstaw. Zainwestowałem w to
        swoją firmę którą budowałem 5 lat w Polsce. Wyjechałem z polski ponieważ firma
        jest za granicą sprowadziłem rodzinę, pozbyłem się całego wyposażenia w Polsce
        sprzedałem samocody. Zaufałem człowiekowi z którym pracowałem kilka lat w
        Polsce. Nie ptytałem się o nic tylko zrobiłem to. W tej chwili pracuje ponad
        4 lata bez żadnej podwyżki bez żadnej przszłości bez żadnych awansów w cieniu
        sukcesu firmy z roku na rok dalej i dalej. Wkład który włożyłem w zbudowaniu
        jej jeśli nie był duży to spory. Firma się rozwija z 8 do 100 osób w obecnej
        chwili, wszyscy z Polski. Po dwóch latach dostałem pomoc do mojaj pracy bo dla
        jednej osoby było juz za dużo.
        W przeciągu 4 lat firma systematycznie podnosi obroty 50% rocznie.
        Teraz zastanówcie się co jest ważne: pieniądze, duża czy mała firma, dobra
        atmosfera, dobra marka a może jedna rzecz POPROSTU UCZCIWOŚĆ LUDZKA
      • Gość: mała Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.pl 13.01.05, 12:35
        przede wszytkim kasa i atmosfera w pracy, a w małych firmach częso jest duzo
        lepsza atmosfera
      • Gość: Gosia Re: Co jest dla Was ważniejsze? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 14.01.05, 17:52
        Myśle o tym duzo bo wydaje mi sie, ze wiele osob ma z tym problem, tzn. wyborem
        pomiedzy znana firma a wiekszymi pieniedzmi.
        Roznie mozna to rozpatrywac, mysle, ze wieksze firmy oferuja wiecej, a jak dla
        mnie to wazniejszy jest prestiz firmy bo moze procentowac na przyszlosc. I
        zawsze mam wieksze mozliwosci rozwoju. To sie nazywa inwestycja w siebie. Ale
        to wszystko zalezy na jakim etapie jestesmy (ktos wczesniej slusznie
        powiedzial) bo i pieniadze sie licza i atmosfera w pracy rowniez. Pozdrawiam
        Wszystkich.
      • marioooo Re: Co jest dla Was ważniejsze? 15.01.05, 16:26
        mam pewna posade (przynajmniej na 5-8lat), niezla kase, pracuje w korporacji
        swiatowej, pracuje 8h (ale niestety niedlugo zaczną się zmiany) a potam mam
        wszystko w D... - ale to co tam robie jest hmm za malo ambitne. czasami
        zastanawiam się czy nie zmienić pracy na mniej płatną ale bardziej
        satysfakcjonującą i rozwijającą w mniejszej firmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka