roma28 22.05.02, 20:28 Wlasnie wrocilam do kraju z Niemiec po studiach na fililogii germanskiej. Chcialabym pracowac jako tlumacz przysiegly jezyka niemieckiego. Wiem, ze kiedys wystarczyl dyplom filologii... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat1 Re: Jak zostaje sie tlumaczem przysieglym? 23.05.02, 07:48 Odpowiem, bo też siękiedyś tym interesowałam. Żeby zostać przyjętym w poczet tłumaczy przysięgłych, trzeba : 1) mieć swój dorobek tłumacza (najlepiej zbierać wszystkie swoje tłumaczenia, żeby je potem okazać) 2) zostać zarekomendowanym przez innego tłumacza przysięgłego 3) poczekać, aż zwolni się miejsce ; tłumaczem przysięgłym jest się dożywotnio, ich liczba w danym okręgu (województwie, powiecie) jest ściśle określona, więc innymi słowy trzeba poczekać, aż jakiś inny tłumacz zejdzie z tego świata. To było dla mnie tak okrutne, że zrezygnowałam od razu. AgaT Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 do romy 03.06.02, 14:31 Ponieważ zwrócono mi uwagę, że napisałam nieprawdę , serdecznie przepraszam. Po prostu mnie też kiedyś widocznie ktoś wprowadził w błąd, zupełnie nie wiem dlaczego. Spróbuj dowiedzieć się o to jak zostać tłumaczem gdzie indziej. Przepraszam raz jeszcze agat1 Odpowiedz Link Zgłoś
roma28 Re: do agat1 05.06.02, 19:54 mimo wszystko dziekuje za odzew. z tego co sie dowiadywalam, w kazdym wojewodztwie inaczej rozwiazana jest ta kwestia, w niektorych trzeba zdac egzamin... Odpowiedz Link Zgłoś
ibereda Re: do agat1 23.08.02, 13:22 Muszę dodać, że aby zdać taki egzamin, można chodzić na 2-letni kurs do Instytutu Lingwistyki Stosowanej na UW w Warszawie. Moja koleżanka uczęszczała na taki kurs, licząc na otrzymanie tytułu tłumacza przysięgłego. W tym roku zdała egzamin, ale wtedy właśnie okazało się, że trzeba wykazać się 2-letnią pracą w kancelarii/firmie prawniczej. Jest to bariera prawie nie do pokonania. Powoduje też ona, że środowisko tłumaczy przysięgłych zaczyna się zacieśniać i pławić we własnym sosie, podobnie jak środowisko lekarskie czy właśnie prawnikcze. Pozdrawiam roma28 napisał(a): > mimo wszystko dziekuje za odzew. z tego co sie dowiadywalam, w kazdym > wojewodztwie inaczej rozwiazana jest ta kwestia, w niektorych trzeba zdac > egzamin... Odpowiedz Link Zgłoś