Gość: gautama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 00:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: druid ?!?! IP: *.cust23.qld.dsl.ozemail.com.au 28.01.05, 00:47 Cytat z tekstu: "Głośno jest o wykorzystywaniu pracowników w hipermarketach, a o młodzież nikt się nie upomina - mówi Tomasz Gdowski, zastępca Głównego Inspektora Pracy" A to nie wlasie poto jest GIP by sie upominac o takie osoby? Czekaja, ze kto przepraszam zacznie sie o nich upominac? Przeciez chyba w koncu za to biora kase. Jak widac dopiero gdy media roztrabia jakas afera zwiazana z naduzyciami w miejscach pacy, to do akcji wkracza PIP - chyba naogladali se za duzo amerykanskich filmow, gdy "kawaleria" wkracza zazwyczaj po tym jak ktos wczesniej zalatwil bandytow :-))) Mam wrazenie, ze na codzien goscie z PIP tylko biora lapowy i siedza cicho i dopiero jak ktos inny sie upomni o prawa wykozystywanych wtedy wkraczaja do akcji, zeby nie bylo ze sa totalnie bezuzyteczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryk Re: ?!?! IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 28.01.05, 01:13 To kolejny dowód na to, że cała III Rzeczypospolita jest chora. Coś co powstało w oparciu na kłamstwie i oszustwie nie może być zdrowe.Pora chyba znowu wystrzelić z Aurory.Pałac Zimowy się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ o tym wystrzale z Aurory IP: *.top.net.pl 28.01.05, 09:44 Z Aurory właśnie po to wystrzelono, aby do władzy dorwała się swołocz i rządziła metodami kłamstwa, oszustwa, złodziejstwa i korupcji. Dowodów nie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchachany Otóż to! A kto za Lenina będzie robił? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 28.01.05, 09:55 Toć kandydatów na pudy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon DYMAĆ FRAJERÓW JAK SIĘ DAJĄ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:57 skoro można zapłacić połowę to czemu nie?? trzeba ciąć koszta a skoro pracownicy się na to zgadzają to niewidzę problemu zawsze można odejść jeśli się uważa że się zasługuję na więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: DYMAĆ FRAJERÓW JAK SIĘ DAJĄ! IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 11:55 śmierdzący neoliberał bez sumienia. gdzie się tacy rodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ExIsT Re: ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 01:49 Komuszy system pracy - dzialania pozorowane - na zewnatrz ma wygladac, ze sa zapracowani, gdy tymczasem pani Basia przyniosla ciasto z okazji imienin. Ponad to jasnym sie coraz bardziej staje dlaczego nie maleje bezrobocie przy regularnym wzroscie PKB - wzrasta "wydajnosc". Zeby bylo sprawiedliwie - obnizyc pozaplacowe koszty pracy i karac dotkliwie za traktowanie pracownika jak niewolnika. pozdr Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs przerazajace jest co innego IP: 195.215.5.* 28.01.05, 09:38 przerazajace jest to, ze ludzie daja soba pomiatac jak smieciem bez slowa. Czy nikt juz w tym kraju nie zna swoich praw i nie potrafi sie o nie upomniec ? Kto wychowal tych ludzi na niewolnikow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Re: przerazajace jest co innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:57 Ha, ha, ha, bo padnę. Ja jestem bezrobotny i niedługo będę chodził po zakładach i prosił, żeby ktoś raczył ze mnie zrobić niewolnika. Ludzie nie mają oszczędności, pieniądze są jak tlen, a kurki od butli z tym tlenem trzymają właściciele firm. Trochę przykręcą, albo co gorsze zamkną i już po człowieku. Jakiego wychowania tu jeszcze trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: przerazajace jest co innego IP: *.ericsson.net 28.01.05, 11:50 Coz to za dziwna i tajemnicza grupa ludzi Ci wlasciciele firm. Dzialajac w spisku trzymaja kurki regulujace doplyw pieniedzy i nie daja ludziom zyc po to by samemu sie bogacic. Dzis wlascicielem firmy moze byc kazdy i nie mowcie mi ze jestescie zalezni od jakiejs innej grupy dyrektorow i wlascicieli. Nie jest to jakas elitarna i hermetyczna grupa trzymajaca wszystko w swoim reku. Kazdy moze byc wlascicielem firmy i regulowac sobie doplyw pieniedzy. Tego wlasnie musimy sie nauczyc zamiast byc niewolnikami. Kazdy kto nie jest w stanie wziac na siebie ryzyka i ciezaru prowadzenia firmy jest zdany na laske innych, to chyba normalne. To samo sie odnosi do narzekan, ze nie ma na kogo glosowac i ze jestesmy zdani ciagle na ta sama bande zlodziei, tylko pod roznymi nazwami. Musimy sie nauczyc brac sprawy w swoje rece. To wlasnie ma nas odroznic od niewolnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruczek Re: IP: 138.227.189.* 28.01.05, 12:17 Masz racje. Problem w tym, ze sa tez ludzie nie majacy predyspozycji do prowadzenia firmy, a zyc przeciez musza i powinni miec mozliwosc godziwego zycia mimo wszystko. Nie ma takiego kraju na swiecia gdzie wszyscy sobie radza z zyciem na wlasny rachunek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jej To,nie prawda,że możesz tak od założyć sobie firme IP: *.pl 28.01.05, 12:31 Na to trzeba pieniędzy , prostego prawa , i łatwej roboty papierkowej przy zakładaniu takiej firmy . Np. jeżeli ktos zarabia 600 zł , to będzie miał trudniej niż koleś(Europejczyk) ,który zarabia np. 2000 Euro . Już nie wspomne o różnicach w wykształceniu . Rynki sie otwierają , bedzie tak ,jak teraz widać , motłoch wali dzwiami i oknami na panstwowe ---> np. energetyka ,urzędy wszelkie są oblegane , bo tam najłatwiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: To,nie prawda,że możesz tak od założyć sobie IP: *.top.net.pl 28.01.05, 17:49 Poza tym, jak założysz firmę, to na 90 % zostaniesz przestępcą podatkowym. Nawet o tym nie wiedząc i nic z tego nie mając. Poczytaj Ordynację Podatkową i Kodeks Karny Skarbowy. Podatnik, zwłaszcza prywatny przedsiębiorca, ma takie prawa, jak aresztant w NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Re: przerazajace jest co innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:57 To co piszesz mkopek, to liberalne teorie. A rzeczywistość? Byłem właścicielem firmy (1 osobowej)i do dziś czekam na pieniądze za ostatnie miesiące pracy. A ZUS i podatki na bieżąco oczywiście musiałem opłacać. Czyli pracując nie otrzymywałem pieniędzy, tylko je wydawałem. Kuriozum? W Polsce prawie norma. A poza tym jezeli możliwość zarabiania i co za tym idzie przeżycia będzie zarezerwowana tylko dla osób pracujących na własny rachunek, no to tylko nowy Oświęcim budować i uchwalać ustawę o możliwości eutanazji z przyczyn społecznych. Bo czytałem kiedyś, że takich ludzi jest około 10 - 15 proc. w przeciętnym społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: ?!?! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.05, 21:35 Gość portalu: druid napisał(a): > Cytat z tekstu: "Głośno jest o wykorzystywaniu pracowników w hipermarketach, a > o młodzież nikt się nie upomina - mówi Tomasz Gdowski, zastępca Głównego > Inspektora Pracy" > > A to nie wlasie poto jest GIP by sie upominac o takie osoby? > > Czekaja, ze kto przepraszam zacznie sie o nich upominac? Przeciez chyba w koncu > > za to biora kase. > > Jak widac dopiero gdy media roztrabia jakas afera zwiazana z naduzyciami w > miejscach pacy, to do akcji wkracza PIP - chyba naogladali se za duzo > amerykanskich filmow, gdy "kawaleria" wkracza zazwyczaj po tym jak ktos > wczesniej zalatwil bandytow :-))) > > Mam wrazenie, ze na codzien goscie z PIP tylko biora lapowy i siedza cicho i > dopiero jak ktos inny sie upomni o prawa wykozystywanych wtedy wkraczaja do > akcji, zeby nie bylo ze sa totalnie bezuzyteczni. Świeta racja . Dopiero jak pokrzywdzone kobiety zaczęły oddawać sprawy do sądów Inspekcja Pracy trochę przypomniała sobie o swoich obowiązkach . Wcześniej pieprzyli że nie moga udowodnić albo kary są za małe . Nie słyszałem zeby któryś inspektor oddał sprawe do sądu za uporczywe nieprzestrzeganie prawa pracy . Banda skorumpowanych łobuzów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truten TOMASZ GADOWSKI TO GNIDA !!!!! IP: 69.110.228.* 28.01.05, 04:56 BIERZE SCIERWO PIENIADZE I PYTA KTO SIE UJMIE ZA MLODZIEZ A CO TY ROBISZ W INSPEKCII PRACY GNIDO!!! NA ZBITY PYSK CIE WY....DOLIC I BEDZIE TAKI CO SIE ZA MLODZIEZA UJMIE DLACZEGO TYLE SCIERWA W TYM KRAJU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.gdynia.mm.pl 28.01.05, 06:17 - Wyniki są przerażające, młodzi to tania siła robocza wykorzystywana w brutalny sposób - mówi Roman Giedrojć, szef słupskiej PIP. - O ich nauce nie ma mowy, za symboliczne pieniądze wykonują najcięższe prace. Nieprawidłowości są praktycznie we wszystkich małych prywatnych firmach. ******************************* ** Również w wielkich prywatnych sieciach. A największą nieprawidłowością jest podejście do problemu takich pacanów jak Giedrojć. Dlaczego wszystko wyłazi na wierzch dopiero po wejściu do UE? Wcześniej nic się nie działo? Czy też inspektorzy PIP brali łapóweczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajcieżyć Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 07:48 To jest przygnębiające, Inspektor natychmiast powinien rzucić wszystko i wziąć sie za robote. Na takim stanowisku nie powinien pracować ktoś kto nie ma pojęcia o misji tej służby. Mobbing jest uprawiany wszędzie a inspekcja pisze sprawozdania i wyłącznie generuje koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ve Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.chello.pl 28.01.05, 08:34 No tak a Inspekcja Pracy śpi albo bierze w łape i kółko jest zamkniete. A może przydało by się pare spraw rozwiązać siłowo? Bez prokuratury inspekcji itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Karac wszystkich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 08:34 ale nie 2.5 tys zl... to chyba zart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miru Re: Karac wszystkich... IP: *.zachod.pl 28.01.05, 09:02 Tak-jemu dadza 2.5 tys kary, ...pewnie tyle samo co a nastolatkowi za posiadanie na kompie pirackiego Windowsa, Corela i Office. Co za kraj. Nie mam pojecia jak to zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako i co qrwa tego nikt tego nie zmieni pi..ony swiat IP: *.chello.pl 28.01.05, 08:39 tylko pismaki maja co pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: i co qrwa tego nikt tego nie zmieni pi..ony s IP: *.ericsson.net 28.01.05, 11:53 A czemu Ty tego nie zmienisz? Zaloz wlasna firme i zatrudniaj uczciwie pracownikow. Wtedy dopiero narzekaj na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 08:41 PIP do likwidacji!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nedek Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.crowley.pl 28.01.05, 08:47 Jest to potworna sprawa, uważam że tego typu zakłady czy też firmy prywatne powinny być zamknięte. A jeżeli nie, to prawo zgodnie zustawą o przedsiębiorstwach powinno domagać się od pracodawcy by powołał osoby które będą z nim negocjować warunki pracy i płacy.Wcale nie muszą to być Związki zawodowe.Wystarczy powołać t.zw."Męża zaufania", który będzie kontrolował przebieg pracy ipłacy młodocianych.Firma prywatna bez takich osób nie powinna pracować.A jeżeli pracodawca się nie zgadza należy firmę zamknąć albo zawiesić licencję "facetowi".Wiemy przecież że obecnie panuje w naszym kraju bezprawie, większość nowobogackich chce zrobić kolosalne pieniądze kosztem wyzysku innych ludzi. Trzeba temu położyć kres. Niech idą zarabiać pieniądze w Sejmie, tam wszystko wolno, nawet kraść i mieć duże pieniądze z diety i złych ustaw.Jest to "przedsiębiorstwo" o bardzo rozwiniętych korzeniach naruszania prawa w każdym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa, Holandia Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.ndwrt1.lb.home.nl 28.01.05, 08:48 Po przeczytaniu artykulu zastanowilo mnie jedno: dlaczego nie ma mowy o szkole? Przeciez praktyki nie odbywa sie nie bedac uczniem. Czy nie powinno sie zmusic szkoly do weryfikacji zakladow pracy, potencjalnych miejsc praktyki, zanim odda sie " nasze dzieci" w lapy nieodpowiedzialnych wlascicieli firm? Czy tak trudno szkole wyznaczyc nauczyciela - opiekuna praktyki, ktory sprawdzalby warunki pracy, ktory rozmawiajac z uczniami wczesniej dowiedzialby sie o nieprawidlowosciach, jak inspektor PIP. Przeciez kazdy z nas wie, kim sa wspolczesni wlasciciele zakladow pracy. Wielu z nich powinno natychmiast wrocic do szkolnych lawek i niekoniecznie uczyc sie zawodu, lecz podstawowych wiedzy, nie wpspominajac juz o nauce szacunku, moralnosci i uznania dla drugiego czlowieka. Pregiez dodatkowej kontroli, nawet ze strony skromnego nauczyciela nie rozdajacego mandatow karnych, zmuszalby ich do odrobiny mniej arogancji i chociaz w malym stopniu przyczynilby sie do wzrostu odpowiedzialnosci. Czy nie lepiej podpisywac umowy zobowiazujace firmy do przestrzegania przepisow, do dostosowania sie do programu praktyki zawodu opracowanego przez szkole, do regularnych rozmow szkola - zaklad nauki zawodu. Czy moze mi ktos odpowiedziec na pytanie, kto w Polsce ma prawo przyjecia uczniow do nauki zawodu? Kazda firma? Czy kazdy zatrudniony w zakladzie ma " prawo " nauczania mlodocianych? Jak to jest uregulowanie prawnie? Pozdrawiam serdecznie. E.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard bezrobocie IP: *.uni.wroc.pl 28.01.05, 09:48 Przy takim bezrobociu żaden zakład by się nie zgodził brać praktykantów gdyby zaczęto im takie fochy stroić. Muszą mieć z tego maksymalny zysk, jak się nie podoba, to niech szkoła sama zrobi uczniom warsztacik i uczy zawodu. Taka jest niestety brutalna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: bezrobocie IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:03 Każdy SAM powinien finansować koszty nauki SWOJEGO zawodu. Za PRL miałem kontakt ze szkolnictwem zawodowym. Każdy uczeń wagarował, nie uczył się, czasami kradł i wychodził ze szkoły niedouczony za to z olbrzymimi ambicjami płacowymi. Niestety, rynek wylał kubeł zimnej wody na łeb. Jakoś nie znalazł się pracodawca, który płaciłby tysiące dolarów miesięcznie za chlanie wódy w pracy, krzywe upiłowanie, krzywe wymurowanie, krzywe przyspawanie, krzywe pomalowanie. Stąd frustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ głos do dyskusji IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:43 Poruszę teraz sprawę tych małolatów od lakiernika. Według prawa niemieckiego, pracownik MA OBOWIĄZEK odmowy świadczenia pracy w razie wystąpienia zagrożenia wypadkiem lub chorobą zawodową a pracodawca NIE MA PRAWA za to go ukarać. No, ale obowiązkiem pracownika jest znać przepisy BHP i umieć samodzielnie rozpoznawać takie zagrożenia. Większość polskich uczniów zawodówek uznaje uczenie się tylko metodą osobistych doświadczeń i doznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 08:51 A to międzyinnymi dlatego że jedną z najbardziej skorumpowaną instytucją w Polsce jest PIP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.top.net.pl 28.01.05, 09:58 Bo PIP jest przechowalnią dla wysiudanych dyrektorów państwowych zakładów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.server.ntli.net 28.01.05, 08:56 Polska to przerażający kraj. Za ten wypadek z ręką wlasciciel zakladu powinien wisieć. --- a w Nowej Hucie nadal bandytyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania67 Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.net.external.hp.com 28.01.05, 09:00 Masz racje: Polska to przerazajacy kraj! Burdel co niemiara i wszyscy do tego doprowadzili: od lewa do prawa! Mlodzi wyjezdzacjcie z Polski! Tam nie ma przyszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ani67 IP: *.top.net.pl 28.01.05, 09:49 Młodzi, miejcie pretensje do samych siebie. Przeważnie głosowaliście na przeciwników tego niedobrego wolnego rynku: SLD, Leppera, Piss Brothers, PSL, Giertycha. W warunkach wolnego rynku jest dużo prywatnych przedsiębiorstw, które poszukują dobrego pracownika i dobrze mu płacą. W warunkach gospodarki koncesyjno-biurokratyczno-korup cyjnej przedsiębiorstw jest mniej (prowadzenie biznesu jest trudniejsze i kosztowniejsze), to i popyt na pracę jest mniejszy. Wtedy pracownik jest mniej wart. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania67 do ZZ Re: do ani67 IP: *.net.external.hp.com 28.01.05, 10:01 Chyba powiedzialam wyraznie: oni wszyscy (od Lewa do Prawa) sa NIC warci. Burdel robia i nic wiecej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ZZ Re: do ani67 IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:04 Powiedziałaś wyraźnie, zgoda. Z przykrością stwierdzam, że obca ci jest umiejętność rozróżniania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania67 do ZZ Re: do ani67 IP: *.net.external.hp.com 28.01.05, 10:10 Ciesze sie ze Ty masz te umiejetnosc, to za cala Polske wystarczy... ha ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ZZ Re: do ani67 IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:12 Skąd u ciebie tyle złości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania67 do ZZ Re: do ani67 IP: *.net.external.hp.com 28.01.05, 10:14 A kto powiedzial ze jestem zla? Przeciez mowie, ze sie ciesze ze sa tacy ludzie jak Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ZZ Re: do ani67 IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:22 A co? Miałem napisać, że jesteś jadowita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek do ZZ Re: do ani67 IP: *.ericsson.net 28.01.05, 12:03 Bo wyjechala do Anglii czy gdziestam i zap.....dala przy garach plasujac sie tym samym na najnizszym szczeblu lokalnej spolecznosci. Ma o to pretensje do Polski z ktorej wyjechal. To tylko hipoteza, ale pasuje do jej wypowiedzi. :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania67 do ZZ i do mkopek IP: *.net.external.hp.com 28.01.05, 13:39 Nie pracuje ani w Anglii, ani przy garach. Tylko mam porzadne prace w miedzynarodowej firmie zagranica i nikt mnie nie wykorzustuje. A ze Wy sie dajecie wykorzystywac to juz Wasza sprawa. A pozniej plujecie jadem na Forum, bo nie macie sie gdzie wyzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ani67 IP: *.top.net.pl 28.01.05, 17:46 W którym miejscu napisałem, że jestem wykorzystywany? Nie uważam się za wykorzystywanego w pracy. A to, że wolałbym zarabiać więcej niż teraz, to chyba normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOe Re: do ani67 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.05, 15:46 Takich bzdor juz dawno nie czytalem.Prywaciarz dba oswoj interes poprzez wyzysk innych.Jak uda mu sie dorobic na krzywdzie ludzkiej to zamyka interes a ludzi traktuje jak smiec.Kapitalizm to nowoczesne niewolnictwo.Czesc niewolnikow /20%/ stoi przed brama i skomli z biedy inedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do JOe IP: *.top.net.pl 28.01.05, 17:52 A ja takie wypowiedzi, jak twoja, to już kiedyś czytałem. W latach siedemdziesiątych, kiedy chodziłem do szkoły. Nauczyciele wciskali młodzieży marksizm: jaki to kapitalizm jest zły a socjalizm dobry. Tylko skąd te kartki na cukier? Na szczęście, na indoktrynujących lekcjach uczniowie odrabiali inne przedmioty, grywali w różne gry a czasami w ogóle uciekali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.uni.wroc.pl 28.01.05, 09:51 Wisieć to może nie, ale do końca życia powinien płacić jej pensję nie mniejszą niż średnia krajowa plus ubezpieczenia zdrowotne i emerytalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldii Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:19 kolejny przykład na to ze w Polsce można robić co się chce !!!! OTO POLSKA WLASNIE !!!! REWOLUCJA = JEDYNE ROZWIAZANIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.05, 09:20 brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.ericsson.net 28.01.05, 12:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.ericsson.net 28.01.05, 12:05 Otoz to, trzeba przestac gadac i wziac sie do roboty. Jesli nie wizmieny spraw w swoje rece nigdy nie bedzie lepiej. Problem tylko w tym, ze kazdy komu sie uda miec wplyw na cokolwiek ciganie tylko w swoja strone. Ciekawe jak byloby z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ to jeszcze nic IP: *.top.net.pl 28.01.05, 09:42 W Słupsku akurat, w tamtejszej podoficerskiej szkole policji zatrudniony jest pewien małolat w charakterze testera. Testera ciosów pałą, pięścią i buciorem. Nikt oficjalnie się do tego nie przyznaje ale każdy wie, że w pewnych sytuacjach policjant musi mieć opanowane te umiejętności. W ramach pewnej rekompensaty tester ów jest czasami dopuszczany do Internetu, gdzie zawzięcie produkuje się na forach politycznych używając nicków "Tomson" i "che guevara". Prezentowane poglądy dowodzą pilnego ćwiczenia walki przez kursantów czyli solidnego obicia testerowi łba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:44 Oni przynajmniej w ogóle dostaja jakies pieniądze a studenci w ramach obowiązkowych praktyk w np.kancelariach tez zapierniczją przynosząc niezle zyski takiemu mecenasowi a nie dostają za to ani grosza. To chyba tez jest jakaś forma wykorzystywania, prawda? Nic to, podobno taki rynek sie zrobił .Za obrzydliwie bogatego prawnika zdolni studenci odwalają dobra robotę za friko.I jescze maja się cieszyc ,że w ogóle mogąto robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.top.net.pl 28.01.05, 09:56 Opisane przez ciebie zjawisko to skutek korporacyjno-koncesjonistyczneg o systemu. Gdyby każdy mgr prawa mógł na drugi dzień po dyplomie prowadzić praktykę adwokacką, to byłoby inaczej. Dbałby o prawidłowy dobór pracowników (wybierałby najlepszych) i dobrze im płacił, aby nie uciekli do konkurenta. Ale przede wszystkim wygrany byłby klient. Typowa zagrywka obecnego polskiego adwokata: "Panie, tutaj nic nie da się zrobić. Mogę ewentualnie napisać odwołanie za 200 zł (zerżnięte z szablonu z CD albo Internetu) ale najlepiej dać łapówkę." W warunkach konkurencji między adwokatami mogłoby być tak: Przykładowo. Ukradli mi samochód. Zgłaszam na policję, policja po miesiacu "umarza" bo szwagier komendanta ma firmę eksportującą kartofle na "wielki rynek wschodni" a pod kartoflami można to i owo schować. Wtedy idę do adwokata i pozywamy zarówno całą policję jak i komendanta powiatowego o odszkodowanie z powodu nieróbstwa i niekomptentencji. Adwokat dostanie 40 % wyprocesowanego odszkodowania, oczywiście po wygraniu procesu i ściągnięciu odszkodowania. Wtedy adwokat będzie pracować jak w zegarku. A i policja weźmie się do uczciwej roboty. Mniej więcej tak jest w USA. Żartownisie twierdzą, że 90 % adwokatów całego świata mieszka w tym kraju. Ale mają i pracę i dochody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.ericsson.net 28.01.05, 12:08 Tu bym sie nie zgodzil. Studenci Ci dostaja wiecej od ucznoow zawodowek. DOstaja doswiadczenie zawodowe. Pozniej ida do pracodawcy i moga sie pochwalic, ze maja taka a taka praktyke i ze potrafia robic to czy tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: 80.50.45.* 28.01.05, 09:53 I co tu dużo mówić, w naszym kraju już tak jest. Sam kończyłem zawodówkę, potem technikum a teraz studiuje i od zawsze było tak samo, pracuj na maxa za darmo albo za grosze. A jak coś ci sie nie podoba to na twoje miejsce jest stu innych. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Zwracam sie do was IP: 138.227.189.* 28.01.05, 10:00 pracodawcow traktujacych ludzi jak scierwa. Mam mnadzieje, ze ta kasa, ktora w ten sposob wydrzecie swoim pracownikom/ niewolnikom stanie wam w gardle. Jestescie zwyklymi ch....i i nie ma dla was tlumaczenia. Doczekacie sie chamy ze wam ludzie wystawia rachunek. Bedziecie wtedy wiali lub blagali o litosc. Zero litosci krwiopijcy smierdzacy! Nie zaslugujecie na nic gnoje. Rownoczesnie przepraszam innych internautow za dosadne slowa jakich uzylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Zwracam sie do was IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:08 Zaraz przedsiębiorcy-pracodawcy przestraszą się ciebie i innych zapowiadaczy "strzałów z Aurory", zamkną firmy, zwolnią pracowników i przeniosą się z biznesem np. na Litwę czy Słowację. I co? Będzie praca? Będą zarobki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: IP: 138.227.189.* 28.01.05, 10:50 Wlasnie na takich obawach zeruja te gnidy. trudno wybierac miedzy bieda a upodleniem, ale wybrac trzeba. Ci szmacierze/ciarki tez maja rodziny ba, nawet tez sa Polakami, ale maj na wzgledzie tylko wlasne d.... Jest to zjawisko tak powszechne ( ten proceder upadlania pracownikow ) ze moza wrecz przewidziec jak sie to skonczy. A pamietaj, ze ludzka pamiec jest stracila juz wiele glow... Mam nadzieje, ze i tym razem tak sie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Ograbionemu ze wspólnego majątku społeczeństwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:04 funduje się teraz koktajl Nigerii z Ekwadorem. Powoli powstaje twór państwowy, w którym nie da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Re: "wspólny majatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:19 Myślisz że "wspólny" pisze się przez "u"? A może i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: "wspólny majatek" IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:21 Ten istniejący za komuny "wspólny majątek" to były: kopalnie wydobywające węgiel za cenę wypadków śmiertelnych i zatrucia środowiska PKP wożące węgiel i żelastwo po całym kraju huty pożerające węgiel i prąd i produkujące miliony ton żelastwa (propagandziści komunistyczni twierdzili, że o poziomie rozwoju gospodarczego decyduje produkcja stali) fabryki taboru kolejowego, maszyn górniczych, kotłów i turbin, pożerające żelastwo i prąd elektrownie produkujące prąd dla PKP, kopalń, hut, fabryk jak wyżej a przede wszystkim prąd dla zagłuszarek Wolnej Europy i sowieckich stacji radarowych bardzo wiele żelastwa szło na produkcję np. sworzni gąsienicowych do czołgów T-55 Ludzie ciężko pracowali, zapieprzali, gonili do roboty a na koniec miesiąca dostawali stos papierów i mogli iść do kolejki. Za otrzymane papiery nie mogli kupić ani mieszkania, ani jedzenia, ani odzieży, ani mebli - bo cały wysiłek inwestycyjny szedł na kopalnie, huty, przemysł ciężki czy elektrownie. Jedzenia też nie można było kupić, w końcu w NRD stacjonowało pół miliona Sowietów, w Polsce i Czechosłowacji ze 100 tysięcy a w samym Sojuzie armia liczyła ponad 2 miliony. Do tego olbrzymi aparat policyjny i propagandowy. Ludzie zapieprzali jak woły i nic z tego nie mieli. Poza pochodami pierwszomajowymi o wątpliwych walorach rozrywkowych. Wyjście z tego bagna jest naprawdę bardzo trudne. Natrudzono się nad wyprodukowaniem milionów kWh dla zagłuszarek Wolnej Europy. Czy polski robotnik był przez to bogatszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Re: "wspólny majatek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:24 Za to dzisiaj wielu z tych polskich robotników nie jest biedniejszych czy bogatszych, lecz martwych. A co do wartości tzw. majątku narodowego, podam Ci kilka przybliżonych przykładów sum, jakie otrzymali na postawie ustawy o komercjalizacji i prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych tylko ich prezesi. W akcjach i opcjach na akcje. Na początku lat 90 - tych. Budimex - ok. 4 mln zł Elektrim - ok. 3 mln. zł Universal - ok. 2 mln. zł. Podobnie w przypadku Pekao SA, Banku Śląskiego, różnych Polf i wielu innych. Co do ludzi zapieprzających jak woły i nic z tego nie mających, to rozejrzyj się trochę wokół siebie albo przeczytaj np. ten artykuł do którego się odnosimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo ale za to jaka "dobra" kielbaska wyszla IP: *.Rozanka.WROC.PL / 81.219.226.* 28.01.05, 10:05 Polacy to nowoczesni niewolnicy Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs 28.01.05, 10:05 no proszę..kolejny dowód na to że Polska staje sie krajem trzeciego świata..tylko tam w biednych krajach Afryki Azji środkowej i Ameryki Łacińskiej występuja takie zjawiska jak niedożywienie dzieci czy niewolnicza praca nieletnich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: W kraju pracuje ok. 160 tys. nieletnich, częs IP: *.top.net.pl 28.01.05, 10:10 O tym niedożywieniu to bajka. Znany mi jest przypadek (ze szkoły mojego dziecka), gdzie dziecko utrzymywane ponoć z opieki społecznej (w kieszeni Nokia 6200) zjadło 12 paczek czipsów, co skończyło się wizytą pogotowia ratunkowego. Bardzo wiele polskich dzieci ma nadwagę. Wielu dorosłych też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro ... IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 28.01.05, 10:12 I TO JEST WŁAŚNIE POLSKA I POLACY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek A ktos mowil ze polacy to dobrzy pacowawcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:20 A ktos mowil ze polacy to dobrzy pacowawcy, szczegolnie male "rodzinne" firmy i sklepiki, i ze wspierac je nalezy w walce z "zagranicznym kapitalem" - tylko co oni wszyscy sa warci skoro notorycznie robia Takie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Młody najlepszy do roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:42 Poco tyle szumu? W 1980r wszyscy modlili się o demokrację (czytaj własna biedę). Dobry Bóg wysłuchał i w końcu zesłał biedę (czytaj demokrację) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn rzeźnika Re: Młody najlepszy do roboty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:33 To prawda. Mój stary ma rzeźnię.Wpadł kiedyś taki inspektor z PIP-u i coś chciał mieszać. Dostał parę kg kiełbasy i jest spoko. Dawno już ich nie było. Więc o co dym. Jest dobrze w tym kraju. Ja nie narzekam!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukash HAHAHAHAHAH IP: 212.160.130.* 28.01.05, 11:42 hahahaha bawie mnie tacy kretyni jak ty :) Kiedys bylo dobrze a teraz macie ta swoja demokracje :) Chciałbym cię tylko poinformować że kiedyś było tak samo a może gorzej w niktórych kwestiach tylko nikt o tym nie mówił... teraz wkońcu mozna o tym mówić tylko że tacy idioci jak ty tego nie rozumieja i gadają że to wsazystko przez "demokracje".... Wszystkie te afery co są teraz wynikają ze wspaniałych układów przed wkroczeniem tej "ochydnej demokracji" Wiec ćwoku jeden weź może sie zastanow a pozniej pisz takie debilne teksty. Faktycznie moze dla wiesniakow i darmozjadow bylo lepiej szkoda tylko ze wyksztalceni i pracujacy mieli gowno. Wiec skoro mowisz z ekiedys bylo lepiej widac do ktorej grupy sie zaliczasz.!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś