Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CZAS PRACY I PRZERWY ?

IP: *.siec2000.pl 16.02.05, 16:09
    Witam.
    Jak wyglada sprawa z rozpoczeciem i zakonczeniem pracy .
    W umowie mam rozpoczecie pracy 7;00 koniec pracy 15;00 jest to teren budowy i
    czy jest przewidziany czas na zorganizowanie rano pracy zebranie narzedzi,
    materjalu i wejscie na budowe ? czy o 7;00 mam juz miec wszystko na miejscu ?
    I pod koniec pracy o 15tej mam zbierac narzedzia sprzatnac po sobie i
    zmagazynowac wszystko ?

Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ
    Obserwuj wątek
      • wadera2 Re: CZAS PRACY I PRZERWY ? 16.02.05, 19:08
        Generalnie do czasu pracy nie wlicza się czasu przebrania się, przygotowania do pracy. O ile jednak wiem wyrok SN w tej sprawie zapadł w związku z pracą buirową, gdzie czas na przebranie i rozłożenie papierów wyniosł ok. 10 minut (przed i po pracy).
        Kierując się zdrowym rozsądkiem na początku na pewno radziłabym ci zaczynać pracę o 7.00 a przegotowania rozpocząć odpowiednio wcześniej - potem pewnie zorientujesz się jakie aą obowiązujące zwyczaje.
        pozdrawiam i życzę powodzenia w pracy!
        • Gość: WERTY Re: CZAS PRACY I PRZERWY ? IP: *.siec2000.pl 18.02.05, 22:27
          Pracuje jako elektryk miejsce w ktorym mamy sztnie i magazyny sa w budynku A
          pracujemy w budynku B odleglosc miedzy nimi jest okolo 30m ( blisko ) czyli o
          7:00 mam miec juz pobrane narzedzia materjal i byc na budowie ? i o 15tej mam
          schodzic i dopiero wszystko sprawdzac magazynowac ? A na sniadanie mam schodzi
          o 10tej a 10:15 mam juz byc spowrotem ? ( na sniadanie tez musze zabrac
          narzedzia i materjal )
          Ja pracuje w tej firmie kilka lat i wszystko bylo zawsze inaczej teraz nasz
          kierownik dostal jakiegos pokrecenia ze tak powiem i ostro sie czyma kodeksu
          ale wszystko ma swoje granice .
          Pomijam fakt braku organizacji syzyfowych prac i balaganu na terenie budowy ale
          to inna juz sprawa .
          Czy kodeks pracy posiada jakies normalne ustawy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka