Gość: Karol IP: *.legnica.dialog.net.pl 27.03.01, 17:37 Trzeba spierdalać za granice Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jasiu Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 27.03.01, 19:29 Tuz przed matura to wlasnie zrobilem i na swoje po dziesieciu latach dopiero wychodze... Znojny chleb ta zagranica szczegolnie kiedy za studia trzeba w dziesiatkach tysiecy $$$ placic, ale juz raczej mojej decyzji nie zaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 217.30.140.* 29.03.01, 21:29 Warto,człowiek wie że żyje jak pracuje.Jestem bezrobotna od 2 lat i wychowuje dzieci,mam serdecznie dosyc.Człowiek siedzący w domu cofa się brak mu zainteresowań i pewnosci siebie.Pracując choc nie zawsze człowiek wie że żyje i jest niezalezny finansowo i wie ze jes wsród ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LETman Re: Ewa IP: 212.160.68.* 05.04.01, 08:31 I tak trzymaj Ewcia, nie daj sie znajdz pracę, idz między ludzi, wybij sie, i zapewnij studia dziecku. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.cs.bialystok.pl 29.03.01, 21:44 Facet spieprzaj jak najszybciej i nie oglądaj się za siebie. Ja czegoś się bałem i zostałem. Skończyłem studia i zarabiam 820 brutto. Kumple, którzy polecieli (kilku wróciło, zobaczyło co się dzieje i powrót do USA) nie żałują. Skończyli tam studia i się śmieją. Piszą abym przyleciał, ale ja jak jakaś pierdoła, nie moe się wybrać. Nie znam po prostu "anglika". Zresztą oni też nie znali. Ale jak mówią to jest sztuczny problem. Po pół roku "jesteś" pół Amerykanin (chodzi o język). Także życzę Tobie odwagi i wszystkiego dobrego. Nie patrz na innych tylko wal śmiało. Na pewno Tobie się powiedzie. Heja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 192.168.1.14, 212.69.65.* 30.03.01, 11:17 Przykro mi ale sie z wami nie zgadzam i to kompletnie Kiedy przeczytalem wasze wypowiedzi to az sie przestraszylem Patryjotyzm itp - zbyt czesto juz politycy wycierali sobie "Twarze" tymi sloganami ale.. Uwazam ze Polska potrzebuje teraz wlasnie ludzi ktorzy zechca cos zmienic zechca pomeczyc sie Sam koncze studia i pracuje poniewarz inaczej bym sie nie utrzymal duzo nie zarabiam i po obronie na reke nie dostane wiecej niz 1 500 zl max (same odplatnosci miesieczne to ok 600 zl) A tak na koniec to kto wam powiedzial ze wolnosc nic nie kosztuje i sie wam nalezy - ja wam powiem to byl totralny Idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 30.03.01, 16:47 Tomaszu - nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzilo w Twojej odpowiedzi... moze sprobujesz jeszcze raz bardziej sensownie? Ty sie meczysz w Polsce, my sie meczymy (moze ciut mniej) za granica. A jesli chodzi o Patriotyzm to poza faktem, ze pomoglo to w odzyskaniu naszej wolnosci, to nie wydaje mi sie, ze teraz jest to az taka szlachetna cecha. Kiedy wreszcie zrozumiemy, ze wszyscy jestesmy tymi samymi ludzmi, granice zniesiemy i przestaniemy walczyc o ziemie, religie, jezyk i kolor skory? Dla mnie juz niestety za pozno, poniewaz wiele lat indoktrynacji, spiewania wojennych i komunistycznych piosenek i ogladania czterech pancernych i psa jest juz nie do wytarcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.rop.pl 03.04.01, 14:13 Zapewne masz racje co do zmieniajacego sie swiata i byc moza ja zeczywiscie nie nadazam ale z tym globalizmem ktory to mial by byc wyzwolony od religii uprzedzen itp to ostroznie ! dllaczego? prosze bardzo Przyklady : budowa supermarketow np Carrefour - nawet tak proste elementy jak drzwi sprowadzane sa z rodzimego kraju wlascicieli - w Polsce sa tansze i rownie dobre budowa firm z przez zagraniczny przemysl - zkupiono drogie urzadzenia elektrycznee do zakladu rowniez z krajow macierzystych - teoretycznie byl nawet przetarg ale promuje i daje sie lepsze warunki swoim Zeby bylo jasne nie jestem przeciwnikiem zagranicznych inwestycji wrecz przeciwnie uwazam jednak ze trzeba ostroznie i nie szybciej niz inni dazyc do owego pojednania i zatarcia roznic bo swiat nie jest tak kolorowy jak to sie nieraz przedstawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Czy Polska jest krajem szans... IP: *.nmg.sms.siemens.com 30.03.01, 21:26 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Przykro mi ale sie z wami nie zgadzam i to kompletnie > Kiedy przeczytalem wasze wypowiedzi to az sie przestraszylem > Patryjotyzm itp - zbyt czesto juz politycy wycierali sobie "Twarze" tymi > sloganami ale.. > Uwazam ze Polska potrzebuje teraz wlasnie ludzi ktorzy zechca cos zmienic > zechca pomeczyc sie no wlasnie pomyslmy, czy Polska rzeczywiscie potrzebuje ludzi ktorzy chca cos zmienic... z tego co wiedze to wlasnie NIE. ludzie nie chca nic zmienic i boja sie zmian. to widac po tym kto rzadzi. AWS to zwiazek zawodowy ktory broni itneresow wielkoprzemyslowej klasy robotnczej z panstwych nierentownych molochow i malej grupy cwaniakow ktorzy robia prywatne interesy publicznymi pieniedzmi. SLD to jest formacja z dokladnie takim samym zapleczem i celem, tyle ze wywodzaca sie z ducha pzpr. Przez 10 lat nie udalo sie w PL przeglsoowac podstawowych ustaw regulujacych gospodarke, nie udalo sie dokonac zadnych powaznych reform gospodarczych (wbrew pozorom uwazam ze gospodarka PL to dalej gospodarka "socjalistyczna"), nie udalo sie upozadkowac samego ustawodastwa. Natomiast przy powszechnym przyzwoleniu elit rzadzacych (kazdego koloru) storzono wspaniale warunki dla rozwoju korupcji, biurokracji i zwyklego zlodziejstwa. Polska to nie jest kraj, tak jak w cywilizowanycm swiecie zachodu, gdzie uczciwa praca czlowiek wyszkalcony moze zapracowac na przyzwoity poziom zycia ktory mu zapewnia rozwoj. > Sam koncze studia i pracuje poniewarz inaczej bym sie nie utrzymal duzo nie > zarabiam i po obronie na reke nie dostane wiecej niz 1 500 zl max (same > odplatnosci miesieczne to ok 600 zl) A tak na koniec to kto wam powiedzial ze > wolnosc nic nie kosztuje i sie wam nalezy - ja wam powiem to byl totralny Idiot > a Ja bym chetnie pojechal (na jakis czas ) popracowac w PL, gdyby naprawde widac bylo ze moj czas zainwestowany w tym kraju moze przyneisc wymierne efekty dla mnie i dla kraju. nie mowie o $$ bo wiem ze pieniadze ktore sie tam zarabia nie porownuja sie nijak do zarobkow w USA. Chcialbym tam poracowac dla samej frajdy uczesniczenia w budowie czegos od podstaw. Ale w obecnej sytuacji nie widze sensu na taki ruch. A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy Polska jest krajem szans... IP: *.rop.pl 03.04.01, 14:25 Tomasz to facet wiec bez (a) poprosze :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz Re: Czy Polska jest krajem szans... IP: 10.1.0.137, 212.45.230.* 03.04.01, 14:33 hey Wlasnie czytamcaly watek - powiem tak - Polska jest krajem szans i warto isc w polsce do pracy. Tylko ze potem mozesz okazac sie na tyle dobrym ze zechca cie inne firmy niekoniecznie polskie. Wlasnie dostalem oferte pracy w polsce - ktora wiaze sie ze stazem w USa,potem w praca w pOlsce - ale spolka to polsko amerykanskie przedsiewziecie - wie cmoze polska mysl techniczna nie zginie do konca i okaze sie ze polacy sa naprawde dobrzy w tym co robia - czy to jest patryiotyzm mnoze po trosze sz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy Polska jest krajem szans... IP: 10.3.1.4, 212.76.33.* 03.04.01, 15:44 Tomaszu - tez tak kiedys myslalam .... i zaczynam zalowac ja po studiach pedagogicznych zarabiam 1177 zl brutto - policz ile zostaje mi po zaplaceniu podstawowych oplat - nie wspomne ze na jedzenie i splate kredytu musze wziac od meza- jest to dla mnie krepujace. ja po studiach zarabiam jak - nikogo nie obrazajac- kasjerka w supermarkecie. Nie stac mnie na kupienie fachowej literatury ani na kursy doksztalcajace. Zaczynam sie zastanawiac czy brnac dalej i myslec : jakos to bedzie czy myslec o wyjezdzie. Jezyka mozna sie nauczyc. Patriotyzmem nie oplacisz rachunkow i nie nakarmisz swoich dzieci - ja wlasnie odwlekam bo uwazam ze miec obecnie dziecko - to luksus. U nas nie istenie cos takiego ja polityka pro-rodzinna. Kobieta w ciazy to w 98% aut z pracy. A jak meza pensja jest ciut wieksza to siedzi z dzieciakiem na jego garnuszku .... ot Polska .... Ja chce pracowac i wiedziec ze bedzie mnie za to stac na oplaty , splate kredytu mieszkaniowego i zywnosci , chcialabym tez z tego cos zaoszczedzic by pojechac na wakacje. Moja pensja mi tego nie gwarantuje - wakacje spedzam w domu, bo mnie nie stac na jakikolwiek wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: A.ni IP: *.rop.pl 04.04.01, 09:28 Wczoraj tj we wtorek w pr1 program Forum byla smutna moim zdaniem dyskusja o pomocy rodzinom szczegolnie wielodzietnym. Kazdy ma dobre pomysly i mnostwo racji jednak kiedy dochodzi do glosowan to nigdy nie mozna pomoc rodzina - to proste - nie ma pieniedzy i nikt nie chce o tym powiedziec a moim zdaniem decyzje mogace przyniesc zyski jak obizenie podatkow sa ciagle odwlekane zas przepisy trudno powiedziec aby stawaly sie latwiejsze i bardziej przejrzyste. Rozumiem twoj bol bo mam te same (scislej mowiac to podobne) problemy jednak w twojej konkretnej sytuacji to czy nie uwazasz za taka rozlaka moze obrocic sie przeciwko twojej rodzinie (chyba ze wszyscy wyjedziecie) w koncu to nie bedzie miesiac tylko dluzszy okres czasu Co do drogi jaka wybierzesz to oczywiscie wylacznie sorawa toja twojej rodziny przemysl jednak wszystkie za i przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: do Tomasza IP: 10.3.1.4, 212.76.33.* 04.04.01, 16:39 Nigdy nie wchodzil w rachube wyjazd jednej osoby. Nie mam zamiaru rozbijac mego malezenstwa. Byla juz oferta pracy za granica dla mego miska ale powiedzialam albo oboje albo zadne bo dla mnie wazniejsze jest to abysmy mogli byc razem. Widac rezulaty zwiazkow na odleglosc - szczegolnie osob ktore masowo wyjechaly do pracy na krotki okres ... a pozniej coraz dluzej i dluzej ... brakowalo drugiej osoby .... i zostali za oceanem pozakladali nowe rodziny i maja sie dobrze. Ja tak nie chce. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LETman Re: do Ani IP: 212.160.68.* 05.04.01, 08:34 Jestem pełen podziwu, nie każda kobieta ma takie podejście (a może każda która kocha i jest kochana), masz racje .... 6+ , pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodo Re: Czy Polska jest krajem szans... IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.01, 14:10 swieta prawda "A"! Nikt nie moze wykrztusic, ze dzisiejsze rzadzace partie to nic innego jak kontynuacja komuny. Jak zwiazek zawodowy moze kreowac sie na prawice,skoro z zalozenia ma bronic klasy robotniczej? Dopoki w Polsce nie powstanie autentyczna prawica - nic sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Ja tez podziwiam IP: *.rop.pl 06.04.01, 12:59 To super ze tak postawilas sprawe Aniu tak jasne i odwazne postawienie sprawy nie zdarza sie czesto a mowiac szczerze to pierwszy raz o czyms takim slysze Suuuper (zazdroszcze temu twojemu Facetowi) A co do tekstu Bodo to niestety musze sie zgodzic. Mam nadzieje ze nowa(?) Platforma Obywatelska wprowadzi w koncu normalniejszy podzial na prawice i lewice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodo Re: do Tomasza IP: *.pool.mediaWays.net 06.04.01, 15:31 dlaczego "niestety"?Pewnie nie ze wszystkim,co glosi Platforma sie zgadzasz?Ale dla mnie jest to autentyczna prawica lub jej zaczatek. Czas skonczyc z ta schizofrenia naszych rzadzacych. Naturalnie,Twoj sceptytyzm jest uzasadniony,jednak rysuje sie przynajmniej jakas alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.kielce.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 22:06 Drogi Tomaszu, Byłabym się z Tobą zgodziła, ale mam wrażenie, że tych, co się przejmują naszą ojczyzną jest garstka, a reszta spędza czas na sprzeniewierzaniu polskiego majątku za sowite Unijne łapówki, a tymczasem Polska staje się drugim "tajwanem" z tanią siłą roboczą i europejskimi cenami w sklepach (przecież jesteśmy prężnie rozwijającym się europejskim "gigantem"). Śmiechu warte i bardzo zniechęcające. Nie chcę uszczęśliwiać polityków na siłę, oni i tak mają mnie gdzieś, liczą się tylko ich stołki. Mimo to nie jestem li tylko malkontentką, szukam, wysyłam, jeżdżę rozmawiam i mimo braku nadziei - nie tracę jej. (Choć wiadomo, czyją jest matką) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martino Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.05.01, 11:49 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Przykro mi ale sie z wami nie zgadzam i to kompletnie > Kiedy przeczytalem wasze wypowiedzi to az sie przestraszylem > Patryjotyzm itp - zbyt czesto juz politycy wycierali sobie "Twarze" tymi > sloganami ale.. > Uwazam ze Polska potrzebuje teraz wlasnie ludzi ktorzy zechca cos zmienic > zechca pomeczyc sie > Sam koncze studia i pracuje poniewarz inaczej bym sie nie utrzymal duzo nie > zarabiam i po obronie na reke nie dostane wiecej niz 1 500 zl max (same > odplatnosci miesieczne to ok 600 zl) A tak na koniec to kto wam powiedzial ze > wolnosc nic nie kosztuje i sie wam nalezy - ja wam powiem to byl totralny Idiot > a Warto by było, żeby Twój "patryjotyzm" był poparty znajomością ortografii... To, że kończysz studia jest straszne, ponieważ dawniej człowiek, który wali takie błędy ortograficzne nie zdałby matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.rop.pl 07.05.01, 13:06 Przepraszam za bledy. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze bledy spowodowane sa pospiechem i to, ze rzeczywiscie ortografia nie jest moja najmocniejsza strona. Nie sadze jednak aby az tak stasznie wplywala ona na moj patriotyzm. Jeszcze raz przepraszam i ide sie wstydzic za swoj patryjotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentk Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.bournemouth.ac.uk 22.04.01, 17:09 Witam serdecznie wszystkich czytajacych Gazete Wyborcza. Jako mloda osoba niedlugo koncze studia i jak czytam niektore wypowiedzi naprawde nie moge byc pewna , ze pracujac w Warszawie moge zarobic tyle abym odczula satysfakcje, tym bardziej slyszalam , ze coraz gorzej jest znalezc prace w Warszawie. Obecnie studiuje dzieki stypendium w Anglii przez rok co traktuje jako inwestycje,ale ile czlowiek jest w stanie ciagle inwestowac w siebie i jak juz potencjalnie umie co nieco np. angielski , studia to sie okazuje ,ze to i tak malo , a jesli dostaniesz prace, to czy te zarobki raczej nie sa wygorowane. Jestem w Anglii i z tego co wiem, aby pelno etatowa prace dostac trzeba miec odpowiednia wize. W Anglii najbardziej potrzebuja ludzi od telekomunikacji i komputerow, a jesli znasz tylko angielski mozesz skonczyc jako barman/ka albo kelnerka. Znam duzo ludzi po studiach, ktorzy przyjezdzaja do Anglii i pracuja w barze albo sprzataja. Czy to jest to co chcemy osiagnac jako Polacy za granica? Oczywiscie, mozesz sprzatac za 7 funtow na godzine w Londynie, ale ja nie chce byc sprzataczka w Londynie do konca zycia. Jesli pracowac za granica to na normalnej posadzie. A jesli chodzi o USA to nie wiem jakie szanse sa dla Polakow na porzadna prace. Moze ktos wie i do mnie napisze albo jesli masz ochote wypowiedziec sie tez napisz moj email ewb23.hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 217.6.108.* 06.04.01, 15:40 Mieszkam od dawna za granica w NIemczech, jestem wspolwlascicielem firmy, w ktorej pracuje, zarabiam dobrze. Do wszystkich, ktorzy chca wiac z kraju: KTO NIE DA RADY W POLSCE, NIE DA RADY ZA GRANICA, A JUZ Z CALA PEWNOSCIA POWINIEN ZAPOMNIEC O USA. Chyba, ze ktos mowi o zadekowaniu sie w ktorym z europejskich systemow opiekunczych. Do tych liskow-chytruskow: i te zaczynaja byc powoli rozmontowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Re: Czy warto iść do pracy w Polsce?/Najlepse rady JASIA/ IP: 206.112.122.* 06.04.01, 19:05 Dupa Jasiu Jasiu Dupa........ Twoje wywody i racje , sa tak smieszne, tak prostackie, tak idiotyczne, tak przechwalkowe, tak nie madre, i tak zenojace, ze przykro czytac. Daj juz sobie spokoj z tym doradztwem, Twoje studia nie na wiele Ci sie przydaly, nie trac czasu, gdyz wplywa to na Twoja niekozysc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 154.5.159.* 07.04.01, 09:13 Czy warto wyjechac? To zalezy czego sie szuka. Ja wyjechalem prawie dwadziescia lat temu. Wyjechalem dlatego, ze mialem szczeze dosc stosunkow w pracy, ideologi, ktora kazala mi wierzyc ze gornik czy robotnik ciezej pracuja niz dobry inzynier i powinni wiecej zarabiac, oraz generalnego braku perspektyw. Poza tym, w wieku 32 lat, zawodowo osiagnalem w Polsce pulap nie do przekroczenia w tamtych warunkach i chcialem sie sprawdzic w zyciu. Przeszedlem roczne, bezowocne poszukiwanie pracy w Ameryce Polnocnej, ciezki start, jako pracownik fizyczny, i poczatki wlasnej firmy konsultingowej. Dzisiaj, mysle ze jestem jednym z lepszych fachowcow na tym kontynencie z zarobkami, ktore moga mi niejedni pozazdroscic . Jezdze duzo, na zlecenie duzych firm Amerykanskich lub Kanadyjskich, tak, ze widzialem swiat od raf koralowych Australii do slamsow Manili na Filipinach, dzungli Amazoni, i najnowoczesniejczych fabryk amerykanskich. Mam tez pare uwag dla planujacych emigracje: 1.Jak ktos nie daje sobie rady w Polsce, to nie da rady gdzie indziej. 2. Nie ma co liczyc na "dostanie pracy" .Prace nalezy sobie stworzyc samemu. Najlepiej otworzyc wlasna firme. Dotyczy to zarowno kraju, jak zagranicy. Rozkrecenie firmy zajmuje 3 do 5 lat ciezkiej pracy przy lichym wynagrodzeniu. 3. Przy wyjezdzie badz przygotowany, ze bedziesz startowac z duzo nizszego poziomu, niz to cie czeka w kraju i bedziesz traktowany jako " second class citizen" . 4. Zarobek nie jest w zyciu najwazniejszy. Wazna jest satysfakcja i zadowolenie z tego co sie robi. "Jezeli lubisz prace, i robisz ja dobrze, to pieniadze same przyjda" uslyszalem kiedys od bardzo bogatego chinczyka z Tajwanu. I on mial racje. 5. Oprocz zarobkow, przy wyjezdzie nalezy uwzglednic sprawy rodzinne i kontakt z krajem, klimat kraju do ktorego sie wyjezdza, standard zycia, warunki emigracyjnei t.p. Jezeli po zaakceptowaniu powyzszych uwag, ktos w dalszym ciagu chce sie sprawdzic, to zycze sukcesu. Emigracja zawsze rozwiazywala, rozwiazuje i bedzie rozwiazywac problemy przeludnionej Europy. Emigracja nie jest dla kazdego, gdyz moze skonczyc sie wielkim rozczarowaniem. Znalem kilku polskich emigrantow, ktorzy skonczyli samobojstwem. Marzenia nie pokryly sie z rzeczywistoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 10.3.1.4, 212.76.32.* 08.04.01, 20:29 Gość portalu: inzynier napisał(a): > 4. Zarobek nie jest w zyciu najwazniejszy. Wazna jest satysfakcja i zadowolen > ie z tego co sie robi. > "Jezeli lubisz prace, i robisz ja dobrze, to pieniadze same przyjda" uslys > zalem kiedys od bardzo > bogatego chinczyka z Tajwanu. I on mial racje. Hmmm zastanawiam sie w jednym musze sie z Toba zgodzic - ze wazna jest satysfakcja i zadowolenie z tego co sie robi ... ale druga czesc nie jest dla mnie przekonywujaca. Jaka mam perspektywe kontynuowania tego co lubie i w czym sie najlepiej czuje jesli moja placa mnie nie satysfakcjonuje i wiem ze sie nic nie zmieni? Dodam tylko ze jestem nauczycielka. Ciekawa jestem co bys powiedzial w tej sytuacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.vancouver12.dialup.canada.psi.net 10.04.01, 04:40 Aniu. Rozumiem co masz na mysl i co czujesz. Po pierwsze, wszystko jest wzgledne .Wykonujac prace z ktorej jestes zadowolona, bedziesz ja zawsze, nawet podswiadomie robic lepiej, co przelozeni (lub klienci) w normalnych warunkach powinni to docenic. Po drugie, jezeli chodzi o zarobki w twojej grupie zawodowej, to rozumiem twoja frustracje. Ale to juz sprawa Zwiazkow Zawodowych. Osobiscie, jestem ich przeciwnikiem, ale czasami tylko silne i zdecydowanie dzialajace, prawdziwe Zwiazki moga cos zmienic. W Polsce brakuje troche doswiadczenia w tym kierunku, ale mysle, ze i ono przyjdzie z czasem. Taka negocjacja wlasciwej pozycj moze byc trudna i wymagac duzo samozaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 10.3.1.4, 212.76.32.* 10.04.01, 16:44 Mam nadzieje ze po wejsciu do Unii zrownaja sie wszystkie przepisy a takze i poziom zarobkow. Patrzac jak zarabiaja nauczyciele w Niemczech nie powiem co czuje - nie byloby to kulturalne slowo. Moze kiedys sie to zmieni............ Pozdrowienia i dziekuje za wsparcie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 192.168.111.* / 217.6.108.* 12.04.01, 14:03 Aby wyrownac poziom zarobkow, trzeba bedzie wczesniej wyrownac wydajnosc pracy, a tu to ja nie wiem... Co prawda moja matka jest emerytowana nauczycielka , ale o nauczycielach w Polsce (poza nielicznymi wyjatkami) mam jak najgorsze zdanie. Wiekszosc do lekko debilowate nieuki. Intelektualne dno, nieuctwo, lenistwo, ciemnota. O niemieckich nauczycielach (mam troje dzieci w roznych szkolach) moge powiedziec, ze przynajmniej system zmusza ich do doksztalcania sie. Jak narazie polscy nauczyciele z powodzeniem stawiaja czola wszelkim probom zmiany ich polozenia w "kierunku niemieckim". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.vancouver10.dialup.canada.psi.net 12.04.01, 15:59 Lechu, dlaczego obrazasz ludzi. Twoja wypowiedz swiadcz o braku wychowania, i uszanowania godnosci. Jest poza tym bledna merytorycznie. Widze ze miales klopoty w szkole (prawdopodobnie polskiej) ale niech zostanie to juz twoja sprawa. Proponuje, aby autor(ka) wyopwiedzi na tym forum zastanowil(a) sie czy nie obraza innych wlaczajac w to ich poczucie godnosci przez forme i jezyk wypowiedzi. To jest cos, czego wielu Polakow w kraju, czy zagranica powinno sie nauczyc. To naprawde ulatwia zycie, a staje sie "must" jezeli planuje sie emigracje szczegolnie do krajow na kontynencie amerykanskim. Tam agresywne zachowanie wobec innych nie jest po prostu tolerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: 213.25.228.* 11.05.01, 20:09 Gość portalu: inzynier napisał(a): > "Jezeli lubisz prace, i robisz ja dobrze, to pieniadze same przyjda" uslys > zalem kiedys od bardzo > bogatego chinczyka z Tajwanu. I on mial racje. No jak widac nie mial racji, co przyklad Ani pokazuje. Duzo zalezy od srodowiska w ktorym sie czlowiek obraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rangoon Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 13.05.01, 12:37 Hey,Greg.Mialeś być w święta i co..............Skrobnij co nieco.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swinia Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 10.04.01, 20:32 Masz racje trzeba spierdalac.W Niemczech laski moga np. obciagac tureckie kutasy,kasa niezla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.rop.pl 17.04.01, 10:40 Naprawde ciesze sie gdy na forum pojawiwiaja sie osoby ktore wnosza dobre rady i kulture Wkurza mnie gdy ktos psuje dobre dyskusje - dobrze ze przynajmniej umie sie sam ocenic musze powiedziec ze satysfakcja z bycia specjalista mi osobiscie nie wystarczyla aby kontynuowac prace w zawodzie czego zaluje pensje starczaly jednak tylko na przezycie Wybralem prace nastawiona na zarobek i ciagle bije sie z myslami czy dobrze zrobilem ale powoli sie sprawdzam w nowej pracy z pewnoscia po kilku latach(8-10) w sarej pracy zaczalbym dobrze zarabiac jednak dlugie lata bez pieniazkow narobily mi duzo zaleglosci- nie chcialem juz dluzej sie meczyc jak bedzie zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frijk Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.dmi.tut.fi 03.05.01, 18:27 Polska bedzie wchodzila do Unii, w dluzszej prespektywie wsyzstko bedzie sie zmienialo na lepsze. Inni juz to przerobili wczesniej: Portugalia, Grecja, Hiszpania. Jak ktos ma ochote na szybsze zmiany to moze sobie pojezdzic po swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: do inzyniera IP: *.ym1.on.wave.home.com 13.05.01, 07:17 Szanowny panie inzynierze,udzielal pan tak wspanialych rad,ze jestem swiecie przekonany o tym iz na moj problem znajdzie pan jakies rozwiazanie.Pisze pan ,ze najlepszym rozwiazaniem jest wlasna firma.Tak,tylko ze pan przybyl do Kanady 20 lat temu.A wiec po internowaniu czyli ze stalym pobytem.Otrzymal pan mieszkanie,zasilek,opieke rodziny kanadyjskiej i mozliwosc nauki.Wszelkie warunki do startu i rozwoju.Ipan to wykorzystal.Radzi pan wyjazd osobie ktora jest jeszcze w Polsce,a co poradzi pan mi ktory juz tu jest,a ktoremu za niecale 4 miesiace konczy sie waznosc wizy.Przedluzenie to problem,a pobyt staly???hoho!Rodzina w Polsce, a w kieszeni nie za wiele.I jak tu startowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: do inzyniera IP: *.we.mediaone.net 13.05.01, 10:40 Gość portalu: nowy napisał(a): > Szanowny panie inzynierze,udzielal pan tak wspanialych rad,ze jestem swiecie > przekonany o tym iz na moj problem znajdzie pan jakies rozwiazanie.Pisze > pan ,ze najlepszym rozwiazaniem jest wlasna firma.Tak,tylko ze pan przybyl do > Kanady 20 lat temu.A wiec po internowaniu czyli ze stalym pobytem.Otrzymal pan > mieszkanie,zasilek,opieke rodziny kanadyjskiej i mozliwosc nauki.Wszelkie > warunki do startu i rozwoju.Ipan to wykorzystal.Radzi pan wyjazd osobie ktora > jest jeszcze w Polsce,a co poradzi pan mi ktory juz tu jest,a ktoremu za > niecale 4 miesiace konczy sie waznosc wizy.Przedluzenie to problem,a pobyt > staly???hoho!Rodzina w Polsce, a w kieszeni nie za wiele.I jak tu startowac?? Pojecia nie mam co za problem z dostaniem stalego pobytu w Kanadzie. Ja wlasnie dostalem kilka miesiecy temu i caly proces mi zajal 4 miesiace. Kanada w porownaniu z USA, jezeli chodzi o staly pobyt, ma o wiele lepsze rozwiazania i proces jest 10 razy sprawniejszy. W Kalifornii trzeba czekac oklo 4-5 lat na staly pobyt, plus 5 lat na obywatelstwo i 2 lata na proces obywatelstwa. Wszystko razem wziete 10 lat conajmniej. Kanada 3.5 roku. Jezeli nie ma pan stalego pobytu i malo kasy to nic pan nie zdziala. Raczej bym wyjechal jak najszybciej z ta kasa co mam zanim ja tracic i tracic czas. W Polsce jest trudno ale nie przesadzajmy, wszystko zalezy od predyspozycji wlasnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inzynier Re: do TYP'A IP: *.vancouver10.dialup.canada.psi.net 21.05.01, 07:15 Czesc Pytasz sie co robic? Na to pytanie jest trudno odpowiedziec osobie postronnej. Po pierwsze musisz sam zadecydowac, czy masz ochote i dosc sil aby sprobowac czegos nowego w zyciu. To sie nie da tak troche tu i troche tam. Jezeli nie jestes calkowicie przekonany o emigracji to chyba lepiej zebys wrocil. Decyzja o emigracji jest trudna osobista decyzja. Jednak przed powaznym przemysleniem takiej decyzji rozwaz realnie swoje szanse otrzymania statusu "landed immigrant". Z tego co pamietam, to musisz spelniac pewne kryteria i obowiazuje system punktowy. Podliczaja takie rzeczy jak wiek, znajomosc jezyka, wyksztalcenie, zawod itp. Popros, aby ktos zadzwonil do "Immigration" i sie dokladnie dowiedzial, jak wygladaja dzisiaj przepisy. Nie bazuj na legendach pomiedzy bracmi Polakami. Jezeli po rozwazeniu spraw osobistych i prawnych zwiazanych z emigracja, twoja decyzja jest "tak", to skompletuj i skladaj jak najszybciej papiery emigracyjne. (Kiedys byly przepisy, ze trzeba bylo je skladac w przedstawicielstwie Kanadyjskim poza Kanada - np w USA). Co do pomocy, to ja zadnej nie otrzymywalem i od razu zalapalem sie do jakies roboty. Zeby zalozyc firme, to trzeba miec odlozone troche grosza i lokalne kontakty. To musi zajac pare lat. Jestes tu i mozesz zobaczyc na wlasne oczy, jak legendy o Kanadzie sprawdzaja sie w zyciu. Jezeli chcesz zostac, badz tez przygotowany ze bedziesz musial zaplacic "frycowe" i twoj start tutaj bedzie zawsze z nizszego poziomu, niz w Polsce. Z drugiej strony, jest to wciaz kraj duzych szans, jezeli ktos potrafi je wykorzystac i ma troche szczescia, to bedzie zadowolony. Zycze wlasciwej decyzji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rangoon Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 13.05.01, 13:24 Warto,szczególnie w Polsce. Jeżeli chce się mieć pieniądze,nie warto,NIGDZIE. W Polsce dlatego ponieważ jest nędznie opłacana,niedoceniana i istnieją wielkie szanse,ze KTOS,pare stopni wyzej,predzej czy pozniej i tak calkowicie unicestwi jej efekty.Mozna wiec rzec ze jest to praca w formie czystej nie skażona jakas podejrzaną żądzą uzyskania korzysci majatkowych,prowadzona w zaiste pionierskich warunkach i w dodatku bez większej nadzieji. Jeżeli więc ktos chce pracować - bo sama praca jest dla niego zrodlem najwiekszej satysfakcji - nie mogl lepiej trafic. Jezeli ktos chce natomiast miec pieniadze,nie moze pracować. Po prostu wtedy juz kompletnie nie zostaje mu czasu i sil aby je zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: do TYP-a IP: 24.112.164.* 13.05.01, 16:49 Jestem tutaj 2,5 miesiaca.Powiedz ,co ty w tak krotkim czasie zalatwiles?A mnie radzisz abym wyjechal.Mam jeszcze ponad 3 miesiace do namyslu,zreszto pytanie bylo do inzyniera a nie do ciebie,zadnej godziwej rady nie udzieliles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: do TYP-a i Nowego IP: *.bostma.adsl.bellatlantic.net 13.05.01, 18:39 No tak, TYP musi swoje trzy grosze wszedzie dorzucic. Pytania nie do niego - co tam on wie przeciez wszystko! Nie pierwszy i nie ostatni raz, zapewne....:((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: do TYP-a IP: *.we.mediaone.net 14.05.01, 03:47 Gość portalu: Nowy napisał(a): > Jestem tutaj 2,5 miesiaca.Powiedz ,co ty w tak krotkim czasie zalatwiles?A mnie > > radzisz abym wyjechal.Mam jeszcze ponad 3 miesiace do namyslu,zreszto pytanie > bylo do inzyniera a nie do ciebie,zadnej godziwej rady nie udzieliles O co ci chodzi. Powinienes zlozyc aplikacje na staly pobyt w Kanadzie poki tam jeszcze jestes. Gdy aplikacja jest w toku to nie musisz wyjezdzac. Jezeli nie masz jak zlozyc aplikacji lub by ci pobytu nie dali, to ci napisalem ze lepiej wyjechac i zaoszczedzone pieniadze miec w Polsce zamiast siedziec w Kanadzie i je wszystkie wydac i potem wyjechac bez niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2mek Re: Czy warto iść do pracy w Polsce? IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 18:55 Uważam że najlepszym wyjściem dla Polski jest aby nieroby i ochlaptusy, którym nie chce sie pracować wyjechały w cholerę. Do Polski należy wpuszczać Wietnamczyków, Chińczyków i całą resztę ferajny. Dodatkowo dać (oddać) kawał ziemi (np. Koszalińskie) Żydom, którzy maja już dosyć wojny z Palestyńczykami i chętnie wrócą na stare śmiecie. To powinno wystarczyć żeby rozpędzić naszą gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: DO 2MEK IP: 154.5.158.* 28.05.01, 08:01 Bylbym ostrozny z wprowadzeniem twoich sugesti w zycie. Jakbys mial wiecej kontaktow z Azja, to bys wiedzial co to znaczy miec tamtejsze mafie na glowie. Jak jednak lubisz daleki wschod, to wpadnij sobie do kasyna w Mariocie. Udanej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś