Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Służba wojskowa

IP: 195.136.95.* 30.03.01, 11:05
    Uważam, że zmuszanie ludzi do odbywania służby wojskowej jest ograniczeniem
    wolności obywatelskiej. W świetle tego, co się dzieje obecnie w jednostkach
    wojskowych (w większości trafiają tam chuligani i przestępcy - lub osoby, które
    żyją na krawędzi konfliktu z prawem) wysyłanie tam młodych, wykształconych (lub
    kształcących się) ludzi jest prezentem od chorego państwa, rządzonego przez
    chorych ludzi w postaci degradacji moralnej.
    Wydaje mi się, że umożliwienie rozwoju młodych ludzi i wykorzystanie ich
    potencjału intelektualnego bardziej wzmocniłoby naszą pozycję międzynarodową
    (porządkując ten cały bałagan panujący wśród rządzących), niż wysyłanie ich do
    wojska, żeby tam wyeksploatowali się psychicznie.
    Wszyscy zachwycają się poziomem gospodarczym Stanów Zjednoczonych, nikt nie
    zauważa, że wynika on z działań wielkich myślicieli rozwijających ten kraj nie
    zwracając uwagi na zaplecze militarne. Tam do armii idą ci, którzy skończyli
    odpowiednie akademie i - przede wszystkim - chcą do niej pójść, bo mają
    perspektywy kariery. Nasze zaplecze militarne mogłoby co najwyżej czyścić im
    buty.
    Trudno się jednak dziwić temu, co dzieje się w tej kwestii w Polsce. Skoro w
    parlamencie zasiada w większości prosta złodziejska hołota z wykształceniem
    ledwo średnim (lub nawet nie), to przecież nie pozwolą oni na to, żeby ktoś,
    kto reprezentuje nieporównywalny z ichniejszym poziom intelektualny był lepszy
    od nich. Trzeba ich wysłać do wojska, niech zrobią z nich trepów, niech im
    dołożą, żeby nie wystawiali nosa zbyt wysoko. Wrócą po służbie do domu i nie
    będzie im się chciało już mieszać w "kotle zwarzonej zupy" polityki.
    Niestety, wciąż w tym państwie (złodziejskim) tępi się wykształconych ludzi,
    którzy powinni przejąć stery tego tonącego okrętu, chciażby dlatego, że są
    bardziej kompetentni.
    Nie utożsamiam się z obecną Polską; wystarczy, że płacę na wojsko podatek
    (niepoważnie wysoki), nie poczuwam się więc do obowiązku założenia traperów i
    moro. Chcę rozppocząć życie, kupić mieszkanie, ale jeszcze przez nabliższe 6
    lat nie mam na to szans, bo w książeczce wojskowej mam wpis: "A". I żaden bank
    nie udzieli mi kredytu mieszkaniowego. Chciałbym wyjechać na stypendium
    zagranicę, ale nie mogę, bo "nie znam dnia, ani godziny". Po cholerę mam się
    kształcić i pracować dla kraju kierowanego w taki sposób i opłacać diety pajacy
    parlamentarych i przynosić zysk w postaci podatków, to ja wolę wyemigrować i
    robić to tam, gdzie to docenią, gdzie nikt nie będzie rzucał kłód pod nogi.

Nie widzę lepszej przyszłości dla Polski, do czasu, gdy cała ekipa rządząca
    zostanie wymieniona na ludzi światłych i wykształconych, rządzących dla dobra
    kraju, i historii, a nie dla pieniędzy.
    Przyszłość ta jest jednak niezmiernie odległa...
    Obserwuj wątek
      • Gość: fafik Re: Służba wojskowa IP: 195.204.204.* 02.04.01, 10:47
        Masz racje- zawodowy -wedlug Ciebie "trep". Szanuj ludzi-moze i oni beda Ciebie
        szanowac.
      • Gość: darek Re: Służba wojskowa IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 07:54
        Wojsko nie ma systemu rekrutacji i doboru kadr.Wiem bo byłem w wojsku po
        studiach i widziałm jak to jest. Chłopaki po szkołach oficerskich czuli się
        oszukani, najlepsi na roku a i tak dostawali jednostki na "koncu świata".
        Ludzie trafiający do zasadniczej służby wojskowej to nie są jak
        pisałeś "złodzieje i przestępcy" to zwykli ludzie ale zazwyczaj trafiają nie do
        tych jednostek do których chcą lub mają predyspozycje. Wojsko ma zły system
        weryfikacji, motywacji i zachęcania młodych, zdolnych do pracy w nim.
        • Gość: jerry Re: Służba wojskowa IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 22.04.01, 01:13
          całkowicie i obiektywnie zgadzam się z gościem yoskiem.
          jest to jawne wiezienie ........
          moze utworzyc jakos partie Obroncow Wolnosci Obywatelskiej...
          • Gość: g. Re: Służba wojskowa IP: 213.77.18.* 22.04.01, 14:42
            Po dwóch mgr (w tym jedno z filozofii) i 22 latach w armii nie czuję się jakoś
            trepem. Inna sprawa, że nie ma w armii polityki kadrowej i że państwem
            rządzą... tacy jacy rządzą. Niestety ja też nie widzę wielkiego rozwoju przed
            tym krajem. Ważne są tzw. plecy, z kim dużo wypić, jak zakombinować, komu dać
            d..., ile czasu spedziło się w owych latach na styropianie, z kim zrobiło
            zdjęcie, w jakim strajku wzięło udział...Mniej goryczy kolego. Zintegrujmy siły
            może wspólnie zmienimy świat.
            • Gość: wiarus Re: Służba wojskowa IP: *.ym1.on.wave.home.com 24.04.01, 04:26
              wojsko tylko i wylacznie zawodowe.glupi,silny to do woja,do pancernych.troche
              madrzejszy do lacznosci, a jak uczony to do rakietowki.dedili i glupkow
              potrzebuje wywiad i kontrwywiad.informacje u Hansa Klossa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka