Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 05.04.05, 11:13
    Witam,
    Dokładnie 2 dni po tym jak mój chłopak złożył wypowiedzenie w banku, w którym
    pracował, została wypłacona premia za rok 2004. Powodem, dla którego nie
    dostał premii było złożenie wypowiedzenia. Nie była to premia motywacyjna,
    ale premia od zysku banku za rok 2004. W kadrach powiedzieli, że "środki
    zostały już rozdysponowane..." (a co mnie to obchodzi?)
    Czy ma prawo żądać wypłacenia premii?
    Pozdrawiam
    Ania
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kati Re: premia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:49
        to zalezy czy jest to premia uznaniowa Pracodawca nie musi jej udzielac,
        natomiast jesli jest to w umowe wpisana premia motywacyjna musza ja przyznac
        Ponadto jesli wszyscy pracownicy otrzymali premie (mysle ze nawet uznaniowa) a
        on jej nie otrzymal takie dzialanie uznawane jest jako zlosliwe dzialanie
        mobing i moze zglosic sie do sadu i zaskarzyc najpierw trzeba zglosic u
        pracodawcy ze uwazasz takie dzialanie pracodawcy jako mobbing pisemnie.
        Podkreslam jesli ma zapisana premie w umowie musza podac przyczyne nie
        przyznania premii i to musi byc wazna przyczyna
        • krzysztofsf Re: premia 05.04.05, 15:01
          Gość portalu: Kati napisał(a):

> to zalezy czy jest to premia uznaniowa Pracodawca nie musi jej udzielac,
          > natomiast jesli jest to w umowe wpisana premia motywacyjna musza ja przyznac
          > Ponadto jesli wszyscy pracownicy otrzymali premie (mysle ze nawet uznaniowa) a
          > on jej nie otrzymal takie dzialanie uznawane jest jako zlosliwe dzialanie
          > mobing i moze zglosic sie do sadu i zaskarzyc najpierw trzeba zglosic u
          > pracodawcy ze uwazasz takie dzialanie pracodawcy jako mobbing pisemnie.
          > Podkreslam jesli ma zapisana premie w umowie musza podac przyczyne nie
          > przyznania premii i to musi byc wazna przyczyna

Na usenecie pl.praca. dyskusje pod koniec marca byl watek pt premia uznaniowa, gdzie jedna osoba wspomina, ze wygrala sadownie proces o niewyplacona premie uznaniowa. Pierwsza rzecz ( to juz moje zdanie) - zobaczyc regulamin plac zakladu , jak tam jest zdefiniowana premia roczna.
          • Gość: Ania Re: premia IP: *.chello.pl 05.04.05, 15:07
            Dzięki za wskazówki.
            Dzwoniłam przed chwilą do PIPu, tam powiedzieli mi mniej więcej to samo, chciaż
            Pani inspektor starała się mnie jak najszybciej zbyć...Chwała naszym polskim
            instytucjom!
        • Gość: ANia Re: premia IP: *.chello.pl 05.04.05, 15:12
          Postaram się pogrzebać w ich regulaminie i umowie o pracę.
          Podstawą do otrzymania premii było uzyskanie określonej liczby punktów za
          aktywność itp. Punkty przyznawali bezpośredni przełożeni.
          Mnie najbardziej wkurzyło to, że to premia za przepracowany ubiegły rok,
          więc to, że on się zwolnił nie powinno mieć wpływu na fakt jej otrzymania!!
          • krzysztofsf Re: premia 05.04.05, 15:25
            Gość portalu: ANia napisał(a):

> Postaram się pogrzebać w ich regulaminie i umowie o pracę.
            > Podstawą do otrzymania premii było uzyskanie określonej liczby punktów za
            > aktywność itp. Punkty przyznawali bezpośredni przełożeni.
            > Mnie najbardziej wkurzyło to, że to premia za przepracowany ubiegły rok,
            > więc to, że on się zwolnił nie powinno mieć wpływu na fakt jej otrzymania!!
            >
            No coz, ja kiedys pracowalem w firmie panstwowej, gdzie w regulaminie jednoznacznie byly opisane zasady przyznawania (od ilu miesiecy pracy przepracowanych w premiowanym roku kalendarzowym przysluguje) premii rocznej oraz utraty praw do premii za rok poprzedni ( w tym bylo zaznaczone, ze ,o ile dobrze pamietam, pracownikowi bedacemu jeszcze pracownikiem na wypowiedzeniu niedyscyplinarnym przyslugiwala, a bylemu pracownikowi juz nie, mimo, ze caly rok pracowal.)Jasno i konkretnie, ale to byly czasy, gdy szefowie tlumaczyli sie dlaczego nie dali premii, a nie dlaczego nieprzyznali :)).
            Sadze, ze jednak bank raczej bedzie mial zasady szczegolowo spisane w regulaminie plac.
            .
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka