Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwrot za okulary

18.04.05, 08:07
    Lekarz medycyny pracy zapisał, że potrzebne mi sia okulary.
    Wiem, że pracodawca ma obowiązek partycypować w kosztach lub może je pokryć w
    cąlości. Czy prawo pracy ustala minimalna kwotę, jaką pracodawca MUSI pokryć?
    Ktoś mi mówił, że najtańsze szkła, ale najtańsze w każdym zakładzie sa
    inne....
    z góry dzięku za wyjaśnienie
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: Zwrot za okulary IP: *.siedmiorog.pl / *.siedmiorog.pl 18.04.05, 13:05
        Każdy pracodawca powinien zwracac pewna kwote za okulary pracownikom pracujacym
        przy komputerze. W ustawie przewidziane sa widelki kwotowe, natomiast kazda
        firma indywidualnie przyznaje jakas kwote. Powinnas o to wszystko pytac w
        kadrach. A w kazdym optyku wystawia ci odpowiednia fakture za ktora otrzymasz
        zwrot kwoty ustalonej przez twoja firme. Firma zwraca za szkla odpowiednie do
        pracy przy monitorze, nie za oprawki.
        Pozdrawiam
        • marghot Re: Zwrot za okulary 18.04.05, 13:06
          tylko jakie są te widełki?
          w poprzedniej firmie zwaracano mi do kwoty 400zł. a tu wszyscy się glowią...
          • Gość: Magda Re: Zwrot za okulary IP: *.siedmiorog.pl / *.siedmiorog.pl 18.04.05, 13:09
            no coz, kadrowa powinna sie tym zainteresowac jak to rozliczac. To jej
            obowiazek i masz prawo wymagac aby okreslila kwote. Nie wiem jakie sa to
            widelki bo u nas jest dana kwota i ani grosza wiecej. Nawet za bardzo nie wiem
            jaka ustawa to reguluje, ale w kazdym optyku powinni ci to powiedziec.
          • tanger_soto Re: Zwrot za okulary 18.04.05, 15:11
            sprawdz rozporzadzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 1 grudnia 1998 r.
            ws. bezpieczenstwa i higieny pracy na stanowiskach wyposazonych w monitory
            ekranowe (Dz. U. z 10.12.98). tam jest cos na pewno, ale nie wiem, jak
            szczegolowo i czy nie bylo zmian. a dla przykladu u mnie kwota, jaka zwracaja
            to 180 PLN
            • Gość: r Re: Zwrot za okulary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:18
              U mnie 300 zł raz w roku.

• Gość: jak długo ważne Re: Zwrot za okulary IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 07:13
        Ja mam pytanie: jak długo ważne jest zaświadczenie od lekarza med pracy, ż
        muszę pracować w okularach ?
        • marghot Re: Zwrot za okulary 19.04.05, 07:55
          na zaświadczeniu lekarz zawsze umieszcza taka adnotację. Z tego co pamiętam dla
          okularników takie zaświadczenie jest wydawane na nieco krótszy okres (3 lata?)
          niż dla nieokularników (4 lata?).
          Oczywiście jeśli w tym czasie zmienisz pracodawcę, musisz i tak przejść badania.
          • totempotem Re: Zwrot za okulary 19.04.05, 10:37
            Mam takie zaświadczenie wydane rok temu, teraz dopiero kupiłam okulary...czy
            nie ma jakiegos przepisu, że powinnam je kupić w czasie nie krótszym
            niż...dopiero wtedy mogę otrzymać zwrot za okulary ?
            • marghot Re: Zwrot za okulary 19.04.05, 11:24
              sorki, ja nie wiem, ale mam nadzieję, że ktoś Ci odpowie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka