Gość: lololoooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:18 Wpisujta wielo zarobiota na miesiunc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olek Re: ROLNICY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:59 Po twoim żartobliwym pytaniu obpowiem ci : W rolnictwie jest tak jak w gospodarce są duże gospodarstwa i małe i w zależności od układów i sposobu myślenia właścicila różnie im się wiedzie. Ja nie nażekam mam 230 ha kontrakt z mleczarnią ma 600 000kg mleka i hodowlę lisów i wolę być rolnikiem niż np pacownikiem za 800 zł jak tu piszecie. Dla mnie to włosy się jeżą na głowie jak ludzie żyją za takie pieniądze. A stereotypy są różne odnośnie rolnictwa jestem mgr inż. po AR i mam 28 lat i to jest dla mnie sposób życia. Możecie się śmiać z tego ale niczego nie żałuję ciągle próbuję się rozwijać. pracownik u mnie mam ich czterech zapabia 2150 netto + ubezpieczenie myślę że to nie jest jak na Polskę mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: ROLNICY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:06 zazdroszcze ci bardzo twojego pomyslu na zycie tez bym tak chciala ale mam tylko 1,16 ha i jestem od niedawna wlascicielka tej ziemii powodzenia olek niech ci sie wiedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: ROLNICY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:09 Wow, powiedz mi jeszcze jak po studiach zorganizowales kase na ten areal ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: ROLNICY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:29 dostałem 40 ha od rodziców reszte w dzierzawe od agencji powoli spłacam kredyt dla młodych rolników trzeba mieć pasje i samozaparcie pieniądze leżą w banku hektary ziemi leżą odłogiem Tak dla was hektar ziemi łąki kiepskiej jakości to około 1800 -2200zł trzeba raz w roku skosić a dopłata do niego to ok.530zł kwote można dostać w agencjiRR lub kupić w sumie troche cierpliwości i efekty same przyjdą. W Polsce jest dużo nażekania i to prawda ale też wiele osób nie ma konkretnego wykształcenia ani pojęcia o zarządzaniu to tak jakby ślusarz czy hydraulik dostał w zarządzanie szpital czy by go utrzymał na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś