Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca na 1/2 etatu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:35
    Dziś dowiedziałam sie, że szef rozłożył mi pracę na pełny etat na dwie różne
    firmy po 1/2 etatu. Nie wiem czy podpisać umowę czy nie, bo nie wiem z jakimi
    konsekwencjami się to wiąże. Może ktoś z Państwa wie jak wówczas liczy sie
    staż pracy, urlop wypoczynkowy, czy urlop macieżyński.Prosiłabym o informację
    i jakąś poradę. Jeśli znają Państwo akty prawne proszę o podanie numerów.

Z góry dziekuję za każdą pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: Annb Re: praca na 1/2 etatu IP: 213.76.140.* 27.06.05, 20:53
        Proszę przede wszystkim zajrzeć do kodesku pracy.Lata pracy do stażu wliczają
        się tak samo na pełnym, jak i nie pełnym etacie-wymiar zatrudnienia nie ma tu
        nic do rzeczy.Wymiar urlopu wypoczynkowego faktycznie zależny jest od wymiaru
        etatu-w Twoim wypadku 1/2 z 20dni lub 26dni tj.10 lub 13.Ale z Tego co piszesz
        w sumie będziesz pracowała na pełnym etacie,w związku z czym na wymiarze urlopu
        nic nie stracisz.Długość urlopu macierzyńskiego nie zależy od wymiaru etatu ale
        od tego,który to jest poród.Skoro pytasz o urlop macierzyński to warto
        wiedzieć,że pracodawca z kobietą w ciąży nie może rozwiązać umowy,nie może
        wypowiedzieć warunków pracy i płacy bo nie przyjęcie ich przez pracownicę(do
        czego ma prawo)spowoduje roziwązanie z nią umowy o pracę(do tego pracodawca nie
        może dopuścić).Ponadto pracodawca nie może kobiety w ciąży(nawet za jej zgodą)
        delegować do pracy poza stałe miejsce miejsce pracy.W każdym razie wszystko co
        napisałam reguluje kodeks pracy.Rozbicie Twojego etatu nie spowoduje istonych
        dla Ciebie w kwestiach, które poruszyłaś.
        • Gość: Bogusia Re: praca na 1/2 etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 08:18
          Bardzo dziekuję za odpowiedzi na pytania, które mnie nurtują. Mam troche obaw i
          wątpliwości wiec taka wypowiedź trochę rozjaśnia sytuację.

Bardzo dziękuję i miłego dnia
      • Gość: fiska1 Re: praca na 1/2 etatu IP: *.chello.pl 28.06.05, 09:53
        A jak 1/2 etatu wlicza się do stażu pracy u nauczycieli? Tak samo, czy
        obowiązują jakieś inne zasady z karty nauczyciela? Do tej pory myślałam, że 1/2
        etatu liczy się jak połowa do lat pracy potrzebnych do wyliczenia emerytury?
        • Gość: Annb Re: praca na 1/2 etatu IP: 213.76.140.* 28.06.05, 21:41
          Do: Fiska1.
          Pierwsze słyszę o takim sposobie wyliczania lat pracy.Ale nie znam niestety
          Karty Nauczyciela,nie wiem więc jak ona reguluje te kwestie,nie będę się
          wypowiadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka