Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Informacja dla szukających pracy

IP: 62.148.92.* 08.05.01, 22:21
    Wszyscy, którzy chcą nauczyć się jak i gdzie szukać pracy, powinni zgłosic się
    do Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej. Centra takie działają
    przy Wojewódzkich Urzędach Pracy i ich Filiach (w starych województwach). W
    Centrach można uzyskać fachową pomoc psychologa, socjologa lub pedagoga,
    skorzystać z zajęć grupowych przygotowujących do poruszania się po rynku pracy,
    a także z indywidualnych konsultacji. Zachęcam do wizyty w Centrum - w
    Warszawie mieści się przy ul. Młynarskiej 16. Chociaż Urzędy Pracy kojarzone są
    zazwyczaj z zasiłkami i brakiem ofert pracy, to Centra są zgoła czym innym.
    Najlepiej przekonać się osobiście, bo nawet w urzędach pracują ludzie a nie
    maszyny i można liczyć na pomoc, wsparcie i rzetelną infomację.
    Obserwuj wątek
      • nat#ka Re: Informacja dla szukających pracy 08.05.01, 23:12
        Aha - i co najważniejsze - wszystko za darmo.
      • Gość: mam Re: Informacja dla szukających pracy IP: 195.117.30.* 09.05.01, 19:41
        Gość portalu: Nat'ka napisał(a):

> Wszyscy, którzy chcą nauczyć się jak i gdzie szukać pracy, powinni zgłosic się
        > do Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej. Centra takie działają
        > przy Wojewódzkich Urzędach Pracy i ich Filiach (w starych województwach). W
        > Centrach można uzyskać fachową pomoc psychologa, socjologa lub pedagoga,
        > skorzystać z zajęć grupowych przygotowujących do poruszania się po rynku pracy,
        >
        > a także z indywidualnych konsultacji. nawet w urzędach pracują ludzie a nie
        > maszyny i można liczyć na pomoc, wsparcie i rzetelną infomację.

Dobrze wiem na czym taka pomoc polega: uczycie ludzi kłamać. Można to
        nazywać "autoprezentacją" ale jest po prostu zwykłym KŁAMSTWEM, takim samym jak
        powyższy reklamowy tekst. Każą ci napisać w CV, że znasz angielski i komputer gdy
        tylko nauczysz się na pamięć good morning i nie pomylisz myszy z klawiaturą.
        Gospodyni domowa, której ledwo starcza do pierwszego, ma się pochwalić swoimi
        umiejętnościami w planowaniu budżetu. Chłopak, który raz zajrzał pod maskę auta i
        dowiedział się które to silnik, niech napisze że ma doświadczenie w mechanice
        pojazdowej. Dziewczyna, która na wakacjach sprzedawała lody to oczywiście
        doświadczony marketingowiec. Itp. Może powiesz mi jakich to rzetelnych informacji
        może udzielić psycholog czy pedagog? Dobrze to znam, będą cię wspierać i
        dowartościowywać czyli wciskać kit, jaki to jesteś wyjątkowy i że na wiele
        zsługujesz, tak samo jak w prywatnych szkołach: dzieci się dobrze czują, ale
        potem nic nie umieją. Jakim to cudem zajęcia w grupie, gdzie wszyscy są
        bezrobotni, mają uczyć poruszania się po rynku pracy? To są zabawy dla
        przedszkolaków żeby np. pokazywać jakie słowo ktoś ci szepnął na uszko. A porady
        istotnie rewelacyjne: zapytaj swoich znajomych czy w ich zakładzie może są wolne
        miejsca... To piszę z własnego doświadczenia. Na przykład żaden z tych fachowców
        nie umiał mi powiedzieć na jakich stanowiskach pracują ludzie w bankach i jakie
        wykształcenie jest wymagane, że w okienkach siedzą kasjerki to każdy głupi wie, a
        co poza tym? Gdzie szukać pracy - poradzili mi iść na pocztę i wybrać z książki
        telefonicznej adresy firm, ale już nie powiedzieli skąd mam wiedzieć co ta firma
        w ogóle robi (można popytać znajomych...), gdy oczywiście na rozmowie
        kwalifikacyjnej trzeba przekonać pracodawcę, że ja akurat tej firmie się
        przysłużę... Takie poradnie są dobre jako chusteczki do nosa, można się
        wyżalić, "czuję się taka niepotrzebna" i znajdzie się psycholog, co pocieszy. Ale
        to nie ma nic wspólnego z pracą. Od tego miejsc pracy nie przybędzie. Bezrobocia
        nie zlikwidują bezrobotni, nawet najlepiej wyszkoleni w "autoprezentacji".
        • Gość: nat#ka Re: Informacja dla szukających pracy IP: 62.148.92.* 09.05.01, 22:02
          To nie był tekst reklamowy. Złe doświadczenia wyniesione z instytucji, które
          świadczą podobne usługi, ale nie dysponując doświadczona kadrą, nie powinny
          zrażać do dalszych poszukiwań. Prawdą jest, że tylko osoba, która poszukuje
          pracy, jest w stanie sobie pomóc. Pracy za nia nikt nie znajdzie. Podstawowym
          błędem, który popełniają osoby korzystające z usług instytucji typu Centrum, to
          przeświadczenie, że jak tam się zgłosi, to otrzyma gotową receptę na
          znalezienie pracy, bądź nawet ofertę pracy. A tak niestety nie jest. Tylko
          zmobilizowanie się do wysiłku jest efektywne. Poszukiwanie zatrudnienia to
          praca na pełny etat.Jeżeli nie ma sie takiego nastawienia, to rzeczywiście
          wszystko co oferuje Centrum będzie postrzegane jako stek oczywistości. Ten kto
          będzie chciał sie czegoś nauczyć lub dowiedzieć ma tam pole do popisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka