Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 22.07.05, 18:24
    Chcialabym pracowac jako tlumacz (pisemny). Czy wiecie jak sie do tego
    zabrac, czy CPE i inne specjalistyczne kursy wystarcza (plus oczywiscie stale
    podnoszenie kwalifikacji) czy niezbedne jest ukonczenie filologii lub
    lingwistyki. Bede wdzieczna za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: cz Re: Tlumacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 19:02
        Ukonczenie filolofii na pewno jest niezbedne. Jesli dajmy na to skonczylas
        polonistyke, ale swietnie znasz angielski i chcesz miec papiery tłumacza z tego
        jezyka, to niestety sie nie da. Trzeba miec skonczona dana filologie.Tak mi to
        kiedy swyjasnil znajomy, ktory posiada takowe papiery, i jest tlumaczem z
        rosyjskiego.
        • agulha Not true 23.07.05, 01:09
          Ona nie napisała "tłumacz przysięgły" ani "publiczny", tylko "pisemny". A do
          tego nie trzeba skończyć filologii i nie trzeba mieć żadnych "papierów".
          Pozdrawia absolwentka medycyny znad 200-stronicowego tekstu (z ang na pol).
          Tekst jest specjalistyczny, zleceniodawca żąda dyplomu uczelni wyższej o
          kierunku stosownym do rodzaju tekstu (a ma teksty techniczne, chemiczne,
          biologiczne i podobne) i jakiegoś papieru, że się zna język. 12 lat temu, kiedy
          zaczynaliśmy współpracę, miałam tylko tłumaczenie zaświadczenia z lektoratu
          języka angielskiego na francuskiej uczelni, hi hi hi...Teraz mam wprawdzie CAE,
          ale nikt o to nie pytał. Innych zleceniodawców mam też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka