Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:55 Czy w Szkocji można płacić funtami angielskimi?? Dzięki za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: funty Re: Szkocja - waluta IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 22:06 z tego co mi wiadomo tak - przed wyjazdem do Polski pamiętać należy za to,żeby wymienić tam funty szkockie na angielskie,bo w Polsce można mieć problemy ze szkockimi Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Szkocja - waluta 09.08.05, 14:47 Gość portalu: funty napisał(a): > z tego co mi wiadomo tak - przed wyjazdem do Polski pamiętać należy za to,żeby > wymienić tam funty szkockie na angielskie,bo w Polsce można mieć problemy ze > szkockimi W Polsce nie wymienisz szkockich banknotów nigdzie. W kantorze kupuj tylko 5, 10 i 20-funtówki, nikt we Szkocji nie przyjmie angielskiej 50-ki, bo jeszcze nikt nie zobaczył prawdziwej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funty Re: Szkocja - waluta IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 21:21 przecież wyraźnie napisałem przed wyjazdem DO Polski(w domyśle ze Szkocji do Polski),czytajcie uwazniej! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Szkocja - waluta 09.08.05, 22:35 Gość portalu: funty napisał(a): > przecież wyraźnie napisałem przed wyjazdem DO Polski(w domyśle ze Szkocji do > Polski) Szkockich banknotów nie wymienisz W Polsce (w domyśle po powrocie ze Szkocji). I z tymi angielskimi 50-kami, to działa w obie strony, unikaj i tu, i tam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 11:49 Mozna. PS: Nie ma funtow Angielskich, sa Brytyjskie (GBP) ;o) (wydawane przez Bank of England). Obowiazuja na calym terenie UK (Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia Pn. + wysepki). PS2: Oprocz "tradycyjnych" banknotow sa tez drukowane "lokalne". I tak: banknoty Szkockie (drukowane przez trzy rozne banki) tez przyjmuja na terenie Anglii, Walii i Irlandii Pn. Irlandia Pn. tez drukuje "swoje" funty (przez Bank of Ulster), ktorymi mozna operowac na terenie UK. Czesem jednak mozna miec problemy w jakiejs mniejszej miejscowosci lub sklepiku. Isle of Man tez drukuje "swoje". I to prawda, ze jesli chce sie pojechac do Polski z gotowka to trzeba wymienic wszystkie banknoty na te z Bank of England. Do tego, zeby zaoszczedzic sobie stresu lepiej zeby banknoty byly nieporwane, niepoklejone tasma, niepopisane flamastrem. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 16:25 Możesz mieć również problemy z płaceniem Funtami Szkockimi w samej Anglii. Są one oczywiście "prawnym środkiem płatniczym", lecz ze względu na dużą ilość fałszerstw sprzedawcy niechętnie je przyjmują. Szczególne obyczaje ma w tym względzie sieć piekarni Greegs, gdzie nie tylko nie chcą przyjmować szkockich funtów, ale nawet nie akceptują "angielskich" banknotów o nominale 50 funtów szterlingów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Szkocja - waluta IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 10.08.05, 17:48 Mala popraweczka (nie zebym sie czepial... :) - w Irlandii Polnocnej funty "drukuje" Bank of Ireland! Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 18:21 > Mala popraweczka (nie zebym sie czepial... :) - w Irlandii Polnocnej > funty "drukuje" Bank of Ireland! oczywiscie i ja sie nie czepiam, a co z bankiem ulsterskim? (hint: w Irlandii Polnocnej prawo do druku banknotów maja cztery banki) a tak zbiorczo o funtach sterlingach: encyclopedia.thefreedictionary.com/British%20banknotes Odpowiedz Link Zgłoś