Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szkocja - waluta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:55
    Czy w Szkocji można płacić funtami angielskimi?? Dzięki za odpowiedzi:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: funty Re: Szkocja - waluta IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 22:06
        z tego co mi wiadomo tak - przed wyjazdem do Polski pamiętać należy za to,żeby
        wymienić tam funty szkockie na angielskie,bo w Polsce można mieć problemy ze
        szkockimi
        • ianek70 Re: Szkocja - waluta 09.08.05, 14:47
          Gość portalu: funty napisał(a):

> z tego co mi wiadomo tak - przed wyjazdem do Polski pamiętać należy za to,żeby
          > wymienić tam funty szkockie na angielskie,bo w Polsce można mieć problemy ze
          > szkockimi

W Polsce nie wymienisz szkockich banknotów nigdzie.
          W kantorze kupuj tylko 5, 10 i 20-funtówki, nikt we Szkocji nie przyjmie
          angielskiej 50-ki, bo jeszcze nikt nie zobaczył prawdziwej.
          • Gość: funty Re: Szkocja - waluta IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 21:21
            przecież wyraźnie napisałem przed wyjazdem DO Polski(w domyśle ze Szkocji do
            Polski),czytajcie uwazniej!
            pozdrawiam
            • ianek70 Re: Szkocja - waluta 09.08.05, 22:35
              Gość portalu: funty napisał(a):

> przecież wyraźnie napisałem przed wyjazdem DO Polski(w domyśle ze Szkocji do
              > Polski)
              Szkockich banknotów nie wymienisz W Polsce (w domyśle po powrocie ze Szkocji).
              I z tymi angielskimi 50-kami, to działa w obie strony, unikaj i tu, i tam.

:-)
      • deadeasy Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 11:49
        Mozna.

PS: Nie ma funtow Angielskich, sa Brytyjskie (GBP) ;o) (wydawane przez Bank of
        England). Obowiazuja na calym terenie UK (Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia Pn.
        + wysepki).

PS2: Oprocz "tradycyjnych" banknotow sa tez drukowane "lokalne". I tak:
        banknoty Szkockie (drukowane przez trzy rozne banki) tez przyjmuja na terenie
        Anglii, Walii i Irlandii Pn. Irlandia Pn. tez drukuje "swoje" funty (przez
        Bank of Ulster), ktorymi mozna operowac na terenie UK. Czesem jednak mozna
        miec problemy w jakiejs mniejszej miejscowosci lub sklepiku. Isle of Man tez
        drukuje "swoje".

I to prawda, ze jesli chce sie pojechac do Polski z gotowka to trzeba wymienic
        wszystkie banknoty na te z Bank of England. Do tego, zeby zaoszczedzic sobie
        stresu lepiej zeby banknoty byly nieporwane, niepoklejone tasma, niepopisane
        flamastrem.
        :o)
        • konskipsiinteres Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 16:25
          Możesz mieć również problemy z płaceniem Funtami Szkockimi w samej Anglii. Są
          one oczywiście "prawnym środkiem płatniczym", lecz ze względu na dużą ilość
          fałszerstw sprzedawcy niechętnie je przyjmują. Szczególne obyczaje ma w tym
          względzie sieć piekarni Greegs, gdzie nie tylko nie chcą przyjmować szkockich
          funtów, ale nawet nie akceptują "angielskich" banknotów o nominale 50 funtów
          szterlingów.
        • Gość: xyz Re: Szkocja - waluta IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 10.08.05, 17:48
          Mala popraweczka (nie zebym sie czepial... :) - w Irlandii Polnocnej
          funty "drukuje" Bank of Ireland!
          • xiv Re: Szkocja - waluta 10.08.05, 18:21

> Mala popraweczka (nie zebym sie czepial... :) - w Irlandii Polnocnej
            > funty "drukuje" Bank of Ireland!

oczywiscie i ja sie nie czepiam, a co z bankiem ulsterskim? (hint: w Irlandii
            Polnocnej prawo do druku banknotów maja cztery banki)

a tak zbiorczo o funtach sterlingach:

encyclopedia.thefreedictionary.com/British%20banknotes

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka