Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sezon ogórkowy

09.08.05, 21:53
    obronilam sie w czerwcu i zaczelam wlasnie szukac pracy,od miesiaca szukam-
    wyslylam 5 cv dziennie i.... cisza. dodam ze mam fajne dopracowane cv i nie
    siedzialam na tylku przez studia.ale coz... nic sie nie dzieje,nikt nie
    pisze, nie dzwoni... nie wiem co jest nie tak-albo to wakacje i nikogo nie ma
    albo z moim cv jest cos nie tak (duzo robilam ale raczej byly to wyjazdy
    zagraniczne i dzialalnosc naukowa niz zawodowa). pozdrawiam i dziekuje za
    rady.
    Obserwuj wątek
      • seerena Re: sezon ogórkowy 09.08.05, 22:27
        Wakacje :) Poczekaj do września. Poza tym na obecnym rynku pracy to normalne że
        czasem musi minąć i miesiąć i dwa zanim ktoś się odezwie, nie wiem jakiej pracy
        szukasz ale na niektóre stanowiska przychodzi i po kilkaset ofert! Nawet jakbyś
        miała świetne cv to kwestia statystyki, po prostu gdzieś giniesz w tym stosie,
        albo pracodawcy połowy ofert w ogóle nie czytają. Cierpliwości i powodzenia :)
        • yennefer_7 Re: sezon ogórkowy 10.08.05, 18:31
          dzięki za radę, uzbrajam się wobec tego w cierpliwość i walczę dalej, musi się
          przecież w koncu udać;)
      • Gość: mac Re: sezon ogórkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:27
        to moge Ci odstapic posade praktykanta w firmie doradztwa inwestycji na
        gieldzie, bedziesz pracowala przez 3 miesiace za darmo. Aha musisz miec
        doswiadczenie min 2 praktyki w firmie zwizanej z inwestycjami na gieldzie
        inaczej praktyki nie dostaniesz. Coś wspominali o ewentualnosci zatrudnienia,
        bardzo mgliscie niestety.
        ja jeszcze studiuje, mam dobre CV (3 praktyki w renomowanych korporacjach
        finansowych, certyfikaty jezykowe, dzialalnosc w org studenckiej, studia na bdb
        uczelni, ostatnio nawet stypendium naukowe a do tego niedawno skonczylem
        dopiero 23 lata) i szukam zajęcia bo boje sie bezczynnosci po obronie pracy mgr
        no i sama widzisz jak piekielnie ciężop jest!!! doradzam dystans do ogloszen na
        pracuj.pl czy jobpilot.pl tam nieraz na oferte odpowiada 600 osób, masz mniej
        niz 2% szansy ze ktos wogole Cie wygrzebie z tego stosu papieru.
        • Gość: starycynik Re: sezon ogórkowy IP: *.lr.centurytel.net 10.08.05, 20:57
          Rozumiem ze aby dostac bezplatna praktyke trzeba wczesniej juz miec na CV dwie
          inne bezplatne praktyki. Czyli jak pisze NCzas! "postep postepu".
          • Gość: mac Re: sezon ogórkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:28
            dokladnie powiedziano mi ze nie mam odpowiedniego doswiadczenia by odbyc ta
            praktyke, pomimo ze mam doswiadczenie w diedzinie pokrewnej, ba szalenie
            powiązanej (bankowosc), rece mi opadly bo chcialem sie czegos nowego nauczyc na
            PRAKTYCE (ogloszenie bylo wyrazne: 'szukamy praktykanta' na znanym portalu);
            zdalem nawet zadawalajaco testy, a praktyka podkreslam 2 miesiace po 8-10
            godzin za free
      • Gość: Artur Re: sezon ogórkowy IP: 80.51.10.* 10.08.05, 20:36
        A może zamiast wysyłać CV do firm warto wybrać się tam osobiście ?
        W moim przypadku to poskutkowało. Gdy przez 2 miesiące tylko
        wysyłałem "papiery" nie miałem żadnej odpowiedzi. Jak sam się pofatygowałem do
        firmy od razu poskutkowało. Polecam i tobie.

POZDRAWIAM.

• Gość: mac Re: sezon ogórkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:25
          Artur tylko jak tu wejsc do korporacji czy firmy w jakimś tam wieżowcu kiedy
          nikt Cie nie wpuści nawet do windy:)
          Możesz opisac jak to zorganizowałeś? jak dla mnie mission impossible bo nawet
          jesli sie wybiera niewielką firemkę mozna zosta nieźle zgnojonym a poza tym
          wiekszosc uznaje to za zawracanie ludziom głowy - skoro nie ma ogloszenie w
          prasie, necie na stronie www to nie ma wakatów.
          Nie odbieraj tego jako atak czy zlosliwośc po prostu pracodawcy tak to
          odbierają dlatego szczerze podziwiam Cie
          • Gość: Artur Re: sezon ogórkowy IP: 80.51.10.* 10.08.05, 22:45
            Poszedłem po prostu do działu kadr z CV.
            A niby dlaczego mieliby mnie nie wpuścić ? Odywałem tam kiedyś praktyki szkolne.
            Powiedziałem, że przyszedłem złożyć ofertę pracy i wszedłem.
            Bardzo miła pani porozmawiała ze mmą, przyjęła dokumenty i za 3 dni oddzoniła z
            propozycją pracy. A firma wcale nie dawała ogłoszeń o wolnych miejscach.

PS.Jestem absolwentem technikum kolejowego (z 2003r) a pracuję Metrze
            Warszawskim.
            Naprawdę warto próbować chodzić i samemu pytać. Tak w dziale kadr Cię widzą,
            pogadają i wcale nie będą musieli potem ogłaszeć się w prasie.
            • Gość: Artur Re: sezon ogórkowy IP: 80.51.10.* 10.08.05, 23:23
              Nie możesz się wstydzić chodzić do firm czy instytucji z pytaniem o pracę...
              Ja mimo, że jestem tylko po technikum, nie znam dobrze angielskiego, nie miałem
              tylu praktyk szedłem uśmiechnięty, wyluzowany i z wiarą w siebie.
              Zauważyłem, że ludzie po studiach są bardzo niepewni, lękają sie itp.

Pamiętam słowa prof.Ostrowskiego(nauczyciela w technukim kolejowym w
              Warszawie,wychowawcy kilku pokoleń kolejarzy):"Musicie być pewni siebie i
              walczyć o swoje.Jak was wywalą drzwiami to wracajcie i wejdźcie oknem, a jak
              was i przez okno wylwalą to się wdrapcie na dach i wejdźcie kominem"

Pamowie mgr i inż......więcej wiary w siebie.Bądźcie facetami "z jajami" a
              nie "gogusiami" w garniturkach.

POZDRAWIAM.
              • Gość: Stella Re: sezon ogórkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 01:34
                Ale straszycie tą Yennefer. Ona się dopiero w czerwcu obroniła, dopiero co
                zaczęła szukać! Nawet nie wiadomo czego dokładnie szuka. A może znajdzie za 2
                tygodnie?? Jakoś każdy z nas pracujących kiedys tą 1 pracę znalazł. Gdy Yenn nie
                znajdzie jej przez pół roku może zacząć się na poważnie martwić. Teraz to jest
                przeciętny okres szukania pracy.
                A z tym wchodzeniem oknem i kominem to chyba już nie te czasy. I zależy w jakiej
                branży, może w kolejnictwie ale nie w nowoczesnych poważnych firmach. Jeśli
                komuś się nudzi to może sobie pobiegać po mieście od firmy do firmy, ale wg.
                mnie to strata czasu. Lepiej juz jeżeli zadzwonić i spytać czy są wolne wakaty,
                i wysłac CV. Jak nam na jakiejs firmie bardzo zależy można się przejść ale bez
                umówienia się można zostać po prostu spławionym. Ja zrobiłam tak kilka razy i
                patrzyli na mnie jak na UFO, kazali po prostu wysłać aplikację.
                • Gość: Artur Re: sezon ogórkowy IP: 80.51.10.* 11.08.05, 09:45
                  No tak....wysłać aplikację. I jaka jest szansa, że Cię "wyłowią" spośród
                  pozostałych kilkudziesięciu lub nawet kilkuset CV ??? Czyli wróciliśmy do
                  punktu wyjścia.Ehh......
                  A Yennefer życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu pracy.
                  • yennefer_7 Re: sezon ogórkowy 12.08.05, 22:39
                    dzieki wielkie za wszystkie rady. juz sie nie zalamuje i wysylam te cv dalej.
                    moze sie w koncu ktos odezwie. a z tym chodzeniem po firmach to jakos mam
                    opory. praktyka w sumie tez by mnie interesowala o ile bylaby w jakiejs fajnej
                    firmie i bylaby szansa pozniejszego zatrudnienia. jesli to jednak to bylaby
                    taka firma, ktora tylko zatrudnia kolejnych praktykantow, wykorzystuje ich,
                    wyrzuca a na ich miejsce zatrudnia nowych to ja dziekuje. kurcze, wierze, ze w
                    koncu trafie na jakas sensowna prace. pozdrawiam wszystkich, ktorzy mieli lub
                    maja podobny problem. papatki!
      • yennefer_7 Re: sezon ogórkowy 21.08.05, 13:10
        heh,no wlasnie bylam w piatek na rozmowie i... przyjeli mnie.Ale wiecie co?ide
        w poniedzialek zrezygnowac albo walczyc o podwyzke, bo zaproponowalo mi 3
        miesiace stazu na pelen etat za ... 500 zl plus 10 zl mieiecznie na rozmowy
        przez firmowy telefon! w sumie sie zgodzilam, bo nie mam doswiadczeniaw branzy
        i chce sie czegos nauczyc. Poza tym moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna. No i
        teraz znajomi się ze mnie śmieją, bo dostają 1 200- 2 000 za miesiac od razu po
        studiach. Do tego mam mgr, drugi kierunek, 2 jezyki, wyzjazdy zagraniczne i
        staze!!!!! Pani w Biedronce zarabia lepiej:( Porazka, no ale nic, czlowiek uczy
        się na bledach, sama sobie jestem winna bo nie wiedzialam jaka place mu podac i
        w sumie sam mi zaproponowal, a ja sie zgodzilam:( Grunt to uczyć się na
        błedach. Pozdrawiam wszystkich szukajacych:)
        • mk-80 Re: sezon ogórkowy 21.08.05, 19:10
          Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi BeeeBuaahhhahhaaaaa
          Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi BeeeBuaahhhahhaaaaa
          Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhiBuuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhiBuuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi Buuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhiBuuuahhahhahhhahahaaaaa hihihihihihihihihihihihhhi
          SORRY ale nie moge sie opanowac :-D
          :-D
          Normalnie odjazd - pekl bym ze smiechu jak by ktos powiedzial mi 500 i uwaga ... 10zł na rozmowy
          • yennefer_7 Re: sezon ogórkowy 22.08.05, 01:29
            no teraz to i ja sie z siebie smieje, ale to chyba dobrze;) o 9.00 mam sie
            stawic w "pracy" - juz ukladam sobie co kolesiowi powiem i jak ladnie trzasne
            drzwiami. na poczatku tez sie wkurzalam, ze koles pojechal na mnie jak po lysej
            kobyle! ale przeciez sie ucze no i w sumie nie przepracowalam tam nawet
            godzinki. i niech nie mysli! jutro mu pokaze:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka