Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypadek przy pracy!

10.08.05, 23:21
    Mój ojciec w październiku tego roku dostał zawału.Miało to miejsce w pracy.
    Tato jest spawaczem,pracowałam na kopalni,każdego dnia zjeżdżał na dół.Co rok wykonywane miał badania,nie wykryto w nich żadnych nieprawidłowości.
    Ojciec pracował przez trzy dni z przerwami tylko 6 godzinnymi.W kodeksie górniczym napisane jest,że przerwa musi wynosić conajmniej 12 godzin.Teraz jest na rencie,zakład pracy nie dał mu żadnego odszkodowania.
    Zgłosił sprawę do sądu pracy.Czy są szanse to wygrać?Czy ktoś z Was się zna na tym?proszę o odpowiedzi!
    Obserwuj wątek
      • Gość: cotbus76 Re: Wypadek przy pracy! IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.08.05, 11:41
        Szanse na wygranie sprawy są niewielkie, ponieważ odszkodowanie nalezy się
        wyłacznie za wypadek przy pracy czyli zdarzenie nagłe związane z wykonywaną
        pracą i spowodowane przyczyną zewnętrzną ( to dość uproszczona definicja bo
        choć robiłam uprawnienia BHP to od prawie 1,5 roku nie mam z tymi przepisami
        doczynienia). W tym trzecim elemencie jest pies pogrzebany, gdyż zawał w
        świetle przepisów BHP trudno jest uznać za wywołane przyczyną zewnętrzną.
        Jednak jeśli dobrze pamiętam to istnieje orzecznictwo sadów pracy, w których
        stawały one po stronie poszkodowanego w przypadkach zawałów w pracy. Domyslam
        się, że w sądzie nie reprezentuje was prawnik( tak wywnioskowa, dlatego aby nie
        pisać tu długiego referatu doradzam sięgnięcie po ksiazki z zakresu BHP wydane
        po 1997 roku ( ja w pracy często korzystałm z pracy z ksiazki "BHP w praktyce"-
        autor mi umknął) w większości z nich temat wypadku przy pracy jest omówiony a w
        ramach tego tematu sprawa zawału w pracy też ( bo to bardzo popularny przykład
        dla bhp-owców).Ponadto można zajrzeć na portale poświęcone BHP (polecam stronę
        CIOP) do artykułów poświconych wypadkom. Szczególną uwagę trzeba zwracać na
        argumenty przemawiające za uznaniem zawału za wypadek przy pracy - czyli jakie
        warunki zdaniem sądów wystapiły w momencie zdarzenia wpływajace na pracownika
        tak, że w sposób nagły wywołały u niego zawał.
        • matahari86 Re: Wypadek przy pracy! 11.08.05, 13:57
          przepraszam,w październiku zeszłego roku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka