Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wielki problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:35
    czy ktos wie jak nazywa sie sposob rekrutacji polegajacy na tym zepotecjalny
    pracodawca zbiera grupe kilku osob, moga one byc podzielene na dwie grupy, i
    daje im sie zadania do rozwiazania - np. ulozyc puzzle czy inne. w ten sposob
    wylania sie lidera grupy. bardzo prosze o odpowiedz. czy zna ktos moze
    rodzaje tych zadan ?
    bede mial rozmowe przebiegajaca w ten sposob i chcialbym sie do niej
    przygotowac.
    dziekuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: ozz R......dzielą te puzzle w mig, każdy będzie chciał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:52
        pokazać, że jest liderem. Głupota takich rekrutacji przyprawia mnie o dreszcze.
        A nazywa się to chyba assesment centre, może być jeszcze przeciąganie liny i
        takie tam
        • Gość: Robinka Re: R......dzielą te puzzle w mig, każdy będzie c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:53
          Faktycznie głupota
      • Gość: Babajaga Re: wielki problem IP: *.pronet.lublin.pl 26.08.05, 20:36
        Stary te zabawy często mają za zadanie wyłonienie liderów, których...potem się
        odrzuca.
        Najczęściej chodzi w takiej "zabawie" o sprawdzenie czy ludzie potrafią ze sobą
        współpracować, czy umieją zaakceptować inne zdanie, czy potrafią iść na
        kompromis, czy potrafią wypracować racjonalnie argumentować swoje zdanie czy
        tylko mają taką postawę - "tak bo tak". Trzeba pamiętać że z takich zabaw
        najczęściej odpadają liderzy-przerywający innym ich wypowiedź, narzucający na
        siłę swoje zdanie i nie przejawiający chęci do współpracy. Odpadają też tzw.
        szare myszki nie zajmujące żadnego stanowiska.
        Przykładem takiego etapu rekrutacji może być zabawa polegająca na tym że każdy z
        członków grupy dostaje, przypadkowo bądź na zasadzie wolnego wyboru, różnego
        rodzaju funkcje. Np. koło łowieckie, koło gospodyń wiejskich, ochrona
        środowiska, klub sportowy. Najczęściej zabawa taka toczy się w wirtualnym
        miasteczku czy społeczności. Każdy ma przekonać innych jak wydać powierzone mu
        pieniądze mając na względzie swoje interesy, ale również innych.
        Tyle z tego co pamiętam. Mam nadzieję że pomogłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka