Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile praktyk?

07.09.05, 14:22
    tak sie zastanawiam... ostatnio praktyki sa bardzo na czasie, bez nich ani
    rusz, no a pracodawcy wymagaja ich jak najwiecej. tymczasem czytalam ostatnio
    w jakiejs niemieckiej gazecie, ze mozna z tym przedobrzyc. podobno jak
    pracodawcy widza, ze ktos jest "wiecznym praktykantem" i ma powyzej 3-4
    praktyk (i to jeszcze nie daj Boze bezplatnych), to zaczynaja sobie stawiac
    pytanie, co z tym gosciem nie tak. bo ponoc jesli ma sie za duzo praktyk, to
    znaczy ze tak naprawde czlowiek godzi sie na wyzysk i niektorzy to tak z
    praktyki na praktyke, zamiast szukac normalnej pracy.
    oczywiscie u nas sa troche inne realia, ale co o tym myslicie? i jak znalezc
    ten zloty srodek, tzn. na ilu praktykach poprzestac, zeby pracodawca widzial,
    ze czlowiek cos umie, ale tez nie przesadza. (oczywiscie zakladam, ze liczy
    sie jakosc, a nie ilosc). z ilu praktyk moze/powinien byc zadowolony przyszly
    pracodawca?
    Obserwuj wątek
      • altu Re: ile praktyk? 07.09.05, 14:25
        nie trzeba wcale pisac w cv ze to byly "praktyki" ani ze byly "bezplatne"
        jako zbieranie doswiadczenia wpisywane sa takze umowy o dzielo i zlecenia.
      • Gość: Monia Re: ile praktyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:00
        Trudno powiedziec, ja nie robilam zadnej praktyki i prosto po studach znalazlam
        prace. Ale to podobno dzis rzadkosc, szczegolnie jesli sie nie ma znajomosci.
        Mnie sie jakos udalo... :)
      • Gość: Kam. Re: ile praktyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:53
        Ja już mam zaliczone 3 praktyki na rónych stanowiskach a od jutra zaczynam
        czwarte. I wcale nie żałuję, mogłam poznać swój przyszły zawód z różnych
        perspektyw. A pozatym licze ze pozostawienie dobrego wrażenia może zaowocować
        lepszym startem w szukaniu pracy.
      • Gość: fr456CC Re: ile praktyk? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.09.05, 20:43
        I Niemcy dobrze mysla, bo osoba, ktora druga praktyke robi za darmo jest
        niepowarzna (no chyba, ze jej z uczelni kaza np. akademie medyczne) i daje sie
        wyzyskiwac!! Generalnie oczekujesz niemozliwego, nie ma odpowiedzi na twoje
        pytanie. Praktyka ma cie w jakis tam sposob przygotowac do wykonywania danego
        zawodu i logiczna jej kontynuacja jest normalna praca, a nie kolejna praktyka.
        No chyba, ze sama nie wiesz co chcesz robic w zyciu i najpierw prakykujesz w
        marketingu, potem w logistyce, sprzedazy itp. Ale trzy praktyki np. w marketingu
        to glupota, bo po co??? Lepiej juz zaczac prace i lapac okazje jak pojawi sie
        cos lepszego. Przynajmniej masz wtedy liczony staz pracy itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka