Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

RANDSTAD z Wawy-UWAGA OSZUŚCI!!!

13.09.05, 18:04
    Chciałabym wszystkich ostrzec przed Agencją Pracy RandstadTempService z
    Warszawy.Są to nic odadać nic ująć OSZUŚCI.
    Większość ofert pracy, w której pośrednikiem jest Randstad-Spójrzcie-
    Praca.onet.pl)jest określana jako praca tymczasowa ( na czas określony)z
    możliwością przekształcenia w pracę stałą np cyt.:"Oferujemy: początkowo
    (kilka miesięcy) umowę o pracę tymczasową (na czas określony) a następnie z
    możliwością pracy ma stałe bezpośrednio z naszym Klientem. Praca na cały etat
    w centrum Warszawy", "Umowa o pracę tymczasowa w okresie próbnym. Możliwość
    zatrudnienia na stałe", "Dla naszego Klienta (branża spożywcza) poszukujemy
    osoby na zastępstwo na okres 1 miesiąca, z możliwością przedłużenia" itd
    Wszystkie ogłoszenia które zawierają wzmiankę o możliwości przedłużenia umowy
    są zamieszczane tylko po to żeby przyciągnąć ludzi liczących na pracę
    stałą.Byłam na kilku rozmowach gdzie w ofercie widniały te wzmianki i w
    każdej z firm powiedziano mi że nie mam co liczyć na pracę stałą ponieważ nie
    mją etatów i że dlatego włąsnie zatrudniają przez Randstad- wtedy to Randstad
    ma pracowników a oni są tylko "Pracodawcą użytkownikiem".Kolka firm chciało
    mnie zatrudnić przez Randstad ale odmawiałam ponieważ wynagrodzenie jakie mi
    proponowli było conajmniej śmieszne.Ja rozumiem że firma płaci agencji za
    rekrutację i za to że pośredniczą w zatrudnieniu itp. ale zastanawia mnie ile
    trafia do kieszeni Randstadu-skoro pracownikowi z doświadczeniem w
    międzynarodowej firmie, proponuje się 1500 zł netto za pracę rownież w
    międzynarodowej firmie-w większej, w Warszawie itd
    Poza tym firma ta w ogóle nie dba o swoich pracowników -wg Ustawy o
    Pracownikach Tymczasowych powinni oni mieć takie samo uposażenie jak
    pracownicy zatrudniani na tym samym stanowisku w firmie dla której
    pracują.Tymczasem rzeczywistość ma się nijak do przepisów prawa- jak zwykle w
    naszym kraju.Swoich roszczeń można dochodzić z Agencji a agencja ma cie
    gdzieś bo przecież ważniejszy jest klient, który płaci za Twoją głowę i pracę
    więc najłatwiej jest znależc nowego naiwniaka a nie tracić klienta.
    Poza tym poczytałam sobie troszkę na forum o tej firmie i każdemu radzę
    dokładnie przejrzeć posty na temat Randstadu bo można się nieźle przejechać i
    wyczerpać wspołpracując z nimi!
    Obserwuj wątek
      • mk-80 Re: RANDSTAD z Wawy-UWAGA OSZUŚCI!!! 13.09.05, 19:31
        To dziwne co piszesz. Ja dostałem prace poprzez ta agencje - w branży IT (czyli
        poprzez sekcje InfoStaff Randstadu).
        Pierwsza umowa to umowa (nie zlecenie ani jakieś dzieło) o prace na 3 miesiące
        okres probny czyli standard.
        Wynagrodzenie tez nie jest złe ...
        W firmie gdzie dostałem prace tez wszystko wygląda jak najbardziej ok. Nic nie
        wskazuje na wyrzucenie mnie z pracy ...
        Dziwne cokolwiek dziwne.
        Poza tym konsultantka z jaka sie spotkałem podczas rekrutacji była jak
        najbardziej profesjonalna, zorientowana na pracownika i jego potrzeby - to tego
        inteligenta i bystra.
        To ze agencja ma w nazwie TempService w moim przypadku nie wplynelo abslutnie na
        nic. Dostałem normalne warunki.
        Jasne ze firma musiala zaplacic za rekrutacje i selekcje - ale :-D przeciez nie
        pobiera Twojego wynagrodzenia :-D Nie badz śmieszna :-)
        Radziłbym sie przyzwyczaić do HeadHuntingu bo bedzie on coraz wyraźniejszy.

Ale ok ...poczekajmy na inne opinie ...
        • Gość: hmmmmmmmm Re: RANDSTAD z Wawy-UWAGA OSZUŚCI!!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.09.05, 08:39
          no wiesz wiekszosc polakow z wyzszym wyksztalceniem i doswiadczeniem NIE
          zarabia 1500zl, mam wszystkich znajomych po studiach i zadna z tych osob nie
          zarabia tyle, moga tylko pomarzyc....
        • lusia023 Do mk-80 14.09.05, 14:55
          Widzę ze jesteś bardzo pewien lojalności firmy dla której pracujesz-gratuluję .
          Ja niestety nie wypracowałam w sobie takiego zachowania a to tylko dlatego że
          sygnały wysyłane przez firmę zniechęcają mnie mocno.
          Nie twierdzę że takie zachowanie tejze firmy jest regułą a ostrzegam że często
          tak włąśnie postępują.
          Jeśli moja osoba wydaje Ci się śmieszna ponieważ wysyłam swoje CV odpowiadając
          tylko na oferty wskazujące na możliwość zdobycia pracy stałej a w rezultacie
          jestem niepotrzebnie ściągana ponad 100 km na niepotrzebną rozmowę w
          Randstadzie a później znów u klienta i obalenia przez nich słów z oferty na
          temat możliwości przedłuzenia umowy i pracy stełej no to OK-jestem śmieszna ale
          nie mniej niż firma ,która zamieszcza ogłoszenie ,w którym proponuje pracę
          tymaczasową( na czas określony) z możliwością/z czasem pracy na stałe.A jeśli
          chodzi o kwestię pobierania lub nie robienia tego zarobków osób kierowanych do
          pracy u klienta to pominę tę kwestię ale poszukaj na internecie dlaczego firmy
          wolą zatrudniać ludzi przez takie Agencje a nie bezpośrednio?

Pozdrawiam :-)
          • mk-80 Re: od mk-80 14.09.05, 17:09
            Mamy zupelnie inne doswiadczenia w kwestii szukania pracy ...
            Ja akurat jestm bardzo zadowoly z podejscia rekrutera z tej firmy do mojej osoby.
            Wszystko bylo jak najbardziej ok - od samego poczatku az po koniec i finalną
            rozmowe że firma chce złożyc propozycje ... Przedzial zarobkow jaki oczekiwalem
            zostal uwzledniony ...
            Postaram sie odpowiedziec na:
            "(...)ale poszukaj na internecie dlaczego firmy
            wolą zatrudniać ludzi przez takie Agencje a nie bezpośrednio?"
            Dlatego ze taka firma przeprowadza ostre sito. Wymaga wiele, stosuje testy ...
            sprawdza osobę od A do Z pod względem merytorycznym, językowym, osobowościowym.
            Firma przedstawia oczekiwany profil a rekruter ma za zadanie znaleźć kogos
            pasującego.
            Dla klienta przedstawione zostają jedynie kilka osób z masy kilkuset CV i to on
            wybiera z tych kilku osób kogo zatrudni.
            W moim przypadku wszystko poszło jak w zegarku, nie spotkałem sie też nawet z
            odczuciem 'po znajomosci' - wyslałem cv i dostałem prace taką jaką chciałem -
            bez ostro tu komentowanych UKŁADÓW.

Wbrew pozorom korzystanie z agencji rekruterów jest dla firmy bardziej opłacalne
            niz wykonywanie tego samemu. Oszczedność czasu, w wiekszości przypadkow
            rozczarowania itd.
      • Gość: Luiza Re: RANDSTAD z Wawy-UWAGA OSZUŚCI!!! IP: *.chello.pl 14.09.05, 21:53
        JA akurat pracuję jako rekruter w konkurencyjnej firmie dla Randstad.
        To co mogę powiedzieć, o tej firmie to tylko to, co słyszę od moich kandydatów.
        Część jest zadowolona z usług tej firmy, część nie i to zdecydowanie nie.
        Kandydaci nie boją się mówić o tym, jak czują się wykorzystani i oszukani przez
        Randstadt.Nie szczędzą przykrych słów tej firmie. Może trzeba zastanowić się
        nad tym, gdzie wysyła się CV.
        Z drugiej jednak strony wiem, jak czasem trudno spełnić oczekiwania Klientów.To
        przez ich potrzeby Kandydaci muszą "cierpieć" i pracować za psie pieniądze.
        Gdyby były atrakcyjne oferty zatrudnienia płynące z rynku pracy z pewnością nie
        dochodziłoby do takich sytuacji. To Klienci mają takie, a nie inne oczekiwania
        względem kandydatów proponując zatrudnienie na niekorzystnych warunkach, a
        firmie rekrutacyjnej nie pozostaje nic innego jak kusić kanydatów stałością
        zatrudnienia, aby w ogóle zreazlizować projekt.Współczuję Wam Rekruterzy z
        Randstadt i sobie poniekąd też.
        • mkk13 Re: RANDSTAD z Wawy-UWAGA OSZUŚCI!!! 19.11.05, 13:17
          Mam nadzieję że nie pracujesz w Work Service bo to dopiero oszuści i w dodatku
          działający nie do końca zgodnie z prawem bo zatrudniający głównie na umowy
          zlecenia dzięki czemu osiągają bardzo duży zysk z działalności. Szkoda tylko że
          kosztem kandydatów. A jeśli chodzi o "twoich" kandydatów to w każdej agencji
          znajdą się tacy, którym się podobała obsługa i tacy którzy będa narzekać.
          Życząc zadowolenia w trudnej czasem pracy rekrutera - specjalista HR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka