Gość: a IP: *.e7even.com 15.09.05, 21:11 A pieniadze leza w Szkocji na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ogiogi Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.telemedia.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:39 Ja jestem pielęgniarką i b. chciałabym pracować właśnie w Szkocji.Problem w tym ,że mój angielski jest b, słaby.Ale może ktoś poda firmę ,która rekrutuje i jednocześnie organizuje kurs nauki języka ang.Mój mąż też szuka pracy w Szkocji,z zawodu jest mechanikiem silników okrętowych i też nie wie z jaką firmą rozpocząć rekrutację.Dodatkowym plusem jest to ,że my chcemy wyjechać tam na stałe.Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanter Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 16.02.06, 12:28 a ja jestem zmasakrowany :) masakrator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 16:00 hej widzisz właśnie ja tez mam duze problemy z angielskim ale wydaje mi się ze dla chcacego nie ma nic trudnego prawda? nie powiem dogadam się po angielsku ale aby coś dalej zdzialac to lipa i tyle!!! ja jade w ciemo jak szara myszka zobaczymy moze cos mi sie uda . tak do wiadomosci polecam norwegię tam sa super zarobki . bylem tam 3 razy i mam zamiar tam jechac ale dopiero w sierpniu zobaczymy.z zawodu jestem kucharzem takze raczej nie powineinem miec problemow z pracą mam tu na mysli oslo kanjpki i te inne papusie danka!!powiem ci tak ze jeśli by się wam nie powiodło to nie zrazajcie się najwyzej wycieczka do s zkocji tego wam nikt nie zabieze powodzenia!!! moje gg to:5505027 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irenka Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.13.radom.pilicka.pl 29.06.06, 18:28 hej ja własnie wyjezdzam za 2 tyg do edynburga. moja kolezanka jest tam od 2 tyg.ale jeszcze nie znalazła pracy. macie moze jakies namiary na prace? znam słabo angielski ale umiem sie porozumiec. chcialabym na początku zając sie sprzątaniem lub czym kolwiek aby tylko wyjazd mi sie zwrocił. przoszę piszcie na ilonka.j@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: 84.12.27.* 02.11.05, 21:45 witam!chcialabym tylko uprzedzic,ze to wszystko nie jest takie kolorowe jak zostalo opisane w artykule.jestem w szkocji ponad rok i bardzo czesto spotkalam sie z rasizmem oraz z traktowaniem nas jak ludzi krajow 3go swiata.no a poza tym dla mnie szkocja jest bardzo depresyjna,jedyna rozrywka szkotow to pub,no i ta kompletna niewiedza na temat naszego kraju:czy w polsce ciagle pada snieg,czy mamy prad itp.jestem zmeczona ich glupota,pogoda,jedzenien i nuda.moze szkocja jest piekna ale przez tydzien,zwiedzic i do domku.kraj wiecznej jesieni.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Lódzkiego Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:34 chcialbym bardzo wyjechac za granice do pracy poniewaz mam na utrzymaniu rodzine a nie mam pracy moze ktos mi pomoze probowalem wszystkiego ale jak narazie nic nie znalazlem wykrztalcenie mam srednie gastronomiczne posiadam rowniez doswiadczenie jako barman jak rowniez potrafie grac na instrumetach klawiszowych tel 697508667 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limb@tlen.pl Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:27 Hej wam wszystkim szukającym pracy w UK! Lepiej dobrze zastanówcie się przed wyjazdem. Zeszłego lata szukałem pracy w Anglii. Zjeździłem kilka miast zaczynając od Dover, Cantenbery przez Londyn dojeżdzając przez Ipswich do Norwich.Pomimo to że język znam całkiem nie źle to pracy nie udało mi się znaleść Postanowiłem więc przez pośredników korzystając z usług firmy TEE (www.workuk.pl)- stanowczo odradzam ich pośrednictwo. Pracowałem przez miesiąc w hotelu w jednak pracodawca nie zapłacił mi należnego wynagrodzenia i kazał wynieść się z hotelu. Bez grosza wróciłem do kraj. Nie dość, że to wpłaciłem firmie 3tys za załatwienie pracy na 12 m-cy-której nie mam, to jeszcze przepracowałem miesiąc za darmo . limb@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:55 wierzę we wszystko co tutaj napisałas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luquitas Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.napier.ac.uk 06.04.06, 11:29 Co do rasizmu ro racja, ale z drugiej strony nie ma sie co dziwic. Wazne zeby soba jakis poziom prezentowac. Czesc ludzi traktuje nas jak ludzi z krajow 3go swiata dlatego ze to wlasnie polacy sie wszystkim chwala jak to u nas fajnie. Jedna kolezanka z francji pytala sie mnie czy to prawda ze u nas zarabia sie 100 funtow za miesiac pracy bo jakas polka tak jej powiedziala. Co tu wiecej powiedziec, zbiorowa odpowiedzialnosc. Co do rozrywki to juz sprawa indywidualna, ja jestem w edynburgu drugi rok i jakos nie nazekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkocja - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 16:29 dziewczyna 100 funtót to 500 zł a niestety wiekszośc ludzi ma takie zarobki na miesiąc wiec nie wiem gdzie ty mieszkała ś jak byłaś w Polsce............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolko Re: Szkocja - IP: *.osd.vectranet.pl 04.07.06, 16:08 nie żartuj 460 to ja na czysto zarabiam na stazu, ale nie na pełnym etacie pracy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Szkocja - IP: 157.25.9.* 02.08.06, 10:05 no tak, skoro ty zarabiasz na stażu tyle, tzn że nikt w całej polsce nie może zarabiać 600 zł za etat ... z taką ograniczoną wyobraźnią to więcej nie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szkocja - IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.08.06, 16:22 to niecale 600 zl. ja jako nauczyciel w lodzi zarabialam ok 140 funtow miesiecznie. tez niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.08.06, 16:18 to uwazasz, ze to klamstwo, ze ludzie w polsce zarabiaja 100 funtow za miesiac pracy! to chyba malo znasz swoj kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.devs.futuro.pl 16.05.06, 11:19 byłem dwa tygodnie w szkocji,rejon Borders,przyjechałem pod koniec kwietnia,a czułem jakby zbliżała się jesień,brak słońca, prawie zawsze wiało,w domu nie wyłączaliśmy ogrzewania,bo było tak zimno... podobało mi sie wyluzowanie szkotów,zadowolenie,otwarcie na innych,byłem w małej miejscowości,czułem zainteresowanie swoją osobą...ale długo bym tam nie wytrzymał.... pozdr greg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylem tam Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.ie.com.pl 25.11.05, 08:37 rzezczywiscie to bardzoo fajnie brzmi kiedy ktos mow o w szkocji masz 5 funow na godz ty przeliczysz i myslis swietnie to diabelnie durzo pieniazkow tylkjo wez tu pod uwage ze w wielkiej brytani jest wszystko droogie .jak przeliczysz sobie na poziom zycia to zobaczysz ze lepiej w polsce . brzmi smiesznie ale to niestety prawda ja bylem a angli i szkocji . nie jest prawda ze na poludniu jest rooznica w cenach mieszkan ( jezeli chodzi o wynajecie) jezeli chodzi o kupno to jest durza . poz tym tam stocznie to male przedsiebiorstawa nie takie jak w szczecinie zyecze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robotobibok Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.core.lanet.net.pl 27.11.05, 21:55 zgadzam się. Zwlaszcza w wielkim miastach Edynburg czy przede wszystkim Glasgow - jest tak jak w Londynie.Niestety art jest pisany przez osobe , która nie była w szkocji a swój pogląd (bardzo ogólny zresztą) opiera o jakies obiegowe opinie. Mozna oczywiscie znalesc prace, ale wcale nie jest tak różowo jak jest napisane w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.brda.net 17.01.06, 16:55 Na ulicy zapewne nie, ale ludzie, ktorzy nie maja innego wyjscia moga probowac znalezc tam prace, np. czytajac: www.s1jobs.com/praca-szkocji/ Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Re: Szkocja - jak dostać pracę 23.03.06, 13:35 hlehlehle, Autor artykulu chyba w zyciu nie spotkal zadnego szkota jesli mysli, ze kazdego mozna zrozumiec, wystarcza 2 godziny przyzwyczajania sie do akcentu. Ja przyjechalem do szkocji ze zdanym Cambridge Advanced i 2 latach mieszkania i pracy w londynie - masakra. Nie rozumialem zadnego, chyba ze starali sie specjalnie mowic wolno i wyraznie. Przyklad : koles w budce z hamburgerami zadaje mi pytanie w stylu (fonetycznie) "a - a ninni-nn nyini ni na?" co po kilkuminutowej wymianie zdan i proszeniu o powtorzenie przetlumaczyl na : "do you want some onion in that?". Po 2 miesiacach to mozna cos tam zrozumiec, ale nie po paru godzinach. Szczegolnie na polnocy Szkocji Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ www.aberdeenonline.org.uk IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.04.06, 01:25 A ja zapraszam na tą stronkę, jeśli macie ochotę poznać ludzi tam mieszkających i pracujących, można zasięgnąć informacji z pierwszej ręki:) www.aberdeenonline.org.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an troszkę prawdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 12:57 zastanawiałem się z kąd ta zmiana czasu i takie nastawienie ale już wiem poza klubem w glesgoł można spotkać czasem szkota który interesyje śię czymś więcej niż szkocką gwiazdą. Ale to są wyjądki. Każdy kto tam był wie najlepiej. Cieszę się że znalazłem to forum bo spotkałem mnustwo ludzi krórzy uwierzyli w słodkie słowa i przyjechali bez kasy na chatę , żarcie itp . Ludzie przed szukaniem nowego życia w angli powinni zapoznać się z ich historją a kultury to nie posiadają . Anglia znana z telewizji jest to kraj może kilku procent bogatych ludzi z którymi niestety nikt z nas nie ma do czynienia. Oni wszyscy traktują pozostałe narodowości jak ludzi z koloni. Natomiast Sama szkocja posiada 5 dialektów a duże miasta typu glzgow mają swój specyficzny slang. Tag więc sami szkoci nie potrafią się między sobą dobrze porozumieć. pozatym należy wiedzieć że rozłam między kibicami celtika i rendzersów polega tylko na różnicach wyznaniowych które wbrew pozorą są bardzo istotne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luquitas Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.napier.ac.uk 06.04.06, 11:31 Ja tam jeszcze jakos sie dogaduje z takimi, ale irlandczykow ..... nie mam szans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 12:19 miałem tam legal prace i chate zostawiłem fure wsiadłem w samolot i wróciłem do kraju miejsce gdzie deszcz niczasem nie pada nie jest tak słodkie jak się wydaje . ma przestrzeni roku coraz mniej jest ogłoszeń o pracę A i na samych szkotów należy uważać Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Coraz łatwiej... 30.06.06, 13:29 obywatelpiszczyk napisał: > Autor artykulu chyba w zyciu nie spotkal zadnego szkota jesli mysli, ze kazdego > > mozna zrozumiec, wystarcza 2 godziny przyzwyczajania sie do akcentu. > Ja przyjechalem do szkocji ze zdanym Cambridge Advanced i 2 latach mieszkania i > > pracy w londynie - masakra. Nie rozumialem zadnego, chyba ze starali sie > specjalnie mowic wolno i wyraznie. Przez tę głupią młodzież dialekty podobno upodabniają się do siebie: news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/2589975.stm Powinni bardziej szanować tradycję: en.wikipedia.org/wiki/Glasgow_Patter www.scots-online.org sco.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Scots-English-Scots_dictionar Ale poza tym w Szkocji mile widziani są przybysze ze Wschodu: www.theherald.co.uk/news/64711.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa117 Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.06, 10:28 mam pytanie do autora, jak znaleźć pracę w fabryce na wakacje, wyjechać przez polskie biuro pośrednictwa, które jest uczciwe graniczy z cudem, jest tyle cętnych, zresztą nawet jeżeli się znajdzie, zapisane w rejestrze to jeszcze nie mamy pewności, że nas nie oszukają, pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 17:35 xxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 21:39 pracowałam tam polecam wszystkim!!!!genialni ludzie wspaniała atmosfera i urzędy przyjazne obcokrajowcom!!!, tissana@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: 62.69.73.* 30.06.06, 12:51 "potwierdzenie wpłaty 50 funtów" bylo bardzo dawno temu, teraz ta przyjemnosci kosztuje £70! Odpowiedz Link Zgłoś
prawy.polak Ale bzdury :) 30.06.06, 15:17 "Nie kręci cię bieganina i wielkie miasto?", pisze autor tej bajki. A potem: "Najłatwiej pracy szukać w dużych miastach." Żałosny artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.osd.vectranet.pl 04.07.06, 16:00 W Szkocji nas lubią bo Zurawski strzela gole dla Celtiku, a Boruc pilnuje żeby one nie wpadały!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Szkocja - jak dostać pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 17:58 Czy potrzebny jest paszport? I jakie biuro w Polsce można polecić przy załatwianiu pracy w Szkocji? Odpowiedz Link Zgłoś