Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 19:50
    Hejka!
    Niedawno zarejestrowalam sie w Up-jako akt desperacji niejako:)mam pytanie-bo
    w pazdzierniku skonczyla mi sie ksiazeczka zdrowia studenta, czy jako
    zaraestrow bezrobotny mam ubezpieczenie w NFZcie??i jesli tak to mam odebrac
    jakis dokument czy co??dzieki za odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • Gość: joanna Re: ubezpieczenie... IP: *.robbo.pl / *.devs.futuro.pl 01.11.05, 21:29
        jak ja po studiach poszłam do UP, to podstęplowali mi książeczkę
        ubezpieczeniową i to od razu na kilka miesięcy (bo w pracy trzeba stęplować co
        miesiąc) i możesz normalnie chodzić do lekarza. Ja miałam książeczkę bo
        pracowałam trochę i dali mi taką w pracy, ale je się kupuje i trzeba mieć do
        nich zdjęcie.
        Myśle że każdy kto nie ma pracy powinien się zarejestrować, niech im statystyki
        podskoczą.
      • andrejwww Re: ubezpieczenie... 01.11.05, 22:30
        W swoim zapytaniu uwzględniłaś zdecydowanie za mało informacji, aby
        odpowiedzieć na twoje pytanie.Napisz zatem kilka istotnych szczegółów, a
        udziele ci pełnej informacji na ten temat.

Czy studiujesz dziennie czy zaocznie, czy masz więcej czy mniej niż 26 lat, czy
        jesteś studentką, czy zostałaś skreślona z listy studentów ...
        • Gość: gocha Re: ubezpieczenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 07:56
          Hej! napisalam ze mi sie skonczyla ksiazeczka-bo juz nie jestem studentka.
          natomiast na uczelni bylam normalnie ubezpieczona. po bezskutecznym na razie
          poszukiwaniu pracy glownie ze wzgledu na to ubezpieczenie-bo gdzies slyszalam
          ze jest, zarejestrowalam sie.ale pani w okienku nic nie mowila o mozliwosci
          ubezpieczenia-wiec nie wiem jak to jest-mam je jako bezrobotny czy nie?acha i
          co jesli teraz np nie mam a poszlabym na staz zUp??chodzi mi o to, zeby tak nie
          bylo, ze w przychodni baby mnie nie przyjma-stad sie pytam Was-czy mam im mowic
          ze jestem ubezpiecz czy nie?
          • Gość: urz. Re: ubezpieczenie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 08:19
            osobie bezrobotnej zarejestrowanej w PUP i nie mającej innego tytułu do
            ubezpieczenia przysługuje ubezpieczenie zdrowotne. Powinno sie to zgłosić i
            jeżeli masz już legitymacje to Tobie tylko ją podstemplują. Jeżeli nie to
            donosisz zdjątko i wyrabiają. Tyle. Chyba, że jakiś dziwny PUP:). Acha raczej
            nikt nie mówi, że jest taka możliwość - trzeba się zapytać.U nas osoba
            bezrobotna dpstaje prawa i obowiązki bezrobotnego gdzie jest to napisane.
            Pozdrawiam
            • Gość: gocha Re: ubezpieczenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:04
              Dzieki za porady:)-no tak wlasnie myslalam, ze oni to sami nic nie powiedza:/w
              takim razie skocze tam i zalatwie co trzeba.
          • andrejwww Re: ubezpieczenie... 02.11.05, 13:07
            Po pierwsze prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego dla osób, które
            ukończyły szkołę średnią lub wyższą, wygasa po upływie 4 miesięcy od
            zakończenia nauki lub skreślenia z listy uczniów lub studentów.Zatem jeszcze
            przez okres czterech miesięcy masz prawo do korzystania z bezpłatnych świadczeń
            medycznych.

Po drugie osoby uczące się do 26 roku życia ubezpiecza rodzic, w ramach
            obowiązkowego zgłoszenia członka rodziny do narodowego funduszu zdrowia.

Po trzecie osoba która nie posiada pracy i nie pobiera nauki w szkole wyższej,
            ma prawnie zagwarantowane ubezpieczenie zdrowotne z urzędu pracy - ma prawo do
            bezpłatnych świadczeń medycznych, jednak nie jest ubezpieczona od skutków
            nieszczęśliwych następstw, np.złamanie nogi.
            • twardy101 ale i tak trzeba płacic 02.11.05, 13:11
              np za dentyste kropka

• Gość: gocha Re: ale i tak trzeba płacic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 13:29
                aa to norma-zreszta do dentysty od podstawowki prywatnie chodzilam i tak.ale
                wlasnie dobrze wiedziec co mam odpowiadac paniom w przychodni-ktore kiedys
                mialy problem z moja ksiazeczka studenta-hheheh, bo dla nich to cos dziwnego
                bylo:)).a ze musze isc do panstwowego lekarza a chyba nie zdaze wyrobic tej
                nowej ksiazeczki, w razie czego musze przedstawic swoja argumentacje:))dzieki
                za pomoc..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka