Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca we Francji

IP: *.pkobp.pl 01.10.02, 19:34
    Cześć
    Chciałbym z początkiem następnego roku spróbować poszukać pracy we Francji.
    Mniej więcej północny-zachód, w dziedzinie informatyki (sieci, systemy). Czy
    jest ktos w stanie się wypowiedzieć jak tam jest z pracą. Przede wszystkim
    czy pracodawcy francuscy są zainteresowani zatrudnianiem Polaków, jak nas
    oceniają jako pracowników, jakich formalności trzeba dopełnić, aby móc
    legalnie pracować. Zakładam, że na początek mam gdzie zamieszkać (rodzina) i
    swobodnie porozumiewam się w tym języku. Jakiś czas temu czytałem w i-necie,
    że wystarczy znaleźć chętnego pracodawcę, on musi pozałatwiać papierki w
    swoim urzędzie pracy, ja papierek w konsulacie i GO. Czy faktycznie tak jest?
    A, kwestia wynagrodzenia. Powiedzmy, że wszystko jest dograne pod względem
    formalnym. Na jaką kwotę mogę się zgodzić tak, aby bezproblemowo się utrzymać
    (już nie mieszkając u rodziny).

Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi
    Tomek
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nene Re: Praca we Francji IP: *.net.autocom.pl 02.10.02, 00:08
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Cześć
        > Chciałbym z początkiem następnego roku spróbować poszukać pracy we Francji.
        > Mniej więcej północny-zachód, w dziedzinie informatyki (sieci, systemy). Czy
        > jest ktos w stanie się wypowiedzieć jak tam jest z pracą. Przede wszystkim
        > czy pracodawcy francuscy są zainteresowani zatrudnianiem Polaków, jak nas
        > oceniają jako pracowników, jakich formalności trzeba dopełnić, aby móc
        > legalnie pracować. Zakładam, że na początek mam gdzie zamieszkać (rodzina) i
        > swobodnie porozumiewam się w tym języku. Jakiś czas temu czytałem w i-necie,
        > że wystarczy znaleźć chętnego pracodawcę, on musi pozałatwiać papierki w
        > swoim urzędzie pracy, ja papierek w konsulacie i GO. Czy faktycznie tak jest?
        > A, kwestia wynagrodzenia. Powiedzmy, że wszystko jest dograne pod względem
        > formalnym. Na jaką kwotę mogę się zgodzić tak, aby bezproblemowo się utrzymać
        > (już nie mieszkając u rodziny).
        >
        > Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi
        > Tomek

Czesc,
        Nastaw sie od razu, ze francuska biurokracja bije wszystkie inne na glowe. A przy tym francuscy pracodawcy chyba rzadko sie orientuja w formalnosciach, ktorych trzeba dopelnic dla osob spoza Unii, wiec lepiej o wszystko dowiadywac sie samemu. Zasadniczo jest tak jak piszesz, pracodawca musi zlozyc papiery do odpowiedniej prefektury. W moim przypadku musial jeszcze udowodnic, ze nie jest w stanie znalezc na miejscu pracownika o takich samych kompetencjach. Ale to akurat nie jest problemem, jesli rzeczywiscie ktos chce cie zatrudnic (zawsze cos da sie naklamac :-). W Polsce formalnosci zalatwia sie przez biuro OMI (Office des Migrations Internationales) przy Ambasadzie Francji w Warszawie, tzn. prefektura wysyla tam twoj kontrakt, podpisujesz go, robisz wymagane badania lekarskie i mozesz jechac. Niby wyglada prosto, ale ja siedzielam na walizkach ponad cztery miesiace, czekajac na kolejne pieczatki i papierki. A na miejscu z karta pobytu bylo jeszcze zabawniej :-)) Jedyna rada to uzbroic sie w cierpliwosc...
        Najlepiej po prostu zadzwon do OMI (0-22-529-31-86) i dowiedz sie wszystkiego u zrodla. Moze cos sie zmienilo na lepsze?
        W kwestii zarobkow sie nie wypowiadam, bo kompletnie nie wiem, jak to wyglada w branzy informatycznej. A wydatki sa rozne zaleznie od miejsca zamieszkania, wiec lepiej poradzi ci chyba rodzina.
        Zycze powodzenia!
      • Gość: iga Re: Praca we Francji IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 05.10.02, 21:58
        podstawowe pytanie to czy oprocz tego ze zatrzymasz sie u rodziny bedziesz mial
        jakis legalny pobyt /titre de séjour/ czy bedziesz turysta
        z tymi papierkami i urzedem pracy to napewno prawda jezeli chodzi o
        studentow /w tym przypadku zaden konsulat nie jest nawet potrzebny/
        • Gość: Tomek Re: Praca we Francji IP: *.pkobp.pl 08.10.02, 00:57
          Nie do końca wiem jak to jest z zameldowaniem, ale zakładam że będe mógł u
          rodziny oficjalnie mieszkać (zameldować się?). Czyli ma to być legalny pobyt.
          Czy znane są komuś przypadki, że pracodawca załatwiał komuś mieszkanie i od
          razu formalności związane z pobytem na stałe?

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka