Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Porada dla byłego parlamentarzysty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 05:04
    Moj przyjaciel byl poslem przez prawie cale swoje dorosle zycie. Od 4 lat nie
    jest. Przez ten czas zajmowal sie roznymi rzeczami, niezbyt jednak stalymi.
    Facet dzis ma 41 lat, jako polityk jest raczej skonczony. Ma prestizowe
    wyzsze wyksztalcenie humanistyczne, zna 5 jezykow obcych, w tym serbski, jest
    czlowiekiem niezwykle wszechstronnym, posiadajacym rozlegla wiedze i obycie w
    swiecie.
    Ma potwornego DOŁA i nie wie co ze soba poczac. Zastanawiam sie czy tylko
    wyolbrzymia problem, czy... rzeczywiscie jest tak, ze 41letni facet,
    zaczynajacy wszystko od nowa, chocby nie wiem jaki mial potencjal, nie ma
    szansy znalezc zadnej pracy zapewniajacej godziwe wynagrodzenie, nie
    korzystajac ze znajomosci?
    Obserwuj wątek
      • sly12 Bezradnosc bylego parlamentarzysty. 06.11.05, 09:49
        Gość portalu: K. napisał(a):

" Ma prestizowe wyzsze wyksztalcenie humanistyczne, zna 5 jezykow obcych,...
        jest czlowiekiem niezwykle wszechstronnym, posiadajacym rozlegla wiedze i
        obycie w swiecie. Ma potwornego DOŁA i nie wie co ze soba poczac."

Zgodzisz sie ze mna, ze to wszystko co napisales a ja zacytowalem
        (z wyjatkiem "niezwyklej wszechstronnosci" ktorej nie moge ogarnac)
        jest o doope potluc jezeli nie przeklada sie na zdolnosc zarabiania
        na siebie. Tak naprawde to Twoj przyjaciel goowno umie. I sadze, ze
        "dol" sie bedzie utrzymywal. Przyklad Twojego przyjaciela parlamentarzysty
        uwidacznia nam wszystkim co naprawde jest warty polityk odepchniety
        od zlobu.

• Gość: max Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 10:58
        A własny biznes? Może ma jeszcze kontakty...na znalezienie dobrej pracy trudno
        dziś liczyć...
      • andrejwww Re: Porada dla byłego parlamentarzysty 06.11.05, 15:27
        Byli politycy - posłowie, nie zależnie jakie by mieli wykształcenie, zawsze
        znajdą dobrze płatną prace.Duże firmy i korporacje bardzo chętnie zatrudniają
        takich eks-polityków - ponieważ mają oni kontakty, które mogą firmie bardzo
        wiele pomóc, np. w przetargach.
        • Gość: K. Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 15:21
          Powiedzmy, ze z kontaktami zawsze bylo w jego przypadku cienko, a ze wzgledu na
          czas jaki upłynął, raczej je szlag trafił.
          Wszechstronność polega np na tym, że nie spotkałam się jeszcze z żadnym
          tematem, o którym moj przyjaciel nie miałby pojęcia. Ma ogromną wiedzę o
          świecie (dla mnie niewyobrażalną wręcz, ale mam 20 lat), o historii, o
          kulturze, polityce... Kurcze, ma nawet w małym palcu (i w komputerze) historię
          piłki nożnej z niezwykłymi szczegółami włącznie! Przebywając z nim się uczę.
          Po studiach pracowal jako nauczyciel akademicki, ale krotko. Pozniej przez trzy
          kadencje poslowal... Przez 1,5 roku współpracował z OBWE jako analityk, w byłej
          Jugosławii, ale z przyczyn osobistych musiał wrócić do Polski. W ten sposób
          wypadł z obiegu w tym środowisku i raczej nie ma możliwosci powrotu.
          Raczej trudno się dziwić, że ma doła - przez kilkanaście lat był KIMŚ i teraz
          musi o tym zapomnieć, zacząć od nowa.
          Nie bądźcie tacy surowi w ocenach, tylko dlatego, że człowiek był politykiem.
          To naprawdę nie jest grzech.
          • Gość: Ov&Ot Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.05, 16:49
            na pewno ma jakieś oszczędności, niech założy działalność gospodarczą i zacznie płacić 700
            zł Zusu od I miesiąca pracy gdzie I pierwszy miesiąc nic nie zarobi, a później niech się w
            głowę puknie i powie sobie: gdzie ja 'awruk' miałem oczy gdy byłem posłem i nie walczyłem o
            mniejszy Zus dla przedsiębiorców.

W cale nie jest mi go żal
            • Gość: max Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 17:03
              Ja nie byłem posłem, ale też byłem KIMŚ...miałem dobrze prosperującą
              firmę,zatrudniałem ludzi - ale urzędnicy, przepisy i obecny rynek zdegdradowały
              mnie do sytuacji bankruta...
              Gwożdziem do trumny był doradca podatkowy z licencją Min.Finansów...

Tez mam DOŁA od dawna...pan poseł powinien pomysleć wcześniej, zanim on i jego
              kolesie doprowadzili innych do takiej sytuacji, a przy okazji - i siebie po
              latach.
          • Gość: p Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 19:55
            > tematem, o którym moj przyjaciel nie miałby pojęcia. Ma ogromną wiedzę o
            > świecie (dla mnie niewyobrażalną wręcz, ale mam 20 lat), o historii, o
            > kulturze, polityce... Kurcze, ma nawet w małym palcu (i w komputerze)
            historię
            > piłki nożnej z niezwykłymi szczegółami włącznie!

No i co z tego?Zaden pozytek z tej wiedzy jak nie umie tego wykorzystac
      • Gość: jajcarz Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.11.05, 19:29
        teraz niech pobędzie zwykłym zjadaczem chleba hahahaha
      • Gość: starycynik Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.lr.centurytel.net 07.11.05, 20:43
        Jak wyliczylem zostal poslem w wieku 25 lat. A po co komu posel zoltodziob co
        nigdy praca sie nie skalal? Teraz ma okazje sprobowac potrawki ktora wysmarzyl
        wspolobywatelom. Smacznego !
        • Gość: aa Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:30
          to jest słuszna odpowiedz napsuli to niech teraz mają za to kare i oby
          sprzedawał pietruszkę na targu
      • Gość: Jola Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.devs.futuro.pl 07.11.05, 21:35
        A może skoro tak dobrze zna te języki to by tłumaczem został. Poszukajcie firm
        np. z kapitałem Serbskim, może tam jego wszechstronność językowa będzie
        pożądana???
        Życzę powodzenia i wytrwałości w działaniu :)
      • leff Re: Porada dla byłego parlamentarzysty 08.11.05, 09:36
        Ty chyba stary żartujesz ?
        gość był posłem przez kilka kadencji i nie ma żadnych znajomków
        w różnych firmach , koncernach etc ???
        to co on robił w sejmie ? spał,że teraz go nikt nie uważa ?

a może on nie potrafi powiedzieć "proszę" ?

nasuwa mi się od razu kolejne pytanie - jakim cudem trafił do Sejmu ?
        kto go tam wepchnął ? ogon z listy partyjnej ze 100ma głosami poparcia,
        podobno też tacy posłowie bywali ?
        • Gość: starycynik Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: 66.112.58.* 08.11.05, 21:10
          Tak, tak, leff, wszyscy chcemy ucziwych poslow, ale jak sie ktory nie ustawi i
          nie nakradnie to jest frajer, co nie?
          • leff Re: Porada dla byłego parlamentarzysty 09.11.05, 06:32
            w całokształcie problemu tego pana nie chodzi mi bynajmniej
            o to,że jest uczciwy - chwała mu za to - ale o operatywność,
            zaradnośc , siłę przebicia , komunikatywność ;
            uważam ,ze osoba bez tych cech nie ma szans zostać posłem,
            ale moze tylko mi sie tak wydaje ?
      • Gość: analityk Re: Porada dla byłego parlamentarzysty IP: *.crowley.pl 10.11.05, 00:40
        Nie chcę pisać że się cieszę bo tak nie jest. Polotyka to służba publiczna,
        widać że twój znajomy tak defioniował swoją misję więc dzisiaj ponosi
        konsekwencje swoich działań, szkoda bo im więcej takich jak on w polkim sejmie
        i senacie to RP byłaby by normalna.
        A teraz z innej beczki i beż śmichów-chichów:
        -jak to formacja polityczna -czy przyadkiem nie była to UD (?),
        -okręg wyborczy jeżeli można prosić
        -czy twojego nzjaomego bawi dziennikarstwo? jezłei tak to pisz na
        muszalik20051973@gazeta.pl (niczego nie obiecuję ale kogoś się tam zna i można
        popytać)
      • Gość: cinkciarz Chyba już znalazł... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.05, 10:28
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3009669.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka