Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praktyka w adecco

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 12:06
    praca dotyczy bezpłatnej praktyki, co najmniej 1 miesiąc, co myślicie? Jak to
    wygląda? warto?
    Pani powiedziała, że jest możliwość pó.źniejszej pracy na um zlec.
    Obserwuj wątek
      • perelka81 Re: praktyka w adecco 09.11.05, 12:59
        czy chodzi o praktyke w biurze adecco? Jesli tak, no coz...ja osobiscie nie
        bylam, ale moja kolezanka sie skusila i generalnie parzyla kawe i ewentualnie
        przewracala papierki. Jesli zalezy Ci na samym papierku, potwierdzajacym, ze
        podczas studiow cos robilas to czemu nie, ale jesli chcesz sie czegos nauczyc,
        to obawiam sie, ze adecco to zly adres;) Pzdr:)
        • Gość: gigi Re: praktyka w adecco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 13:02
          ja juz jestem po studiach i szukam pracy
          • Gość: Kermit Re: praktyka w adecco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 13:05
            Stać cię na to, żeby 1 miesiąc płacić za dojazdy do pracy i się utrzymać?
            Co będziesz jeść i pić?
            szukanie pracy zajmuje duzo czasu, jak ci nie dadzą umowy to będziesz o miesiąc
            w plecy, a ten 1 miesiąc "doświadczenia" to jest raczej niewiele.
            • Gość: gigi Re: praktyka w adecco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 13:11
              dzięki za odpowiedzi, ach już sama nie wiem i chwytam sie każdego ogłoszenia,
              właściwie to stać na to mojego męża, ale nie będę nadwyrężać budżetu domowego,
              aby pracować dla kogoś za darmo i jeszcze bez perspektywy na później, bo gdybym
              miała pewność że coś z tego będzie, to bym się zdecydowała, ale obawiam sie, że
              oni maja co miesiąc takich darmowych praktykantów i cały rok na okrągło darmową
              siłę roboczą, czyż nie?
              • perelka81 Re: praktyka w adecco 09.11.05, 13:57
                Zgadza sie. Jeszcze zeby mozna bylo sie czegos podczas takich praktyk nauczyc,
                to jeszcze bylabym w stanie zrozumiec, ale siedziec i odwalac nudna robote bo
                innym sie nie chce w dodatku za darmo... Dla potencjalnego pracodawcy taki
                miesiac praktyk tak naprawde niewiele znaczy, bo przez taki okres niczego sie
                nie nauczysz - znam to z autopsji;)
                • Gość: konsultantka Re: praktyka w adecco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 16:01
                  Jednak lepiej pójść na miesięczną praktykę i mieć choćby minimalne
                  doświadczenie w pracy biurowej, niż siedzieć w domu. Jeden miesiąc to za
                  krótko, by się nauczyć czegokolwiek i gdziekolwiek. Praktyka w CV oznacza, że
                  wiesz już, co oznacza dyscyplina związana z codziennym wstawaniem rano i
                  chodzeniem do biura. DLa pracodawcy jest jakimś wskaźnikiem, że mając wolny
                  czas, idziesz robić cokolwiek, zamiast siedzieć w domu ("więc w pracy też - gdy
                  zabraknie roboty, weźmie się np. za porządkowanie papierów..."). Same pozytywy.
                  A "stać", "nie stać" - to już inny problem. Mało kogo stać na siedzenie w domu.
                  Praktykę bez umowy możesz przerwać z dnia na dzień. A z praktyki możesz znaleźć
                  porządną pracę stałą (mogą Cię polecić swoim klientom), poza tym masz dostęp do
                  aktulanych ofert i możesz zawsze zapytać przełożonego, czy możesz na dane
                  stanowisko aplikować.
                  Powiedz w Adecco z góry, że docelowo szukasz pracy, zeby nie byli zaskoczeni. I
                  w międzyczasie jej szukaj oraz podpytuj przełożonych o taką możliwość
                  (niekoniecznie w samym Adecco).
                  • Gość: korneliusz Re: praktyka w adecco IP: *.torun.mm.pl 09.11.05, 16:43
                    Równie dobrze może poprosić kogoś znajomego żeby wystawił jej zaświadczenie, że
                    odbywała u niego praktyki. Praktyka w trakcie której nie rozwijamy się w
                    kierunku w którym chcielibyśmy kiedyś pracować jest kompletnie bez sensu. Lepiej
                    w tym czasie robić coś pożytecznego, np. uczyć się obcego jezyka. Poza tym,
                    jeżeli ukończyła już studia, to jest to nielegalne (gdyby było legalne,
                    większość pracodawców zatrudniałoby pracowników na czarno, mówiąc że to
                    praktykanci).
                    • Gość: konsultantka Re: praktyka w adecco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 17:42
                      Ale większość firm korzysta z tego nielegalnego podejścia.
                      Patrze z pkt-u widzenia pracodawcy. Największą wartość ma doświadczenie i
                      wejście do biura, języki owszem, ale ich się można uczyć całe życie, a na
                      teście w rozmowie kwalifik. okazuje się, że znasz go zalewdie
                      komunikatywnie/dobrze, zamiast biegle... Więc tak czy inaczej traciłeś czas.
                      Jeśli dziewczyna chce pracować w doradztwie personalnym/HR-ze, ta praktyka
                      będzie przydatna.
                  • perelka81 Re: praktyka w adecco 09.11.05, 17:48
                    Mylisz sie. Praktyka, podczas ktorej niczego sie nie nauczysz i nie masz
                    zadnych konkretnych obowiazkow jest niewiele warta. Podczas studiow bylam na
                    takich dwoch. Jedyny plus z tego jest taki, ze moge wpisac to do CV, ale
                    problem pojawia sie juz w momencie, kiedy mam wpisac zakres obowiazkow, bo
                    jedyne co tam robilam to kserokopie, adresowanie kopert i stemplowanie, czyli
                    to co akurat nie chcialo sie robic pelnoetatowym pracownikom. A jak wyglada
                    poranne wstawanie to chyba wie kazdy kto chodzil do szkoly;)
      • Gość: ilirija Re: praktyka w adecco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:25
        witam,
        ja byłam na takiej miesięcznej praktyce w Adecco w Sosnowcu. Odradzam. Nie
        nauczyłam się niczego. Moja praca bezpłatna polegała na adresowaniu kopert,
        układaniu paierów, kopiowaniu i wysyłaniu faxow. Zdecydowanie odradzam, chyba
        ze chcesz sie nauczyc obslugi urzadzen biurowych, w co watpie :o) Mam tylko
        zaswiadczenie, ktore do niczego prawde powiedziawszy nie jest mi potrzebne!! Na
        zatrudnienie raczej nie licz, bo z tego co zauwazylam, to czesto adecco daje
        takie oglszenia, i co miesiac maja nowego praktykanta, ktory pracuje dla nich
        za darmo.

pozdrawiam
        • Gość: konsultantka Re: praktyka w adecco IP: *.aster.pl 09.11.05, 20:29
          gdybys zdecydowala sie na 3mies. praktyke, dopusciliby Cie do powazniejszych
          zadan, Adecco wiec odpada, sprobuj w innych, nie wszedzie jest tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka