Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odpowiedzialmość materialna

14.11.05, 21:45

Mam powazny problem. Moja była firma (z której sam się zwolniłem), przedstawiła mi wyliczenie niedoborów na podlegajacym mi magazynie. Suma jest porazająca.
    Mam swiadomośc, że za popełnione błedy należy ponosić odpowiedzialnośc, ale nie jestem idiotą i niemógłbym dopuścic do az takich braków.
    Na swoje usprawiedliwienie mam to ze była to moja pierwsza tego typu praca i od razu po minimalnym przeszkoleniu powierzono mi pełną kontrole nad magazynem. W międzyczasie firma zmieniła oprogramowanie na którym pracowalismy co było przyczyną sporych problemów.
    Wysłałem pismo do firmy z prośba o przesłamie mi kopii umowy o odpowiedzialnosci materialnej, nie pamietam bym taką podpisywał, nie mam jej kopii, jednak moze się okazać że była jednym z wielu dokumentów jakie dostawałem do podpisania na którymś szkoleniu i po prostu o tym nie pamietam.

Co mogę zrobić mam jakąś szanse do obrony. Jestem gotów ponieść konsekwencje ale nie moge tego zrobic w pełnym zakresie.

prosze o pomoc
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Odpowiedzialmość materialna 14.11.05, 22:17
        W przypadku faktycznego wyrządzenia szkody z winy nieumyślnej pracownik
        zobowiązany jest do jej naprawienia w granicach szkody rzeczywistej.Wysokość
        odszkodowania nie może przekroczyć trzymiesięcznego wynagrodzenia
        przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

Wg.mnie "minimalne przeszkolenie" pracownika może być prostą przyczyną starty
        dla pracodawcy.Sam sobie może być winien, być może gdyby te przeszkolenie było
        optymalne bądż maksymalne to w wyniku tego działania nie było by szkody.

Proszę przejść się i zagrożić byłemu pracodawcy, że jeżeli nie odstąpi od
        swojego działania, wówczas będzie Pan obowiązany wystąpić z pozwem do sądu
        pracy - w większości działa.

Natomiast jeśli nie zadziała, proszę się skierować odrazu do sądu pracy.Nie
        poniesie Pan z tego tytułu kosztów, tymczasowo koszty ponosi skarb państwa,
        póżniej pracodawca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka