Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Zachowamy Pana dokumenty w bazie danych"

IP: *.ip24.pl 15.11.05, 20:51
    Witam,
    Pewnie nie raz usłyszeliście zdanie z tematu, po odmownej decyzji dotyczącej
    Waszego zatrudnienia. Ja równiez. Od prawie 3 lat szukam pracy dla siebie i
    poza kilkumiesięcznymi etatami w firmach, które mnie nie interesowały czy na
    stanowiskach które były nie w moim guście, cały ten czas spędzam na chodzeniu
    na rozmowy kwalifikacyjne itd. Odbyłem juz ich baaaardzo wiele i często
    słyszałem po danym etapie rekrutacji "był Pan w ścisłym gronie kandydatów na
    to stanowisko, jednak wybraliśmy kogos o wiekszym doświadczeniu itd. Pozwolimy
    sobie jednak zachowac Pana aplikacje i jesli w przyszlosci pojawi sie wakat
    damy Panu znac". Bla bla bla, myslałem sobie ze to po prostu "słodkie
    pierdzenie" bez pokrycia z prawdą.
    Ostatnio jednak miło sie zawiodłem na swoim przekonaniu co do takich
    deklaracji. OK 3 lata wczesniej brałem udział w rekrutacji przeprowadzanej
    przez firme HR na rzecz innej organizacji. Przeszedłem 2 etapy i po nich
    otrzymałem informację jak powyzej. Jednak jakie było moje zaskoczenie gdy
    tydzien temu oddzwoniła do mnie Pani i mówi ze pamieta mnie z tamtych rozmów,
    ze ma przed sobą moje dokumenty i co najwazniejsze ze ma ofertę pracy i pyta
    czy jestem zainteresowany!!! Po 2 etapach pracy w rezultacie nie dostałem
    (znowu byłem drugi)jednak ta cała sytuacja pozwala mi na troche jasniejsze
    spojrzenie na problem znalezienia zatrudnienia. :-)
    Szybki wniosek: trzeba chodzic na rozmowy gdziekolwiek sie da, trzeba
    zostawiac swoje aplikacje gdzie to tylko mozliwe, trzeba pokazywac sie zawsze
    z dobrej strony i nawet po odmowie zachowac sie jak profesjonalista. Nigdy nie
    wiadomo kto i kiedy znowu sie z Wami skontaktuje...:-)
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: KeeperOfThe7Keys Re: "Zachowamy Pana dokumenty w bazie danych" IP: *.ip24.pl 17.11.05, 00:23
        hmm zero odzewu. chyba mój post był za długi..:-)
        pozdrawiam
        • zmaza.nocna Sluszna uwaga :). 17.11.05, 06:25
          Twoj post jest za dlugi. I bez akapitow. Goowniano sie takie przydlugie
          i "gniecione" pisanie czyta. Dlatego nie czytam. Uwazam, ze tak piszaca
          osoba nic ciekawego nie wniesie. Moge sie mylic ale w dalszym ciagu nie
          czytam :). Napisz raz jeszcze, krocej i z akapitami. Przy ewentualnej
          odpowiedzi zwroci uwage aby mnie nie cytowac. To tez goowniany zwyczaj.
          Pozdrowionka.
          • Gość: lilithh Re: Sluszna uwaga :). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:31
            a ja przeczytalam :-)
            I potwierdzam w dwójnasób: jeśli na rozmowie zachowywało się profesjonalnie i
            wywarło b. dobre wrazenie na rekrutujacym - to zdaza się że formułka "zachowamy
            pana/pani aplikacje w bazie danych" nie jest czczą gadaniną.

p.s. w dwójnasób - bo jako rekrutującej zdarzało mi się wracać do kandydatów
            którym wcześniej z różnych przyczyn nie zaproponowałam stanowiska, a jako
            rekrutowanej: nie dalej jak przedwczoraj zadzwoniła headhunterka z którą
            rozmawiałam coś ze cztery lata temu (sic!) z zapytaniem co u mnie słychać i czy
            nie byłabym zainteresowana... Niestety nie byłam. Ale i tak było miło.
          • Gość: KeeperOfThe7Keys Re: Sluszna uwaga :). IP: *.ip24.pl 17.11.05, 14:35
            Lenistwo to niezbyt dobra cecha. Mysle, ze posród wiekszości postów na tym
            forum, mój wnosi cos ciekawego i jest optymistyczny. Tego bezrobotnym trzeba
            wlasnie, mimo wszystko optymizmu. Dlatego tez zdecydowałem sie napisac ten
            przydługawy tekst.
            Pozdrawiam
            • Gość: Michał P zmaza.nocna IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 14:55
              Jeśli już musisz cos powiedzieć napierw pomyśl. To k....a nie jest trudne, tylko musisz spróbować.
              • Gość: KeeperOfThe7Keys Re: zmaza.nocna IP: *.ip24.pl 17.11.05, 15:08
                hehe wnioskujac z Twojego posta, sam w ogóle nie pomyslałes piszac go.
                Widocznie zbyt cięzkie dla Ciebie jest stworzenie porzadnego zdania bez
                przekleństw.
      • Gość: s Re: "Zachowamy Pana dokumenty w bazie danych" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 19:10
        3 lata bez stałej pracy i ty masz "jasne spojrzenie na problem". Kto cię
        utrzymuje?
        • Gość: KeeperOfThe7Keys Re: "Zachowamy Pana dokumenty w bazie danych" IP: *.ip24.pl 17.11.05, 23:05
          Jak sam słusznie zauważyłeś - "bez stałej pracy". Nie oznacza to siedzenia na
          tyłku i nic nie robienie. Jest wiele sposobów na zarabianie pieniędzy (zeby nie
          pojawiły sie spekulacje dodam, że legalnych), wystarczy miec troche
          samodyscypliny. Utrzymuje sie sam, zeby była jasnosc.
      • Gość: ggggggg Re: "Zachowamy Pana dokumenty w bazie danych" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:57
        W urzedach, ministerstwach itp. wszystkie dokumenty sa podobno niszczone
        komisyjnie, wiec raczej nikt sie nie odezwie;) Ale w firmach prywatnym
        faktycznie jest to mozliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka