Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.gronet.pl 17.11.05, 01:18
    Słuchajcie, wiadomo jak ważne jest CV, ale co jak ktoś nie ma doświadczenia
    zawodowego? Na co takie CV komuś? Jedyne jakie mam to korki, jakie dawałam w
    czasie studiów - czy mam to wpisać i jak? podać daty od kiedy, nie to nie ma
    chyba sensu, bo nie wpisze chyba jeszcze pracy wakacyjnej na promocjach? To
    co ja mam zrobić, wysyłać puste CV, tylko z wykształceniem? Wiadomo, że
    wszędzie chcą z doświadczeniem? Poradźcie.
    Obserwuj wątek
      • kaaarolinkaa Re: co na CV? 17.11.05, 10:35
        pisz o wszystkim, o korkach i o promocjach.
      • Gość: lilithh Re: co na CV? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:44
        Wpisz wszystko! Nawet to co wydaje ci się kompletnie nie zwiazane z charakterem
        przyszłej pracy.
        Byle prawdę!
        I o korepetycjach, i o pracy wakacyjnej i o ewentualnej działalności w
        stowarzyszeniu studenckim, wolontariacie w ZOO itd. itp.
        Generalnie im więcej takich "epizodów" w życiorysie tym lepsze wrażenie: ze
        kandydat zaradny, społecznikowski, czuły na niedolę zwierząt, z zacięciem
        pedagogicznym...
        Moze to dla ciebie śmiesznie brzmi, ale niegdy nie wiadomo które z tych
        doświadczeń zaintersuje pracodawcę i zaowocuje zaproszeniem na rozmowę.

Czasami nawet rodzaj uprawianego hobby może być atutem (dla ksiegowego raczej
        szaradziarstwo, dla PH sporty walki - ale reguły nie ma :-)

powodzenia
      • Gość: Monika Re: co na CV? IP: *.futuro.pl 17.11.05, 11:42
        Napisz i o korepetycjach, i o promocjach. Dla pracodawcy jest to informacja, ze
        nie jestes osoba bezczynna i cos potrafisz. Trudno, zeby od studenta, czy tez
        swiezo upieczonego absolwenta studiow dziennych wymagac doswiadczenia na
        samodzielnym stanowisku. Co do tych promocji nie musisz wpisywac wprost ze
        pracowalas na promocjach, bo niektorym kojarzy to sie tylko i wylacznie ze
        staniem i usmiechaniem sie. Ja w moim pierwszym CV ujelam to jako doswiadczenie
        w sprzedazy i prezentacji produktow oraz w bezposrednim kontakcie z klientem.
        Podalam tez dla jakich agencji promocyjnych pracowalam. Niby takie glupie
        promocje, ale udzial w nich swiadczy chociazby o tym, ze jestes komunikatywna i
        nie boisz sie kontaktow z klientami. A co do korepetycji, moze warto wpisac
        ogolnie w jakich latach ich udzielalas. Powodzonka:)
        • Gość: cz Re: co na CV? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:49
          jesli starsz se o prace w Urzedzie Skarbowym to nie pisz o korkach. bo to
          przecież szara sterfa i pewnie nie zglaszalas dzialalnosci gospodarczej. jesli
          gdzie indziej to nawijaj ile sie da.
          • Gość: Monika Celna uwaga;)) n/txt IP: *.futuro.pl 17.11.05, 11:57
          • Gość: Mef Re: co na CV? IP: 194.29.143.* 17.11.05, 12:29
            A jak sie pracowala na czarno np w sklepie odziezowym to co? Tez pisac? No to
            kazdy moglby napisac cos takiego, skoro i tak nie ma jak dowodu przedstawic
            takiej pracy :)
            • Gość: lilithh Re: co na CV? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:13
              Przeciez na rozmowie zazwyczaj nie przegląda się świadectw pracy. A jeśli w CV
              napiszesz nieprawdę, to
              a/ dobry rekruter jest w stanie w trakcie rozmowy zwreyfikowac prawdziwość
              większości podanych faktów (są na to odpowiednie techniki rozmowy). Przyłapanie
              na kłamstwie dyskwalifikuje kandydata natychmiast.
              b/ jeśli cię zatrudnią na podstawie kłamliwych danych i wyjdzie to na jaw - to
              jest to podstawa do zwolnienia z powodu utraty zaufania.

więc nie warto kłamać.
              Chociaż można troszkę "podkolorować" zyciorys - byle z głową !!! I nie pisać ze
              sieumie coś czego sie nie umie, bo to prędzej czy później wyjdzie na jaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka