Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o staż

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 12:45
    hej mam pytanie czy ktos sie orientuje czy staż z EFS mozna przedłuzyć.
    Dostałam staż na 6 miesięcy- kończę 31 stycznia czy mogę sobie go przedłużyć?
    ( czy to zależy od tego czy urząd pracy bedzie miał kasę??
    Obserwuj wątek
      • avionetka82 Re: pytanie o staż 19.11.05, 14:00
        Wydaje mi się, że zalezy to od indywidualnych ustaleń między pracodawcą a PUP,
        ale także od tego, czy Urząd będzie miał pieniądze. Mój szef zgłosił, że chce
        mnie wziąć na staż na 12 m-cy (czyli maxymalny możliwy okres). Zgodzili się
        podobno, ale umowa stażowa jest tylko do 31 grudnia, bo PUP NIE WCHODZI W
        ZOBOWIĄZANIA Z ROKU NASTĘPNEGO. Więc jak Tobie się to udało???

> Dostałam staż na 6 miesięcy- kończę 31 stycznia czy mogę sobie go przedłużyć?

Wszystko zależy od tego, czy pracodawca będzie chciał Ci staż przedłuzyć. Poza
        tym po stażu ma obowiązek zatrudnić Cię na min. 7 m-cy, chyba, że w umowie
        między nim a PUP zaznaczono inaczej (a jest to możliwe, jezeli pracodawca bierze
        na staz kilka osób np5 - wtedy moze mieć obowiązek zatrudnienia tylko jednej z
        nich).

> ( czy to zależy od tego czy urząd pracy bedzie miał kasę??

Tak. To jest główne kryterium, dlatego staże zaczynaja sie zwykle dopiero w
        marcu, bo wcześniej nie mają kasy...

Życzę powodzenia! Pzdr Angel
      • Gość: kkkkkkkk Re: pytanie o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 16:05
        hej dzieki za odpowiedź, ja dostałam staż na 6 miesięcy - jestem od sierpnia do
        31 stycznia , tak dostawali wszyscy ode mnie z urzędu którzy zaczynali wtedy co
        ja, nie wiem od czego to zależało że akurat na tyle nam sie udało. Może uda mi
        się jeszcze przedłuzyć, ale słyszałam od jednych ze z (EFS)Europejskiego
        Funduszu Społecznego jest łatwiej przedłużyć stażp, a od pani z urzędu ze raczej
        z EFS nie przedłużają.Więc sama nie wiem jak to jest.
        pozdrawiam:)
        • mkk13 Re: pytanie o staż 19.11.05, 16:09
          w urzędzie się tego nie doeiesz bo to bardziej "przechowalnia dla bezrobotnych
          z wyboru" niż organ doradczy, spróbuj raczej na stronach internetowych.
      • andrejwww Re: pytanie o staż 19.11.05, 18:11
        Na podstawie ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i
        instytucjach rynku pracy (Dz.U. nr 99, poz. 1001) bezrobotnego do ukończenia 25
        roku życia starosta na wniosek lub za zgodą tego bezrobotnego może skierować do
        odbycia u pracodawcy stażu przez okres nieprzekraczający 12 miesięcy (art. 53
        ust. 2 ustawy).

Długość stażu absolwenckiego nie może przekraczać 12 miesięcy, o ile został
        pryznany na 6 miesięcy, istnieje możliwość do przedłużenia go do 12
        miesięcy.Jednak, czy będzie on przedłużony czy nie będzie, zależy głównie od
        środków finansowych, które urząd pracy przeznacza na ten cel.Generalnie większe
        szanse na odbywanie stażu w firmie będą, jeśli inne osoby które odbywały tam
        staż, uzyskały w tej firmie zatrudnienie.

Proszę się zwrócić do swojego urzędu pracy, być może uzyska Pani pełną odpowiedż.
      • Gość: pup Re: pytanie o staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:03
        Kazdy Urząd Pracy po przyznaniu limitu srodków z Funduszu Pracy na dany rok
        budżetowy tworzy plan finansowy - w tym planie również uwzglednia się np. liczbę
        i długość formy wsparcia jaką jest staż. Z EFS jest gorzej - raczej nie
        przedłuża się się liczby miesiecy stażu - tutaj sa jeszcze ograniczenia środków
        finansowych w danym projekcie z EFS jaki PUP realizuje i w harmonogramie.
        Kazdy PUP ma swoje zasady - najlepiej jak porozmiawiasz z kimś z PUP z działu
        Instrumentów lub Programów Rynku Pracy. Myśle, że jednak nie będzie środków:(

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka