Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 22.11.05, 20:01
    chcialam isc do zusu aby dowiedziec sie czy pracodawca zglosil mnie do zusu-
    pracuje od miesiaca i podejrzewam pracodawce o nieuczciwosc. Andrejwww
    doradzal, ze na takie pytanie odpowie mi kazdy zus. Nie musi to byc ten,
    ktory jest moja jednostka z racji zameldowania. No i dobrze ze zadzwonilam
    wczesniej, bo bym tylko stracila czas. Pani powiedziala ze takich informacji
    to w okienku nie udziela, bo nie moga ot, tak sobie otwierac systemu(!).
    Musze napisac wniosek o ujawnienie faktu zgloszenie mnie do zusu. Ale: pani
    powiedzila ze nie przestrzegaja w ogole tego ze pracodawca zglasza kogos do
    zusu po okresie dluzszym niz 7 dni! poza tym do 15 kazdego miesiaca kazdy
    pracodawca ma obowiazek rozliczyc sie z zusem i pani powiedzial ze jak moj
    pracodawca zglosi mnie 15 grudnia to dopiero pod koniec grudnia to
    zaksieguja! i dopiero w styczniu moge dowiedziec sie w jakiej wysokosci jest
    podstwa skladki, czyli na sprawdzenie ew. nieorawidlowosci mam czekac az do
    stycznia!
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Zus 23.11.05, 01:08
        Po pierwsze osoby urodzone po 31 grudnia 1948 r. będą otrzymywały z ZUS
        corocznie informację o stanie ich indywidualnego konta prowadzonego przez ZUS, w
        której znajdzie się m.in.zapis o wysokości składek na ubezpieczenie.Zatem ten
        styczeń Pani z ZUS może sobie podarować,

PO drugie w Inspektoracie pobiera Pani ZUS ZZU – "Zgłoszenie zapytania o
        ubezpieczonego".Należy tam wpisać swoje dane, czyli imię i nazwisko, datę
        urodzenia, PESEL, NIP, serię i nr dowodu osobistego.

Po trzecie każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i
        rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych w terminie 7 dni od daty
        powstania obowiązku ubezpieczenia.Co do 15 - standardowo ZUS.Pozatym to
        oczywiste że wpłaty księgują pod koniec grudnia przu ustalonym okresie
        rozliczeniowym.

Po czwarte proszę spokojnie czekać do stycznia, ZUS może przeprowadzić
        postępowanie wyjaśniające i skontrolować pracodawcę.Wówczas zwróci się on do
        płatnika składek o złożenie wyjaśnień, do urzędu miasta ( potwierdzenie wpisu do
        ewidencji ), do urzędu skarbowego o przesłanie PIT-4, tzn.deklaracji na zaliczke
        miesięczną na podatek dochodowty od łącznej kwoty dokonanych wypłat.

Po piąte proszę spać spokojnie - jeśli po przeprowadzeniu kontroli wyjdzie, że
        pracodawca nie objął Panią ubezpieczeniem społecznym, wówczas ZUS może objąć
        Panią ubezpieczeniem za czas, w którym płatnik nie odprowadzał składek, czyli
        zapisać na Pani koncie brakujące składki (ustalić tzw. przypis składek) wraz z
        odsetkami, a ZUS już sobie ściągnie od pracodawcy zaległości.

Oznacza to że okres nieskładkowy zostanie uznany przez ZUS za składkowy.
      • byja1 Re: Zus 23.11.05, 02:35
        Gdzieś na stronach ZUS-u jest miejsce, gdzie po wpisaniu PESELU i daty można
        się dowiedzieć, czy jest się ubezpieczonym na tę date.
        Nie musisz więc chodzić do ZUS.
        (ale nie mam linku)
        • Gość: kasia2 Re: Zus IP: *.acn.waw.pl 23.11.05, 08:54
          ok a ja mam taki problem ze na umowie pracodawca zanizyl mi pensje na 280 zl
          brutto czyli najnizsza krajowa i od tego odprowadza ZUS. ja zarabiam 2500 netto
          i moge to udwododnic przelewami co miesiecznymi od pracodawcy na konto bankowe.
          czy to jest wystarczajace zeby udowodnic zusowi ze moj pracodawca ich kantuje?
          chcialabym zeby oddal moje skladki takie jak sie naleza w przyszlosci moze sie
          to przydac.
          • Gość: renata Re: Zus IP: *.iginet.net / 82.160.150.* 23.11.05, 18:35
            jezeli masz dowody na to ze pracodawca zanizył twoje wynagrodzenie brutto to
            zgłoś to do zus (dołacz dowody) i wtedy powinni wyslać kontrolę do pracodawcy.
            urząd skarbowy "ucieszyłby sie" jeszcze bardziej z takiego zgloszenia bo stosuje
            duzo wyzsze kary niż zus.
            • Gość: ajlawju Re: Zus IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.05, 14:15
              Tylko uważaj, żebyś nie została wspólnikiem oszustwa. Masz 30 dni na zgłoszenie
              od chwili odkrycia nieprawidłowości, czyli od daty pierwszej wypłaty 2500 zł,
              co ma się nijak do 280 zł na umowie (którą sama podpisałaś). Znam przypadek,
              gdzie pracodawca nie miał nawet umowy, a pracę pracownika określił jako usługę
              obcą, za którą zapłacił, a usługodawca nie wystawił faktury.
              • Gość: kasia2 Re: Zus IP: *.acn.waw.pl 24.11.05, 14:20
                ja mam troche inna sytuacje bo jak bys zobaczyl moja umowe to bys sie usmial.
                umowa zleceni ma paragrafy z kodeksu pracy kon by sie z tego usmial. uwarzam ze
                jest nie wazna. sytucaje mam taka ze w polsce jeszcze niegy nie podejmowalam
                pracy i to byla moje pierwsza niby stala praca. mam obywatelstwo polskie oraz
                innego kraju. jakby szefunio chcial sie czepiac to powiem ze mnie w to wkrecili
                bo ja sie na praie polskim nie znam. wiec co do tego jestem troszke spokojna
                • kaaarolinkaa Re: Zus 24.11.05, 14:47
                  nieznajomosc prawa nie jest wytlumaczeniem:(
                  • Gość: kasia2 Re: Zus IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 08:57
                    no to zapytam prawnika jak najlepiej to zrobic. ja musialm ta umowe podpisac bo
                    inaczej pracy by mi nie dal. jezeli bedzie trzeba to pojde z tym do sadu. tacy
                    pracodawcy musza niestety byc karani. kazdy moze zalozyc biznes i oszukiwac
                    ludzi. ja tez chce zalozyc ale nie stac mnie na zatrudnienie praocnikow a
                    oszukiwac nie chce wiec dla mnie taki pracodawca jest konkurencja na rynku
                    ktora trzeba zlikwidowac.
                    • Gość: ajlawju Sorry, ale przestałem Ci kibiciwać. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 09:31
                      Czyli z premedytacją zgodziłaś się na poświadczenie nieprawdy. Powód (że nie
                      dałby Ci pracy pracy) jest nieistotny. Tłumaczysz się dokładnie tak samo jak on
                      (musiałem podpisać taką umowę, bo jakbym odjął wszystkie świadczenia z tych
                      2500 zł, to ona nie podjęłaby pracy). Ty nie zostałaś oszukana. Ty świadomie
                      poszłaś na ten układ, a teraz chcesz zmieniać warunki. Sorry, ale przestałem Ci
                      kibiciwać. To jest trochę inaczej niż umowa z pracodawcą, który jej nie
                      respektuje np. poprzez niewypłacanie pensji. Jak będziesz się tłumaczyć jak na
                      tym forum, to nie trzeba być prawnikiem, żeby zapędzić Cię w kozi róg. Lepiej
                      nie doprowadzaj do sytuacji, że jakiś urzędnik będzie spisywał Twoje zeznania.
                      To się obróci przeciwko Tobie. Nawet nie wiesz, jakie podchwytliwe pytania
                      potrafią zadawać fachowcy (prawnicy, urzędnicy).
                      • andrejwww Re: Sorry, ale przestałem Ci kibiciwać. 25.11.05, 18:32
                        Pracodawca ponosi odpowiedzialność za taki stan rzeczy, wówczas Pani jest już na
                        przegranej pozyzycji, a zawsze znajdzie się jakiś powód do rozwiązania umowy.
          • andrejwww Re: Zus 23.11.05, 22:09
            Proszę odwiedzić PIP.
      • Gość: a Re: Zus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:23
        Co miesiac pracodawca powinien przedstawic Ci dokument RUMUA (chyba tak to sie
        pisze) w ktorym jest jasno opisane ile i jakie skladki masz odprowadzane do
        Zusu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka